Verken de omgeving van Goeree-Overflakkee

Fietsroute 200573

Aangeboden door:

2257 25

Omschrijving

Goeree-Overflakkee staat voor heerlijk fietsen over slingerende dijkjes met uitzichten op kreken, meren en voormalige zeearmen. Eeuwenoude dorpjes met karakteristieke bebouwing en gezellige terrasjes. En vooral weidse polders met hoge luchten waar de wind doet wat hij wil. Deze route laat het je allemaal beleven.

Goeree-Overflakkee is een ideaal fietsgebied. Vroeger bestond uit verschillende kleine eilandjes. In de strijd tegen het water van de Noordzee veroverde de mens geleidelijk aan steeds meer land. De eerste inpoldering vond al plaats in de twaalfde eeuw, zodat er dorpjes als Oude-Tonge ontstonden waar je enkele monumentale boerderijen ziet. Het dorpje Achthuizen diende oorspronkelijk als tijdelijk onderkomen voor seizoensarbeiders uit Noord-Brabant. Velen van hen bleven hier wonen en vormden zo een katholieke enclave in grotendeels protestants gebied. Vanuit de lucht gezien heeft het dorp opvallend genoeg de vorm van een acht.


Ooltgensplaat is een typisch kerkringdorp met een haven naar het Volkerak. In het schilderachtige plaatsje staat aan de Kaai onder meer het Oude Raadhuis, het oudste pand in zijn soort op Goeree-Overflakkee. Het pand stamt uit 1616 en is gebouwd naar het ontwerp van de bekende zeventiende-eeuwse Vlaamse bouwmeester Melchior van Harbach. Even verderop rij je langs De Korenaar, de romp van een uit 1729 daterende korenmolen. Ook in het dorpje Nieuw-Tonge kom je nog langs een mooie molen, d’Oranjeboom uit 1768.


Een deel van de route heb je vanaf de dijk uitzicht op het Volkerak, een water dat vermoedelijk ontstond bij de Sint-Elisabethsvloed in 1421. Na het passeren van Oude-Tonge kijk je uit over het Grevelingenmeer, een voormalige zeearm van de Noordzee. Tegenwoordig is dit meer het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Er is altijd wel een bankje te vinden als je even op je gemak over het water uit wilt kijken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

94
94 (Tramdijk, 3256, Goeree-Overflakkee, Holanda Meridional, Países Bajos)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

94
Jouw startpunt
Knooppunt 94
Tramdijk
3256 Goeree-Overflakkee
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Oudelandseweg
3258LE Goeree-Overflakkee

Oplaadpunt

Molendijk
3255 AG Goeree-Overflakkee

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van d 'Oranjeboom

d 'Oranjeboom

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Windlust

Windlust

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Korenaar (romp/restant)

De Korenaar (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Veelzijdig met lange openstukken"

 geplaatst op:

Blij zijn en volhouden

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 200573 | Toegevoegd op 1-5-2015 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding