Rondje Langedijk

Fietsroute 211536

Aangeboden door:

4753 100

Omschrijving

West-Friesland mag je gerust een regio met een eigen karakter noemen. De in Noord-Holland gelegen streek kent bijvoorbeeld een eigen dialect waarin typische persoonsnamen voorkomen. Het gebied binnen de West-Friese Omringdijk kent een rustig agrarisch landschap waarin lange lintdorpen liggen. Met deze tocht rij je door een aantal van die eeuwenoude dorpjes. Een mooie route die rijk is aan cultuurhistorie, want je fietst onder meer langs de Broeker Veiling.

Tijdens het fietsen zie je vele monumentale kerken en gebouwen, zoals oude stolpboerderijen. In dit ingepolderde gebied ontbreken natuurlijk de oude molens niet. Vlakbij het dorpje Zijdewind, dat ooit aan de oever van een inmiddels ingepolderd meer lag, staat de Slootgaardmolen, een poldermolen uit 1590. Het gevlucht van deze molen heeft als enige in Nederland een volledig ijzeren haspelkruis. Vlak voor Nieuwe-Niedorp staat de Kostverlorenpolder, een romp van een voormalige poldermolen uit 1860. Deze molen verving een voorganger die door blikseminslag was afgebrand. In 1912 werd de molen onttakeld. Thans fungeert de romp als woonhuis.


Vlak voor Oud-Niedorp kom je langs De Hoop, een korenmolen uit 1641. Even later kom je in de Dorpsstraat langs een van de drie ruïnekerken die ons land nog rest. Het is de ruïne van een oorspronkelijk dertiende-eeuwse kerk die in 1977 door blikseminslag afbrandde. De nog staande muren dateren uit de zeventiende eeuw.
In Veenhuizen staat in de Hervormde Kerk het zeventiende-eeuwse praalgraf van edelman en diplomaat Reinoud van Brederode (1567-1633). Bij de kerk bevindt zich ook een authentieke klokkenstoel. Op het kerkhof achter de kerk liggen drie Engelse bemanningsleden begraven die in 1940 met hun bommenwerper in een nabijgelegen weiland neerstortten.


Net voor Heerhugowaard kom je langs de Polder Hensbroek, een poldermolen uit 1866. In Broek op Langedijk fiets je langs het monumentale houten veilinggebouw uit 1912. De veiling werd al sinds 1887 in de openlucht gehouden. Met het nieuwe gebouw, dat op palen staat, konden de tuinders met hun groentenschuiten door de afmijnzaal varen. Hier bevindt zich nog een historische veilingklok. In 1922 werd het gebouw uitgebreid met een lighal waardoor de producten niet aan felle zon, regen en andere weersinvloeden werden blootgesteld. In deze Broeker Veiling werden als eerste in Nederland tuinbouwproducten bij afslag geveild. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museum.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

96
96 (Langebalkweg, 1722GP, Langedijk, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

96
Jouw startpunt
Knooppunt 96
Langebalkweg
1722GP Langedijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Sportlaan
1722XJ Langedijk

VVV Broek op Langedijk in De Broeker Veiling

Museumweg
1721 BE Langedijk
0226 31 38 07
Stuur een mail

heerhugowaard

Stationsweg
1704 RA Heerhugowaard

Godfried Bomansstraat

Zuidtangent
1704 Heerhugowaard
072 - 533 48 08
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel met zadeldak, gietjaar klok 1460;

Meer informatie
Molenhuijs Waarland 2

Molenhuijs Waarland

Museum

Molenhuijs Waarland bestaat onder andere uit de Waarlandsmolen...

Meer informatie
Geen foto van Hensbroeker

Hensbroeker

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Kostverlorenpolder (romp/restant)

Kostverlorenpolder (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route door dorpjes en de polder."

 geplaatst op:

Onderweg leuke plekjes om even te zitten

"Leuke route"

  op:

"Gemiste kans"

 geplaatst op:

Het idee van de app is prima. Jammer dat ze alleen maar zegt welk knooppunt je moet volgen. Moet je nog op de bordjes letten. Daarnaast vergat ze soms door te geven welk knooppunt we vervolgens moesten volgen zodat je alsnog op paatje moest kijken of op bord. Ook was ze regelmatig te laat iets te zeggen. Zei ze draai om terwijl dat niet moest. Dus.....gemiste kans een goede app te maken.

Arie, Noord-Holland

op:

"Gevarieerde route"

  op:

Bart, Anders

op:

Arjan

op:

"Lang maar mooie"

 geplaatst op:

Mooie route goed te doen op de e bike

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 211536 | Toegevoegd op 18-5-2015 | Laatst gewijzigd op 6-2-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding