Genieten in Zuid en Noord-Holland

Fietsroute 200115

Aangeboden door:

2432 46

Omschrijving

Strakke open polders, sloten en waterlopen, hoge luchten: dat kan alleen maar Holland zijn. Deze route neemt je mee langs de Kagerplassen en Westeinderplassen, langs monumentale molens en gemalen, maar ook naar de Keukenhof bij Lisse. Een lang dagje uit dus!

Gemalen
Al snel kom je langs het Gemaal De Leeghwater. Het gemaal uit 1845 is vernoemd naar Jan Adriaanszoon Leeghwater die al in 1641 pleitte voor de droogmaking van het steeds uitdijende Haarlemmermeer. Van het originele gemaal is weinig te herkennen, als gevolg van verbouwingen is veel van de oorspronkelijke neogotische stijl verloren gegaan. De Leeghwater is het oudste van de drie gemalen waarmee de Haarlemmermeer is drooggemalen; de andere twee zijn de gemalen De Cruquius en De Lynden.

Haarlemmermeerpolder
De route voert je een heel eind langs de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Je hebt hier prachtige uitzichten over De Kagerplassen en, verderop, de Westeinderplassen. Vlakbij de ringvaart staat de Adermolen, een poldermolen uit 1941 die een stoomgemaal verving. Een paar kilometer verderop staat de Googermolen. Deze poldermolen uit 1717 is de grootste ronde stenen grondzeiler van Nederland.

Hoofddorp
Net voor Aalsmeer buig je af en rij je tussen twee kanaaltjes in door Hoofddorp. Hier kom je langs De Eersteling, een rietgedekte korenmolen uit 1856. Even later fiets je door de natuurrijke zone ten noordwesten van Hoofddorp, je rijdt onder meer door het Haarlemmermeerse Bos dat in de jaren zeventig werd aangeplant. Even verderop kom je langs Museum De Cruqius, waar je alles over dit gemaal uit 1849 kunt leren. Het gemaal behoort met zijn neogotische stijl tot de top 100 van Nederlandse rijksmonumenten.

Bollenstreek
Behalve polders en waterlopen tref je op je route ook bollenvelden aan. Niet verwonderlijk, je rijdt door het hartje van de wereldberoemde Bollenstreek, één van de kleurrijkste regio’s ter wereld. De lente wordt hier ingeluid met de bloei van krokussen. Een pallet van tulpen, narcissen en hyacinten geeft daarna het gebied een schitterende tint. In de nazomer zorgen gladiolen, dahlia's, anjers en asters voor een waar spektakel.

De Keukenhof
De Keukenhof in Lisse vormt de slagroom op de bloementaart. Je kijkt je ogen uit bij de bloemententoonstelling, maar ook het landgoed met kasteel Keukenhof is een bezoekje waard. Het kasteel is als woonhuis door een commandeur van de Verenigde Oost Indische Compagnie in 1640 gebouwd. Later, rond 1860, is het verbouwd tot een neogotisch kasteel met verschillende soorten torens. In de diverse salons zijn meubels uit allerlei jaren en stijlperioden te vinden. Het prachtige interieur, dat in zijn geheel bewaard is gebleven, laat zien hoe de adel vroeger leefde.

Let op: Een deel van deze route loopt over het terrein van Keukenhof. Dit park is alleen toegankelijk van eind maart tot midden mei tegen betaling. De rest van het jaar kun je dit deel van de route niet volgen. Neem aan kijkje op de website van Keukenhof voor de exacte openingstijden en toegangsprijzen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Brasserie Puck (Lisserdijk, 2158 LW, Buitenkaag, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Brasserie Puck
Lisserdijk
2158 LW Buitenkaag
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Julianalaan 3t
2159 LA Kaag

VVV Lisse

Heereweg 219
2161 BG Lisse
0252 41 42 62
Stuur een mail

voorhout

Spoorlaan
2215KN Teylingen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Brasserie Puck

Brasserie Puck

Restaurant

Brasserie Puck ligt in de gemeente Kaag en Braassem in een van...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Adermolen

Adermolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Keukenhof kasteel

Kasteel Keukenhof

Kasteel

Voordat je Lisse weer binnenwandelt kom je langs Kasteel Keuke...

Meer informatie
De Eersteling/The Firstling, Hoofddorp

Eersteling

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Lisserpoelmolen

Lisserpoelmolen

Windmolen

De Lisserpoelmolen is een poldermolen uit 1676 in de Nederland...

Meer informatie
Googermolen

Googermolen

Windmolen

De Googermolen werd gebouwd in 1717 om de Googerpolder te bema...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 200115 | Toegevoegd op 30-4-2015 | Laatst gewijzigd op 14-11-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding