Rondje Hellevoetsluis

Fietsroute 200107

Aangeboden door:

2253 45

Omschrijving

Voorne-Putten is een verrassend groen en rustig fietsgebied onder de rook van Rotterdam. Je rijdt hier door een gebied waarvan heden en verleden vooral door het omringende water zijn beïnvloed. Die historie zie je terug aan de vele dijken, waterlopen en kreken in het open polderlandschap. Maar ook aan de nog steeds voortlevende geschiedenis van de schilderachtige vestingstadjes Hellevoetsluis en Brielle.


Het eerste deel van je route is uniek: je fietst op een steeds smaller wordende landstrook tussen verschillende waterwegen. Aan je linkerhand stroomt het Hartelkanaal, een waterweg die deel uitmaakt van de Europoort. Het kanaal ligt tussen de Oude Maas en de Hartelhaven op de Maasvlakte. Tijdens het fietsen zie je hier voornamelijk duwboten met erts en kolen die als bestemming de Duitse staalindustrie hebben. Rechts rij je eerst langs het Brielse Meer waar je vooral watersporters ziet. Vanaf het dorpje Zwartewaal rij je langs het Scheepvaart- en Voedingskanaal dat het Brielse Meer en de Oude Maas verbindt. Om je heen tref je fraaie en afwisselende vergezichten aan.


Via Spijkenisse rij je langs het water naar het stadje Geervliet. Vanuit de polder zie je hier al de Bernisse Molen staan, een korenmolen uit 1851. De molen is gebouwd op een voormalige verdedigingstoren waarvan de schietgaten nog zichtbaar zijn.


Tot aan de negentiende eeuw was Hellevoetsluis dankzij de haven een welvarend stadje. Rond 1830 werd echter een kanaal aangelegd om de haven van Rotterdam te ontsluiten, waarna de economische bedrijvigheid in Hellevoetsluis afnam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het stadje weer een zware klap te verduren: de Duitsers braken een groot gedeelte van Hellevoetsluis af om hun schootsveld te verbeteren. Zo hoopten ze hun hier aangemeerde U-boten beter te kunnen beschermen. Na de oorlog is er hard gewerkt om Hellevoetsluis zijn oude allure terug te geven en dat zie je.


Aan de haven rij je langs De Hoop, een korenmolen uit 1801. Ook zie je hier het Droogdok Jan Blanken dat tussen 1798 en 1822 gebouwd werd. Dit oudst bewaard gebleven dok in Nederland is uniek door zijn opbouw en is een bezoek meer dan waard. De schipdeur, een Franse uitvinding, was destijds een unicum in Nederland.
De grotendeels zeventiende-eeuwse vesting van Brielle is één van de best bewaard gebleven verdedigingswerken in Nederland. De vestinggordel is gerestaureerd, je kunt er negen bastions en vijf ravelijnen bewonderen. Brielle, ook Den Briel genoemd, werd op 1 april 1572 door de Geuzen ingenomen op de Spanjaarden. De stad viert nog ieder jaar een historische bevrijdingsdag op 1 april.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

25
25 (Maarland Noordzijde, 3231VN, Brielle, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

25
Jouw startpunt
Knooppunt 25
Maarland Noordzijde
3231VN Brielle
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Brigittenweg
3231XA Brielle

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Korenmolen De Hoop Hellevoetsluis

De Hoop

Windmolen

Korenmolen De Hoop werd in 1801 gebouwd in Hellevoetsluis als ...

Meer informatie
Geen foto van HELLEVOETSLUIS (MARINEVESTING ZONDER STADSRECHTEN)

HELLEVOETSLUIS (MARINEVESTING ZONDER STADSRECHTEN)

Vestingstad

Met vestingwerken versterkte stad of nederzetting met als doel...

Meer informatie
Geen foto van Bernisse Molen

Bernisse Molen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Veerpont"

 geplaatst op:

Helaas opeens (bij 26 naar 27) stond ik voor een veerpont die er niet was, en heb veel moeite gedaan om weer terug op de route te komen. plus 10km extra ipv bijna 50km had ik 60km gefietst.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 200107 | Toegevoegd op 30-4-2015 | Laatst gewijzigd op 28-12-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding