Drentse Bosroute

Fietsroute 199344

Aangeboden door:

659 39

Omschrijving

De rust speelt een overheersende rol in deze fietsroute. Een groot deel van het traject voert door de boswachterijen Hooghalen, Grolloo en Schoonloo, die na 1922 zijn aangelegd.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Indrukwekkend is het ‘Herinneringscentrum Kamp Westerbork’, waar de geschiedenis van het voormalige Kamp Westerbork wordt verteld. Op de parkeerplaats van het Herinneringscentrum begint het Melkwegpad, een educatief wandelpad, dat informatie geeft over het Melkwegstelsel.

Hooghalen

Binnen de boswachterij Hooghalen neemt het ‘Kamp Westerbork’ een belangrijke plaats in. In 1939 richtte de Nederlandse regering hier een opvangkamp in voor gevluchte Duitse Joden. Van 1942 tot 1945 gebruikten de Duitse overheersers het als ‘doorgangskamp’. Van hieruit werden gevangengenomen Joden en zigeuners geïnterneerd voordat zij op transport naar de vernietigingskampen in Polen werden gesteld. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kamp hernoemd tot ‘Schattenberg’ en werd gebruikt voor de huisvesting van Molukse militairen. In 1971 werd het afgebroken; daarna kwamen de Radiotelescopen. In het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw werd het Kamp heringericht bij de komst van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Aan het einde staat het bekende Westerbork-monument van Ralph Prins, de omgebogen spoorrails.

Draaibare Schotels

Na het toegangshek van het voormalig ‘Kamp Westerbork’ ziet u aan de rechterkant 12 draaibare schotels van de Radiosterrenwacht staan. De overige 2 staan verderop bij de uitkijktoren.

Holmers en Halkenbroek

Het beekdal Holmers en Halkenbroek is één van de brongebieden van de Drentsche Aa. Om het brongebied weer een natuurlijk karakter te geven zijn naaldbomen gekapt, sloten en waterlopen gedempt en de vruchtbare bovenlaag verwijderd. Het Amerdiep in de
Holmers kan nu z’n eigen loop vormen. In Halkenbroek is het Amerdiep gehermeanderd. Vanaf de 14 meter hoge uitkijktoren heeft u een schitterend uitzicht over Holmers en Halkenbroek.

Esdorp Elp
Het huidige esdorp Elp kent al een lange geschiedenis. De eerste vermelding stamt uit 1362. Bij opgravingen zijn echter al boerderijen, spiekers (soort graanschuur) en andere gebouwen aangetroffen, die te dateren zijn rond ca 1000 v. Chr.. Nabij Elp ligt de Elperstroom. Samen met de Drentsche Aa is dit één van de fraaiste ongeschonden beekdallandschappen van Nederland. Op de schrale bodem en blauw-graslanden groeien diverse zeldzame planten.

Esdorp Amen

Het kleine esdorp Amen wordt al in 944 genoemd. De naam heeft geen Christelijke achtergrond, maar verwijst waarschijnlijk naar een nederzetting aan het niet meer bestaande riviertje de Aam.

Het Groote Zand

Als afwisseling op alle bossen en beekdalen ligt hier, het Groote Zand, een fraai en deels onbegroeid stuifzandgebied. In de prehistorie hebben hier al mensen gewoond. Er zijn restanten gevonden van 2 hunebedden, urnenvelden en een grafheuvel.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Drenthe.nl

Stichting Marketing Drenthe is in 2007 in opdracht van de Provincie opgericht. Marketing Drenthe is verantwoordelijk voor het verbeteren van het imago van Drenthe op het gebied van toerisme, wonen en werken, met de ultieme doelstelling een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling binnen deze sectoren. De kernwaarden van Drenthe, zoals rust, ruimte en oorspronkelijkheid worden 'toekomstgericht' gemaakt. Zo moet Drenthe in de beeldvorming een vitale, dynamische provincie worden. Het beoogde resultaat van de campagne is een significante imagoverbetering van Nederlands mooiste provincie. Marketing Drenthe is een professioneel, enthousiast en slagvaardig team met een open houding om zaken op te pakken en nieuwe kansen in beeld te brengen. Daarnaast ligt de kracht om partijen met elkaar te verbinden en de communicatie te verbeteren en te versterken om Drenthe op de kaart te zetten.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

55
55 (Oranjekanaal Z.Z., 9432TR, Midden-Drenthe, Drenthe, The Netherlands)
2.19 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

55
Jouw startpunt
Knooppunt 55
Oranjekanaal Z.Z.
9432TR Midden-Drenthe
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Oranjekanaal N.Z.
9432 Midden-Drenthe

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"kikkerplas"

 geplaatst op:

De klikkerplas is een groot hoogtepunt...

"Afwisselend"

 geplaatst op:

Een hele mooie en zeer afwisselende route. Veel natuur en weinig door woonwijken heen. Een échte aanrader

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 199344 | Toegevoegd op 28-4-2015 | Laatst gewijzigd op 2-11-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding