Door de bossen van de Drentsche Aa

Fietsroute 199383

Aangeboden door:

13295 194

Omschrijving

Deze route door het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa neemt je mee door het stroomdal van de Drentsche Aa. Dit bekenstelsel is uitzonderlijk goed bewaard gebleven in deze omgeving. Verder ga je heerlijk op pad door de bossen.

Sporen in de bossen
Het startpunt van deze route ligt in Zuidlaren. Vanuit hier fiets je langs akkers en door bossen naar Anloo en Rolde. In Anloo vind je de waarschijnlijk oudste kerk van Drenthe: de Magnuskerk. Rolde vormde verder ooit de hoofdplaats van Drenthe. Tot 1688 behoorde het tot een van de drie vergaderplaatsen van de Etstoel, het hoogste rechtscollege van Drenthe jaarlijks bijeenkwam. Naast de kerk in Rolde liggen waarschijnlijk de 2 bekendste hunebedden van Drenthe. Verder vind je in deze omgeving het archeologisch reservaat de Strubben-Kniphorstbos. Hier bevinden zich hunebedden en grafheuvels, maar ook sporen van nederzettingen, akkers, essen en een sinds de prehistorie belangrijke 'verkeersader' tussen Coevorden en Groningen. Deze route loopt als een bundel karrensporen door het gebied.

Ongerepte heide
Verder kom je langs het Balloërveld, een ongerept heideveld van 367 hectare. Je vindt hier prehistorische grafheuvels, een Celtic Field, een Melkerspad, Markenstenen, Middeleeuwse karensporen en een Galgenberg. Ook zijn er nog sporen zichtbaar uit de Tweede Wereldoorlog, zoals een tankgracht, loopgraven en schuttersputjes. Je eindigt je tocht uiteindelijk weer in Zuidlaren.

Zuidlaren
Zuidlaren is bekend om z’n 10 brinken, de 13e eeuwse kerk en de grote landhuizen, waarvan Laarwoud het beste voorbeeld is. Ook de paardenmarkt, de grootste van West-Europa, is waarschijnlijk net zo oud; een kroniek uit 1232 beschrijft woedende Groningers die Drenten achtervolgden en de paardenmarkt verstoorden. Ook is in het dorp het beeld te vinden van de legendarische Berend Botje.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Drenthe.nl

Stichting Marketing Drenthe is in 2007 in opdracht van de Provincie opgericht. Marketing Drenthe is verantwoordelijk voor het verbeteren van het imago van Drenthe op het gebied van toerisme, wonen en werken, met de ultieme doelstelling een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling binnen deze sectoren. De kernwaarden van Drenthe, zoals rust, ruimte en oorspronkelijkheid worden 'toekomstgericht' gemaakt. Zo moet Drenthe in de beeldvorming een vitale, dynamische provincie worden. Het beoogde resultaat van de campagne is een significante imagoverbetering van Nederlands mooiste provincie. Marketing Drenthe is een professioneel, enthousiast en slagvaardig team met een open houding om zaken op te pakken en nieuwe kansen in beeld te brengen. Daarnaast ligt de kracht om partijen met elkaar te verbinden en de communicatie te verbeteren en te versterken om Drenthe op de kaart te zetten.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

60
60 (Marktstraat, 9471AA, Tynaarlo, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

60
Jouw startpunt
Knooppunt 60
Marktstraat
9471AA Tynaarlo
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hanekamp
9471AD Tynaarlo

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"prachtig afwisselend rondje, leuke dorpjes en ruim voldoende horeca"

  op:

Ida-Maria

op:

"Mooie route"

 geplaatst op:

Prachtig landschap. Pittoreque boerendorpjes!

"Prachtige route! Door de bomen goed te doen met warm weer."

  op:

"Het prachtige Drentsche Aa"

 geplaatst op:

Heel mooi. Het was flink warm, maar door de vele bomen onderweg was het alsnog goed te doen

"T&Y"

 geplaatst op:

Hele mooie route

"Top"

 geplaatst op:

Ijsje tussen 66 en 23

"Super"

 geplaatst op:

Prachtige afwisselende route

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 199383 | Toegevoegd op 28-4-2015 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding