Pontjesroute vanuit Moeke Mooren - FietsNED

Fietsroute 200166

Aangeboden door:

3334 165

Omschrijving

Het is heerlijk fietsen langs de Maas. Deze route neemt je mee door een stukje van het Land van Maas en Waal, maar ook door plaatsjes aan de andere kant van het water als Megen en Lith. Want zoals dat gaat met rivieren, vormt de Maas hier de natuurlijke scheiding tussen de provincies Gelderland en Noord-Brabant.


Je start- en eindigt je route net buiten het gehuchtje Blauwe Sluis. Dit gehuchtje ligt bij De Gouden Ham. In dit natuurgebied krijgt de rivier meer vrijheid en ruimte, zodat hier een van de grootste en ruigste natuurgebieden in Nederland aan het ontstaan is. In de uiterwaarden grazen Konikpaarden en Gallowayrunderen.


De route neemt je stroomafwaarts mee langs de Maas. Je komt door buurtschappen als Nieuwe Schans en Greffeling. Hier, in het Land van Maas en Waal, fiets je door een omgeving van buitenpolders, uiterwaarden en dijkhuisjes. Dijkdoorbraken en overstromingen hebben duidelijk hun sporen nagelaten. Zo bestaat de bodem uit vruchtbare rivierklei waarop de vele soorten fruitbomen groeien die de omgeving in de lente een sprookjesachtige tint geven.


Op je route liggen drie fraaie oude molens. De eerste die je passeert is een naamloze korenmolen uit 1740. Net voor je de eerste keer met het pontje de Maas oversteekt, kom je langs Tot Voordeel en Genoegen, een korenmolen uit 1798. In het Brabantse Lith zie je de Zeldenrust, een korenmolen die uit 1800 stamt.
Ook in Noord-Brabant kenmerkt het landschap langs de Maas zich door rust en weidse vergezichten. Over de slingerende dijk rij je tussen de plaatsjes Lithoijen en Boveneind door uiterwaarden en polders waar de afgelopen jaren ongerepte natuur tot wasdom mocht komen. Er liggen ooibossen, moerassen en nieuwe stroomgeulen. Samen met de Maas vormt dit landschap een prachtige fietsomgeving.


Ook aan cultuurhistorie ontbreekt het niet op deze route. Wat dacht je van Megen, een verrassend charmant dorpje waar je doorheen komt. Dit plaatsje heeft een bewogen geschiedenis en kende als zelfstandig graafschap zelfs godsdienstvrijheid in de tijd van de Republiek der Zeven Nederlanden. Megen geniet een beschermd dorpsgezicht en telt 49 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Een leuk plaatsje dus om even doorheen te dwalen.


Deze route wordt je, net als de routes 200164 en 200170, aangeboden door FietsNED, de mobiele fietsenmaker. De Innovam-gecertificeerde monteurs van FietsNED komen graag met hun mobiele werkplaats naar je toe. Je kunt een afspraak maken voor reparatie en periodiek onderhoud van je fiets. FietsNED voorziet ook in pechhulp onderweg, in fietsverzekeringen en in een zakelijke service. Kijk voor meer informatie en voorwaarden op www.fietsned.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

49
49 (Molenstraat, 6629KJ, Appeltern, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

49
Jouw startpunt
Knooppunt 49
Molenstraat
6629KJ Appeltern
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Blauwe Sluis
6629KK West Maas en Waal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Maasbommel  (romp/restant)

Maasbommel (romp/restant)

Windmolen

Deze molen is een ronde stellingmolen die rond 1740 of nog eer...

Meer informatie
Geen foto van Voordeel en Genoegen

Voordeel en Genoegen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Zeldenrust

Zeldenrust

Windmolen

Molen Zeldenrust in Lith dateert uit 1800 en is gebouwd op oud...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Marc

op:

Erik, Noord-Brabant

op:

"Mooie route!"

  op:

"Mooie waterrijke fietsroute over dijken en langs uiterwaarden"

 geplaatst op:

De gesproken navigatie van de route komt niet overeen met de knooppuntenbordjes nr. 6 en 7 bij Lith

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 200166 | Toegevoegd op 30-4-2015 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding