Enumatil-Midwolde-Nienoordroute

Fietsroute 1990567

Aangeboden door: Abel Tasman

104

Omschrijving

De route voert door oude laagveengebieden via het pittoreske Enumatil naar de zandrug van Vredewold, de dorpen Midwolde en Leek en het Landgoed Nienoord. De verschillen in landschap en bebouwing zijn groot: kaal en wijds en verspreid een woning in het veengebied tegenover bos, grote bomen, eeuwen oude bewoning en fraaie kerken op de zandrug. De kerk in Midwolde is beroemd om het praalgraf, in de zeventiende eeuw gemaakt door Rombout Verhulst. In het praalgraf liggen de twee echtgenoten van Anna van Ewsum, de beroemdste bewoonster van de borg Nienoord. De fraaie borg staat centraal op het landgoed maar er is veel meer te zien en beleven. Het informatiecentrum op het parkeerterrein kan de bezoeker hierbij de weg wijzen.
De route voert terug langs de noordwest hoek van het Leekstermeer. Het is mogelijk om de tocht te verlengen door rond het meer te fietsen. Zie hiervoor route 'Rondje Leekstermeer' (nr. 1868949).

Beschrijving, beziens- en wetenswaardigheden

Tot Enumatil gaat de tocht over de weg (Hoendiep Oostzijde) langs het Hoendiep. Deze vaarweg is gegraven in de 17e eeuw en was deel van de eerste vaarverbinding tussen de stad Groningen en Friesland. Na Briltil ging die westwaarts verder onder de naam Kolonelsdiep. (Dit diep is beschreven bij de Abel Tasman Kolonelsdieproute, nr. 1860545).

In Enumatil vervolgt de route over de mooie antieke draaibrug. Bij Tante Til in de Dorpsstraat is het heel genoeglijk toeven voor een hapje en een drankje.
Via De Klap, over de Matsloot naar het fietspad over de Lettelberterdijk. Dit pad loopt langs het Lettelberterdiep, de vaarweg naar het Leekstermeer. Links en rechts in dit laagveengebied liggen waterbekkens.

Tot de jaren zestig van de vorige eeuw liep het fietspad gewoon door. Met de aanleg van de snelweg A7 moet de fietser een kleine omweg maken via knooppunt 50. De Hoofdstraat vormt de eeuwen oude verbinding tussen het gebied Vredewold en de stad Groningen. De route gaat via deze weg langs het kerkje van Lettelbert naar Midwolde.

De Romaanse kerk in Midwolde (met Gotische ramen) is gebouwd in de 12e eeuw. De adel van Nienoord ging hier ter kerke. De kerk is zeer bezienswaardig vanwege het interieur. Bezoek met een gids is aan te bevelen. Allereerst valt de aandacht op het prachtige praalgraf achter in de kerk. Het is in opdracht van Anna van Ewsum van Nienoord in 1664-1669 gemaakt door Rombout Verhulst. Het is uitbundig versierd met allegorisch beeldhouwwerk. Dan is er de prachtige preekstoel, eveneens met allegorisch houtsnijwerk. Tegenover de preekstoel bevindt zich de Heren (van Nienoord) bank. Opmerkelijk detail: de versierde bank moet via een trap worden beklommen. De adellijke heren en dames zaten hoger dan de dominee op de preekstoel, het standsverschil moest duidelijk zichtbaar zijn.

Op het terras van gasterij Inkies tegen over de kerk kan de fietser bijkomen van het bezoek aan de kerk. Beide gebouwen staan aan het begin van de oprijlaan van Landgoed Nienoord. De route gaat verder via deze weg.

Landgoed Nienoord is het doel van deze fietstocht. De geschiedenis van de borg Nienoord gaat terug tot het begin van de 16e eeuw. In 1525 liet jonker Wigbold van Ewsum 'Nije Oord' bouwen voor de veenontginning en turfstekerij. De onderneming was succesvol en het huis groeide uit tot het grootste landhuis in Noord-Nederland. Onder Anna van Ewsum, de laatste afstammeling van Wigbold, groeide de rijkdom verder. Ze liet de borg en de kerk van Midwolde rijkelijk versieren. Na deze gouden periode raakte de borg in verval. In 1846 brandde het gebouw helemaal af. De huidige nieuwbouw dateert van 1887. De laatste bewoners zijn tragisch om het leven gekomen. Ze verdronken in 1907 op weg van Groningen naar Leek in het Hoendiep. In de dichte mist raakte hun rijtuig te water. Het landgoed is nu eigendom van de gemeente.
Op het landgoed is van alles te zien en beleven: de borg met een grand café, het nationaal rijtuigmuseum, het zwemkasteel, de kinderboerderij, het speelpark. De bezoeker kan het beste beginnen met zich te oriënteren in het Informatiecentrum op de parkeerplaats.

Via de zuidelijke ingang van de oprijlaan van het landgoed komt u in Leek. Het centrum van het dorp is 200 meter verderop.

De fietsroute vervolgt via het fietspad langs het Leekster Hoofddiep. Dit diep verbindt Leek met het Leekstermeer. (Verderop volgt een fietspad rechtsaf over de ronde houten brug. Dit gaat naar het Leekstermeer en biedt de mogelijkheid om rond het meer te fietsen ('Rondje Leekstermeer', nummer 1868949 op Route.nl).

In de bocht van het Leekster Hoofddiep en het Lettelberterdiep staat een kleine uitkijktoren. Hij biedt een mooi uitzicht op het Leekstermeer en Paviljoen Cnossen in de verte.

Via knooppunt 50 voert de fietstocht langs de Hoofdstraat naar Oostwold. Bij knooppunt 49 gaat de route linksaf, langs de kerk (nu atelier) en in de bocht weer linksaf, de Kerkeweg op. U komt weer in het lagere veengebied. Duidelijk is te zien hoe Oostwold op het eind van de zandrug Marum, Nuis, Niebert, Tolbert, Midwolde, Lettelbert en Oostwold ligt. Aan drie zijden wordt het dorp omgeven door lager gelegen land.

De tocht voert verder naar knooppunt 20. Onderweg kruist u het Hoendiep. Op de Westerdijk gaat u rechtsaf richting Den Horn (knooppunt 53). Ongeveer 100 meter na het plaatsnaambord, gaat de route linksaf, 't Hornpad' op. Dat volgt u tot de kruising met de Zuiderweg. Dan rechtsaf richting Zuidhorn. In Zuidhorn (beschreven bij 'Aanlegplaatsen' op de website 'Tasmanroutes.nl') kunt u vanuit het centrum weer naar Briltil, knooppunt 48.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

48
48 (Hoendiep Oostzijde, 9801LZ, Westerkwartier, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

48
Jouw startpunt
Knooppunt 48
Hoendiep Oostzijde
9801LZ Westerkwartier
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Sportlaan
9801KZ Zuidhorn

zuidhorn

Stationsweg
9801BA Zuidhorn

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1990567 | Toegevoegd op 12-10-2020 | Laatst gewijzigd op 13-10-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding