Het historische Utrecht

Fietsroute 196063

Aangeboden door:

5597 173

Omschrijving

Utrecht is zonder twijfel een van Nederlands meest aansprekende steden. Het is heerlijk fietsen in deze gezellige en mooie oude stad. Je ziet de rijke historie van de stad nog steeds terug in de vele pittoreske panden langs de grachten en pleinen. Ook kom je langs drie oude kastelen waar je een blik terug in de geschiedenis kunt werpen. Maar de route laat je ook de groene kant van Utrecht zien. Je rijdt onder meer langs de slingerende Vecht door de stad naar Maarssen.

Aan de Oudegracht rij je langs Stadskasteel Oudaen. Dit versterkte pand werd door een patriciërsfamilie aan het einde van de dertiende eeuw gebouwd, een periode waarin Utrecht tot bloei kwam en meer van dit soort stadskastelen verrezen. Oudaen behoort tot de belangrijkste monumenten van de stad: het heeft zijn middeleeuwse voorkomen het best bewaard.

Even verderop rij je langs Rijn en Zon, een korenmolen uit 1913. Toen hij verrees, stond hij nog in een landelijke omgeving. Hij werd gebouwd als vervanger voor de uit 1775 stammende Rijn en Son, een molen die in 1912 gesloopt werd. Ooit stonden in Utrecht tientallen molens, Rijn en Zon is een van de twee nog overgebleven exemplaren. De andere, Molen de Ster, kom je tegen het einde van je route aan de Leidsche Rijn tegen. De molen stamt oorspronkelijk uit 1722, maar in 1911 was alleen de zagerij nog over. In 1998 werd de nieuw gebouwde molen opgeleverd. Molen de Ster staat op het enige compleet bewaard gebleven houtzaagmolenerf van Nederland.

In Maarssen fiets je langs de prachtige ridderhofstad Bolenstein. De hofstad dateert oorspronkelijk uit de veertiende eeuw, maar heeft in de loop der eeuwen een aantal make-overs gekregen. Weer terug in Utrecht kom je langs het Maximapark. In 2014 werd dit bijzondere park uitgeroepen tot meest geliefde park van Nederland. Het is een oase van rust én activiteiten. Ooit woonden Romeinen op deze plek in hun castellum, ofwel legerkamp. Het is de bedoeling om daarom in het park een Castellumpark te laten verrijzen, een themapark rond archeologie, natuur, milieu en cultuur.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

31
31 (Oudegracht, 3511AV, Utrecht, Utrecht, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

31
Jouw startpunt
Knooppunt 31
Oudegracht
3511AV Utrecht
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Neude
3512AD Utrecht

VVV Utrecht

Servetstraat
3512JC Utrecht
0900 128 87 32
Stuur een mail

utrecht centraal

Spoor 5
3511CB Utrecht

Oplaadpunt

Oudlaan
3515ET Utrecht

Bezoekerscentrum Amelisweerd

Koningslaan
3981HD Bunnik

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bolenstein

Bolenstein

Kasteel

Het oudste deel van het kasteel dateert uit ca 1500. Het werd ...

Meer informatie
Geen foto van De Ster

De Ster

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Molen Rijn en Zon

Molen Rijn en Zon

Windmolen

Deze korenmolen werd gebouwd in 1913 en er werden bij de bouw ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Joost

op:

"Super leuk! Mooie natuur en mooie huizen!"

  op:

S., Anders

op:

"Mooie route"

  op:

Annika, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 196063 | Toegevoegd op 20-4-2015 | Laatst gewijzigd op 15-9-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding