De Flintenroute

Fietsroute 199348

Aangeboden door:

9611 122

Omschrijving

Flinten zijn zwerfstenen. Langs de route kom je deze dan ook veelvuldig tegen. Mensen hebben van de grootsten hunebedden gemaakt; de kleintjes zijn gebruikt voor de aanleg van paden en wegen. Binnen een straal van 1 km langs de route tref je maar liefst 18 hunebedden aan. De route begint dan ook bij 't Flint'nhoes (= Hunebedcentrum).

Hunebedcentrum te Borger

Borger is de ‘Hunebedhoofdstad’ van Nederland. In het Hunebedcentrum vind je informatie over de hunebedden en over de Trechterbekercultuur. Er wordt een beeld geschetst van de wijze waarop de hunebedden tot stand gekomen zijn en het laat zien hoe het dagelijks leven van de hunebedbouwers zich voltrok. Verder zie je een overzicht van andere archeologische monumenten, zoals grafheuvels, urnenvelden, Celtic Fields (akkercomplexen) en oude karrensporen. Naast het Hunebedcentrum ligt het grootste hunebed van Nederland.

Hunebedden Bronneger
Halverwege Borger en Drouwen liggen 5 hunebedden bij elkaar nabij het plaatsje Bronneger. Eén van de hunebedden (de meest westelijke) is waarschijnlijk het meest gefotografeerd omdat een eikenboom zich in het hunebed heeft genesteld.

Boswachterij Exloo
In het glooiende landschap van de boswachterij Exloo zijn nog veel sporen uit het verleden te vinden. Midden in het bos ligt een hunebed en overal liggen grafheuvels. En zo maar op een splitsing ligt naast een dikke eikenboom een dikke steen. Dit is een zogenaamde markensteen, die vroeger de grens aangaf tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen. Dieper in het bos treffen we diverse diepe ronde kraters aan; de zogenaamde pingo-ruïnes. Deze stammen uit de IJstijd.

Poolshoogte en Ipsewips
In de boswachterij Odoorn is tijdens de storm van 1972 een groot deel van het bos omgewaaid. De ene helft is herplant en de andere helft is een open vlakte gebleven die door schapen wordt begraasd. In de boswachterij ligt een 15 meter hoge heuvel met een uitkijktoren en theehuis. De heuvel wordt Poolshoogte genoemd. De heuvel is aanvankelijk met schop en kruiwagen tijdens de werkverschaffing in 1934 opgeworpen. Vanwege de bloedblaren aan de handen kreeg de heuvel de bijnaam de Bloedberg.
Voor de kleinsten onder ons lijkt het bos om Poolshoogte 'behekst'. Vanuit het theehuis start een kinderwandelroute over de heks Ipsewips.

Odoorn
Odoorn wordt voor het eerst vermeld in 1327 en is ontstaan langs één van de oude verbindingswegen van Coevorden naar Groningen. Het 12e eeuwse koor van de hervormde kerk is tot ongeveer 3 meter hoogte bekleed met zwerfstenen en de muur is ruim 1 meter dik. De rest van de kerk stamt uit 1856.
In de huidige tijd is Odoorn bekend geworden door de Drentse Wandel4Daagse rond Hemelvaartsdag en het grootste Internationale Folklorespektakel van Nederland met dans, zang, muziek en klederdrachten.

Eppiesbergje
Langs de weg van Odoorn naar Valthe ligt links een opvallende grafheuvel genoemd naar een zekere Egbert. Hij zou zich op deze grafheuvel door ophanging van het leven hebben beroofd. Zijn koosnaam `Eppie' bleef aan de grafheuvel gekoppeld.

Valthe
Valthe wordt voor het eerst genoemd in 1217. Echter in de oudheid is de streek al bewoond geweest. In de nabijheid van Valthe liggen diverse hunebedden en grafheuvels. In het centrum en aan de rand van het dorp staan nog oude boerderijen ten oosten van het dorp werd in 1621 de Valterschans aangelegd om Valtherdijk (de weg naar het klooster van Ter Apel) te verdedigen.

Mythische stad Hunsow
In 1660 volgens J. Picardt (1600-1670), dominee, dokter en historicus te Coevorden, zouden de straten van Coevorden zijn geplaveid stenen afkomstig van de ruïne van rijke hoogbeschaafde stad Hunsow. Hij stelde zelf een onderzoek in en vond een stratenpatroon van stenen. Deze legendarische stad gelegen tussen Borger en Valthe zou in 808 door de Noormannen zijn verwoest.

Exloo
Exloo wordt voor het eerste genoemd in 1376. Exloo is een typisch Drents esdorp. Op een klein stukje nieuwbouw na is het een verzameling boerderijen, los opgesteld langs de straten. Een kerk ontbreekt; de Exlooërs kerkten in Odoorn. In het Bebingehoes (uit 1722) is een museum gevestigd over oude Drentse ambachten. Er tegenover ligt een schaapskooi met informatiecentrum. Vanuit deze schaapskooi vertrekt een schaapskudde naar het nabij gelegen Molenveld; een fraai heidegebied met jeneverbesstruwelen. Ook is Exloo bekend van het Internationaal Festival van Oude Ambachten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Drenthe.nl

Stichting Marketing Drenthe is in 2007 in opdracht van de Provincie opgericht. Marketing Drenthe is verantwoordelijk voor het verbeteren van het imago van Drenthe op het gebied van toerisme, wonen en werken, met de ultieme doelstelling een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling binnen deze sectoren. De kernwaarden van Drenthe, zoals rust, ruimte en oorspronkelijkheid worden 'toekomstgericht' gemaakt. Zo moet Drenthe in de beeldvorming een vitale, dynamische provincie worden. Het beoogde resultaat van de campagne is een significante imagoverbetering van Nederlands mooiste provincie. Marketing Drenthe is een professioneel, enthousiast en slagvaardig team met een open houding om zaken op te pakken en nieuwe kansen in beeld te brengen. Daarnaast ligt de kracht om partijen met elkaar te verbinden en de communicatie te verbeteren en te versterken om Drenthe op de kaart te zetten.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hunebed D24 (Kerkweg, 9533 PR, Bronneger, Drenthe, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Hunebed D24
Kerkweg
9533 PR Bronneger
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Bronnegerstraat
9527TD Borger-Odoorn

Bezoekerscentrum Het Boomkroonpad / Houtvester Kuhnhuis

Steenhopenweg
9533PN Borger-Odoorn

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Image from Flying Puffin

Hunebed D30

Hunebed

Het landschap van Drenthe herbergt vele cultuurhistorische sch...

Meer informatie
Hunebed, D27, Borger, Drenthe, Netherlands

Hunebed D27

Hunebed

Het landschap van Drenthe herbergt vele cultuurhistorische sch...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D31

Hunebed D31

Hunebed

Het landschap van Drenthe herbergt vele cultuurhistorische sch...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D24

Hunebed D24

Hunebed

Het landschap van Drenthe herbergt vele cultuurhistorische sch...

Meer informatie
Geen foto van Uitkijktoren

Uitkijktoren

Uitkijktoren

Toren die gebruikt wordt om vanuit een hoog punt de wijde omge...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Heel mooi en divers landschap"

  op:

Erik

op:

"Prachtige route"

  op:

Denise

op:

"Wel veel smalle fietspaden."

  op:

Evelien

op:

"Prima!"

 geplaatst op:

Bezoek de plaatselijke horeca. Erg gezellig!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 199348 | Toegevoegd op 28-4-2015 | Laatst gewijzigd op 21-9-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding