Het Drentse veengebied en Groningen

Fietsroute 199368

Aangeboden door:

1927 22

Omschrijving

Mooie route door de Kop van Drenthe die je door Veenhuizen (met het Gevangenismuseum), Roden, Peize, Eelde/Paterswolde en Norg voert. Veel natuur en cultuur te bezichtigen!

Veenhuizen
Het oorspronkelijke Veenhuizen uit de 14e eeuw bestond uit 7 boerderijen lag nabij de plek van de in 1660 afgebroken kapel op het Spaanse Kerkhof. Het gehucht en de omliggende gronden werden in 1818 gekocht door de Maatschappij van Weldadigheid met als met als doel het oprichten van een landbouwende kolonie voor landlopers, bedelaars, weeskinderen en vondelingen. In tegenstelling tot de kolonie in Frederiksoord ging het in Veenhuizen om een meer dwangmatige aanpak, waarvoor in totaal drie gestichtsgebouwen werden opgericht. De gebouwen met gracht, waarvan alleen het Tweede Gesticht (nu Nationaal Gevangenismuseum) resteert, verkregen een carrévorm met lange zijden (ca. 125 m). In 1859 werd Veenhuizen overgedragen aan het Ministerie van Justitie en ontwikkelde zich als strafinrichting (nu penitentiaire inrichting). Veenhuizen werd door velen beschouwd als het 'Siberië van Nederland'.

Roden

Roden wordt voor het eerst vermeld in 1139. Ook wordt in hetzelfde jaartal de hervormde kerk vermeld. De huidige kerk is uit de 13e en 15e eeuw. Naast de kerk ligt de havezate Mensinge. Het huidige huis is gebouwd in 1646 en is thans een museum. Het bijbehoorde landgoed is een deel van het Mensingebos. Opvallend zijn de eikenlanen waarmee de bosvakken zijn omzoomd. Aan de rand van het bos staat het observatorium 'Kapteyn' van de Rijksuniversiteit Groningen. Op de Brink staat het standbeeldje van 'Ot en Sien' ter ere van kinderboekenschrijver H. Scheepstra (1859-1913) en illustrator C. Jetses (1873-1954). Het Museum Kinderwereld toont o.a. een collectie antiek speelgoed.

Peize
Het dorp Peize wordt al in 1165 genoemd. In de 12e eeuw liet een Gronings adelijk geslacht de burcht ‘Huis te Peize’ bouwen. Helaas is de burcht in de 19e eeuw afgebroken en delen van de restanten zijn verwerkt in de boerderijen tussen de molen en de kerk. Vanaf 1600 tot 1840 was Peize de grootste producent van hop, voor de productie van bier, in Drenthe. De hopteelt is in ere gehouden met de naam van het café/bierbrouwerij ‘De Hopbel’. De hervormde kerk is gebouwd in de tweede helft van de 13e eeuw. De huidige toren is in 1824 gebouwd. De kerk heeft één van de oudste orgels van Drenthe en is gebouwd in 1631.

Eelde/Paterswolde

Het dorp Eelde wordt in een oorkonde al in 1139 genoemd en Paterswolde in 1447. Paterswolde is na de WOII met Eelde vergroeid. Bekend in het gebied zijn de fraaie villa’s, waaronder de havezates Vennebroek, Lemferdinge, Oosterbroek en landgoederen, De Braak en De Duinen. De huidige gotische kerk Onze Lieve Vrouwe- en Sint Gangulphuskerk dateert uit de 14e eeuw op een plek waar een tufstenen voorganger heeft gestaan. Opvallend zijn de schilderingen in het gewelf en de grafzerken waarvan de oudste stamt uit 1545 van de fam. Sigers. Vlak voor de kerk ligt het Nijsinghhuis: een 17e eeuws huis dat dienst deed als Schultenhuis en Gemeentehuis.
De Waterburcht is een restant van een Middeleeuws door 3 grachten omgeven mottekasteel en een havezate. In 1266 is het kasteel verwoest, maar of het nadien weer is opgebouwd is niet bekend. Een mottekasteel is een vrij stijle heuvel van ongeveer 5 meter voorzien van een houten- of stenen toren. Ze werden aangelegd in 11e tot 13e eeuw aangelegd als machtsbasis voor lokale machthebbers. De bekendste motte in Drenthe is het kasteel van Coevorden.In de 17e eeuw werd op het terrein de havezate Terborch gebouwd, die in 1801 is afgebroken.

Norg

Norg wordt voor het eerst vermeld in 1139. De hervormde Sint-Margarethakerk dateert uit de 13e eeuw en bezit bezit twee zandstenen doopvonten één uit de 12e eeuw en de andere van Bentheimer zandsteen, dateert uit de 13e eeuw.
Het Norgerholt ten zuiden van Norg dateert uit de 9e eeuw en behoort tot een van de oudste bossen van Nederlanden. Het is voornamelijk beplant met eik en hulst. Bij een kuil in het bos vergaderden vroeger de markegenoten van Norg. Tussen het Norgerholt en het gehucht Westervelde ligt een hunebed. In Westervelde ligt het Huis te Westervelde (of Tonckensborg), een herenhuis met een boerderijgedeelte en sinds 1709 bewoon de door de familie Tonckens.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Drenthe.nl

Stichting Marketing Drenthe is in 2007 in opdracht van de Provincie opgericht. Marketing Drenthe is verantwoordelijk voor het verbeteren van het imago van Drenthe op het gebied van toerisme, wonen en werken, met de ultieme doelstelling een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling binnen deze sectoren. De kernwaarden van Drenthe, zoals rust, ruimte en oorspronkelijkheid worden 'toekomstgericht' gemaakt. Zo moet Drenthe in de beeldvorming een vitale, dynamische provincie worden. Het beoogde resultaat van de campagne is een significante imagoverbetering van Nederlands mooiste provincie. Marketing Drenthe is een professioneel, enthousiast en slagvaardig team met een open houding om zaken op te pakken en nieuwe kansen in beeld te brengen. Daarnaast ligt de kracht om partijen met elkaar te verbinden en de communicatie te verbeteren en te versterken om Drenthe op de kaart te zetten.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

78
78 (Oude Gracht, 9341AB, Veenhuizen, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

78
Jouw startpunt
Knooppunt 78
Oude Gracht
9341AB Veenhuizen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Norgerweg
9341AX Noordenveld

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Restaurant Tafel 20

Restaurant Tafel 20

Restaurant

Restaurant Tafel 20 is gevestigd in het kleine Drentse dorpje ...

Meer informatie
Café Theater G en A Boelens

Cafe Theater G & A Boelens

Restaurant

Café Theater G & A Boelens vind je midden in het gezellige cen...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 199368 | Toegevoegd op 28-4-2015 | Laatst gewijzigd op 14-2-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding