De Havelterbergroute

Fietsroute 199408

Aangeboden door:

6147 64

Omschrijving

De Havelterberg is een stuwwal die ontstaan is in de IJstijd van 250.000-130.000 jaar geleden. Tegenwoordig is het Drentse deel van de Havelterberg deels een bos- en natuurgebied en deels een militair oefenterrein. Het gebied bestaat uit stuifzand, natte en droge heide en aangeplante bossen. Dat er in vroege jaren al mensen hebben gewoond blijkt uit de twee hunebedden, de vele grafheuvels en de aanwezigheid van een Celtic Field. In de Tweede Wereld Oorlog hebben de Duitsers hier een vliegveld aangelegd. De sporen, de omwalde hangaars, de startbaan en na de bombardementen door de geallieerden de vele bomkraters, zijn nog herkenbaar in het veld.

Uffelte

Uffelte wordt al in 1040 genoemd maar niet als Uffelte, maar als Ophelte. Uffelte speelde lange tijd een rol in het beheer van de vele hoven van de bisschop van Utrecht. In Uffelte lag het hoofdhof met de voorraadschuren. Hierdoor ontwikkelde Uffelte tot een administratief centrum met een grote graanopslag. Tot in de 19e eeuw had Uffelte nog verplichtingen aan Utrecht. De es van Uffelte liggend tussen de natuurgebieden Holtingerzand, Oosterzand, Westerzand en Uffelterzand behoort tot de grootste essen van Drenthe.

Havelte

De voorgeschiedenis van Havelte is nog al vaag. Voor 1342 lag Havelte, toen geheten Hesselte, tussen het huidige Havelte en Darp. Het huidige Havelte is ontstaan na 1342 op de huidige plek, waarschijnlijk als een splitsing van Hesselte en Uffelte. Hesselte bleef bestaan, maar kreeg de naam Darp. Na de Tweede Wereld Oorlog is Darp verschoven naar de huidige situatie. De hervormde kerk uit 1310 met de toren uit 1410 staat ten oosten van het dorp met een Van Oekelenorgel (1819), oorspronkelijk halverwege Hesselte en Uffelte. Havelte heeft fraaie 18e eeuwse boerderijen en schaapskooien. Ten westen van Havelte ligt het fraaie Huis Overcinge. Het wordt voor het eerst vermeld in 1313. Het huidige gebouw stamt uit 17e eeuw. Ten noorden ligt het Vlinderparadijs Papiliorama.

Ruinerwold

Een oorkonde uit 1141 maakt al melding van een moerasland tussen Ruinen en Meppel. Rond 1900 ontstonden grote boerderijen langs de weg naar Meppel. Tot 1924 was de Dr. Larijweg een voetpad, dat voor de boerderijen langs liep. Bij de ingebruikname werd bepaald dat er langs de weg ruim 1300 perenbomen moesten worden geplant. De bloeiende bomen geven het landschap in het voorjaar een bijzondere aanblik. In het gehucht Blijdenstein staat de Hervormde kerk van Ruinerwold. De kerk stamt uit de 12de eeuw en is in de 16e eeuw vergroot. De toren is gebouwd in de 15de eeuw. Het interieur omvat o.a. een Van Oeckelenorgel.

Meppel
Meppel wordt voor het eerst genoemd in 1141 en in 1815 kreeg het stadsrechten. Meppel ontstond op de plek waar een aantal riviertjes en kanalen bij elkaar kwamen. Over die vaarten is honderden jaren turf aangevoerd vanuit de veengebieden en graan vanuit Uffelte. Van over de Zuiderzee werden er goederen in Meppel aangevoerd. Hierdoor werd het al vroeg een bloeiende handelsstad. Ter verdediging kreeg Meppel in 1509 een kasteel dat al in 1580 werd verwoest. Meppel is bereikbaar voor grote binnenschepen en kleine coasters en vervult een overslagfunctie. Ook is het een spoorwegknooppunt. Meppel wordt dan ook De Poort van Drenthe genoemd. Het stadsgezicht van Meppel wordt voor een groot deel bepaald door de vele grachten en de Hervormde kerk uit 1422.

Nijeveen

Nijeveen wordt al in 1310 vermeld echter niet als Nijeveen maar als Hesselerveen. Het veen behorende bij Hesselte in de buurt bij Havelte. Het waren de monniken van Ruinen die vanuit Havelte het veen ontgonnen. Nijeveen werd gebouwd langs een oude dijk. Langs dezelfde dijk werd ook Kolderveen gebouwd. Ten noordwesten van Kolderveen en Nijeveen werd een nieuwe dijk aangelegd en werden Kolderveense - en Nijeveense Bovenboer gebouwd. De Gotische kerk (1480) staat thans buiten het dorp en is nog in vrijwel originele staat met een offertafel uit 1477. Bij de begraafplaats staat een moderne klokkenstoel.

Wil jij meer weten over deze regio? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina van Drenthe.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Drenthe.nl

Stichting Marketing Drenthe is in 2007 in opdracht van de Provincie opgericht. Marketing Drenthe is verantwoordelijk voor het verbeteren van het imago van Drenthe op het gebied van toerisme, wonen en werken, met de ultieme doelstelling een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling binnen deze sectoren. De kernwaarden van Drenthe, zoals rust, ruimte en oorspronkelijkheid worden 'toekomstgericht' gemaakt. Zo moet Drenthe in de beeldvorming een vitale, dynamische provincie worden. Het beoogde resultaat van de campagne is een significante imagoverbetering van Nederlands mooiste provincie. Marketing Drenthe is een professioneel, enthousiast en slagvaardig team met een open houding om zaken op te pakken en nieuwe kansen in beeld te brengen. Daarnaast ligt de kracht om partijen met elkaar te verbinden en de communicatie te verbeteren en te versterken om Drenthe op de kaart te zetten.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Postweg, 7975PX, Westerveld, Drenthe, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Postweg
7975PX Westerveld
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Lutke's Meule

Lutke's Meule

Windmolen

Lutke's Meule is een kleine stellingmolen die stamt uit 1990. ...

Meer informatie
Huis Overcinge Havelte

Huis Overcinge

Buitenplaatsen en landgoederen

Huis Overcinge, is een monumentaal herenhuis in de Drentse pla...

Meer informatie
Geen foto van Molen de Sterrenberg

Molen de Sterrenberg

Windmolen

Korenmolen Sterrenberg is een unieke molen in hartje Nijeveen.

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 199408 | Toegevoegd op 28-4-2015 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding