Geniet in de omgeving van Dalfsen

Fietsroute 200109

Aangeboden door:

3724 70

Omschrijving

De Vecht baant zich kronkelend een weg door een landschap waarin vervlogen tijden bewaard zijn gebleven. In het Overijsselse Vechtdal vind je gezellige dorpjes, sprookjesachtige landgoederen, ongerepte bossen, houtwallen, weiden en natuurlijk de schitterende rivier de Vecht. Een heerlijk gebied voor een lange en afwisselende fietstocht dus.


Je start en eindigt bij grand café Het Oude Station net onder Dalfsen. Je kunt in dit gezellige café terecht voor een heerlijk kopje koffie of een lekkere lunch of avondmaaltijd. Het Oude Station zelf is een heuse bezienswaardigheid. Het in 1902 in Jugendstil gebouwde pand is ontworpen door architect Eduard Cuypers en verkeert nog in zijn historische staat. Station Dalfsen maakt overigens nog steeds deel uit van een actieve treinverbinding.


Aan monumentale panden is sowieso geen gebrek op je route. In Dalfsen fiets je langs de Westermolen. Deze rietgedekte korenmolen stamt al uit 1818 en heeft een grote landschappelijke waarde. Even verderop kom je langs de buitenplaats Leemcule. Dit landgoed stamt uit de vijftiende eeuw, al is het oorspronkelijke kasteel in het begin van de negentiende eeuw afgebroken. In plaats daarvan is het bouwhuis verbouwd tot chique woonhuis. De Rutenberg is een van de weinige overgebleven havezaten in de regio Dalfsen. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de veertiende eeuw. In 1828 werd er een nieuw landhuis neergezet.


Je steekt de Vecht over en rijdt verder door het Sallandse land. In dit coulisselandschap zie je veel authentieke boerderijen waar nog geboerd wordt. Je hebt fraaie doorkijkjes over de akkers of de weilanden die door sloten en kanaaltjes gescheiden worden. Af en toe staat er op zo’n verstild plekje een bankje om extra van de Sallandse rust en stilte te genieten.


Tegen het einde van je route kom je langs Kasteel Rechteren, de enige middeleeuwse burcht in Overijssel die ondanks de scherpe tand des tijds in zeer goede staat verkeert. Prins Maurits liet de burcht in 1591 ontmantelen om te voorkomen dat de Spanjaarden deze sterke vesting in handen zouden krijgen. Hierbij werden de ringmuur afgebroken en wallen afgegraven. Het veertiende-eeuwse kasteel staat op een dode rivierarm van de Vecht en wordt al een aantal eeuwen door dezelfde familie bewoond. Noch het kasteel, noch het omliggende park zijn toegankelijk.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Grand café Het Oude Station (Stationsweg, 7722 HA, Dalfsen, Overijssel, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Grand café Het Oude Station
Stationsweg
7722 HA Dalfsen
Plan route naar startpunt

Treinstation Dalfsen

Stationsweg 4
7722 HA Dalfsen

Parkeerplaats centrum

Beatrixstraat
7721AX Dalfsen

Tourist Info Dalfsen

Bloemendalstraat 10
7721 AM Dalfsen
+31 (0)529 43 47 45
Stuur een mail

Oplaadpunt

Brinkweg
7722RR Dalfsen

Netwerk niet beschikbaar

Ruitenborghweg
7721GB Dalfsen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes118.png

Grand café Het Oude Station

Fietscafe

Grand café Het Oude Station ligt net iets buiten Dalfsen aan d...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Rutenberg

Rutenberg

Kasteel

De havezate Ruitenborgh, gelegen in de buurschap Ankum, werd v...

Meer informatie
Geen foto van Westermolen

Westermolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Leemcule

Leemcule

Kasteel

Alleen het bouwhuis rest.

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 200109 | Toegevoegd op 30-4-2015 | Laatst gewijzigd op 5-1-2023

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding