10 Dorpenroute

Fietsroute 199380

Aangeboden door:

5932 24

Omschrijving

Rond Hoogeveen liggen verschillende dorpen. Na de gemeentelijke herindeling behoren ze allemaal tot de gemeente Hoogeveen. Vooral ten oosten van Hoogeveen, is hun geschiedenis relatief jong. In dat gebied is vanaf de 17e eeuw de ontginning ter hand genomen.
Hoogeveen is ontstaan in 1625. Roelof van Echten kocht ten een groot veengebied in het kerspel Zuidwolde. Voor de ontginning van dit gebied werd de Compagnie van 5000 Morgen opgericht (5000 Morgen is ongeveer 6000 Hectare) en voor de ontsluiting een kanaal met zijkanalen gegraven. Op het kruispunt met de eerste wijk (nu de Hoofdstraat) ontstond een dorp. Hoogeveen groeide uit tot de grootste turfproducent van Nederland.
Eén van de bekendste gebouwen in Hoogeveen is de Hervormde Kerk (1652) met het beeldje van de Trommelslager. Roelof van Echten stelde voor de zondagsdienst zijn eigen kapel ter beschikking aan de bewoners. Voor de dienst liet hij een tamboer rondgaan om zo de mensen op te trommelen.
 
Fluitenberg
Oorspronkelijk Vleutenberg genoemd, gebouwd op een heuvel van keizand die ontstaan is in de laatste IJstijd, langs het riviertje de Vleute, het vroegere Oude Diep.

Pesse
Een echt Drents Esdorp, in 1141 al genoemd als Petthe. De naam komt van Peltha, dat moerasgebied betekent. Bij de aanleg van de A28 in 1955 is in de middenberm een uitgeholde boomstam gevonden. Dit bleek de nu bekende kano van Pesse te zijn. Volgens de C14 datering moet de kano tussen 8200-7600 v.Chr. zijn gemaakt. 

Stuifzand
Zoals de naam Stuifzand al aangeeft lag er ruim voor de komst van het dorpje zand in dit gebied. De eerste zandontginningen vonden plaats in de 18e eeuw en vanaf ongeveer 1850 vestigden zich de eerste bewoners.

Tiendeveen
Dit uitgestrekte veendorp ontstond bij de kruising van het Linthorst Homankanaal en Drijberse Hoofdvaart. Vanaf 1830 werd er begonnen met het afgraven van het veen en vestigden zich de eerste bewoners. Na de vervening werden op de ontgonnen gronden bossen aangeplant. Een aantal restanten is hier nog van over, o.a. het bos ‘Kremboong’. Het huidige Tiendeveen stamt uit ongeveer 1926.

Nieuweroord
In 1851 noemde de vervener J.C. Rahder zijn huis “Nieuweroord”. Het stond er van 1850 tot 1919.

Noordscheschut
De naam van een schutsluis uit 1766 in de Noorder Opgaande. In 1860 werd de Hoogeveensche Vaart verlengd en schoof de vervening oostwaarts op.

Hollandscheveld
In 1631 stichten Hollandse kooplieden de Compagnie van de 5000 morgen. Ze kochten het gebied van Roelof van Echten en begonnen de vervening. Dit kon omdat in 1627 de vaarverbinding tussen Echten en Meppel was gegraven.

Nieuwlande
Eind 19e eeuw ontstaan op een knooppunt van kanalen.

Elim
In 1915 genoemd naar de oase waar de Israëlieten o.a. verbleven na hun tocht door de Rode Zee. Eerder heette het dorp Dwarsgat of Hollandscheveld Zuidoost.
Nieuw Moscou
In de 19e eeuw ontstaan en zo ver afgelegen dat het genoemd werd naar de Russische hoofdstad.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Drenthe.nl

Stichting Marketing Drenthe is in 2007 in opdracht van de Provincie opgericht. Marketing Drenthe is verantwoordelijk voor het verbeteren van het imago van Drenthe op het gebied van toerisme, wonen en werken, met de ultieme doelstelling een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling binnen deze sectoren. De kernwaarden van Drenthe, zoals rust, ruimte en oorspronkelijkheid worden 'toekomstgericht' gemaakt. Zo moet Drenthe in de beeldvorming een vitale, dynamische provincie worden. Het beoogde resultaat van de campagne is een significante imagoverbetering van Nederlands mooiste provincie. Marketing Drenthe is een professioneel, enthousiast en slagvaardig team met een open houding om zaken op te pakken en nieuwe kansen in beeld te brengen. Daarnaast ligt de kracht om partijen met elkaar te verbinden en de communicatie te verbeteren en te versterken om Drenthe op de kaart te zetten.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

9
9 (Pesse, Drenthe, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Oplaadpunt

Dorpsstraat
7933PB Hoogeveen

Parkeerplaats

Provinciale weg
7933TK Hoogeveen

hoogeveen

Crerarstraat
7901AA Hoogeveen

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Echt een dorpentocht"

 geplaatst op:

Leuke route, veel onbekende mooie weggetjes.

Patrick

op:

Evelien

op:

A.F.

op:

"10 dorpen fietsroute"

 geplaatst op:

Erg mooie fietsroute! Wel jammer dat sommige weggetjes lastiger begaanbaar zijn.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 199380 | Toegevoegd op 28-4-2015 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding