Rondje Heemskerk, Noorddorp en Beverwijk

Fietsroute 196062

Aangeboden door:

6573 90

Omschrijving

Het Noordhollands Duinreservaat biedt je een uniek landschap voor een prachtige fietstocht. Je ervaart hier een combinatie van rust, uitzichten en als je dicht genoeg bij zee komt het geluid van de branding. Ideaal om even je hoofd helemaal leeg te maken en energie te tanken.

De variatie aan planten- en diersoorten maakt van het Noordhollands Duinreservaat een zeldzaam gebied in Europa. Dit natuurgebied loopt van Wijk aan Zee tot Bergen, een langgerekte strook van zo’n 20 kilometer met een breedte van 2,5 kilometer. Deze route neemt je mee door het bosrijke zuidelijke deel. Bij een van de ingangen tref je een kaartautomaat aan waar je een dagkaart (tarief 2015: € 1,80 p.p.) kunt kopen met pin of creditcard. Op de site van beheerder PWN staat uitgelegd hoe je met behulp van je smartphone een kaartje kunt kopen.

Het oostelijk deel van de route leidt je door de polders en parken rondom Beverwijk en Heemskerk. Lekker om uit et waaien, vooral als je de wind in de rug hebt. Je komt langs twee oude landgoederen. Het eerste is Akerendam, een zeventiende-eeuws landgoed dat werd gesticht door de Amsterdamse koopman en scheepsbouwer Jan Bicker. Het was een echte buitenplaats: net als veel van zijn vermogende stadsgenoten wilde Bicker tijdens de zomer de stinkende stad ontvluchten. Halverwege de achttiende eeuw is het landhuis verbouwd naar Franse stijl.

Bij Heemskerk fiets je langs Slot Assumburg. Het kasteel dateert waarschijnlijk uit de dertiende eeuw, het huidige pand verrees in 1546. Hoewel het kasteel solide oogt, zijn de muren dun. Dit zogenoemde coulissenkasteel werd dan ook niet gebruikt als vesting, maar als woonruimte voor de adelijken. Na 1867 stond het slot leeg, de betimmeringen en gebruiksvoorwerpen werden overgebracht naar het in de buurt gelegen Kasteel Marquette. Naast het slot bevindt zich een in Frans-classicistische stijl aangelegde pronktuin die te bezoeken is.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

41
41 (Vennelaan, 1947HR, Beverwijk, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

41
Jouw startpunt
Knooppunt 41
Vennelaan
1947HR Beverwijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Hoflanderweg
1947GT Beverwijk

Oplaadpunt

Brandsteeg
1941ED Beverwijk

beverwijk

Stationsplein
1948LB Beverwijk

Bezoekerscentrum Het Koetshuijs

Landgoed Marquette
1968 JT Heemskerk

Sluizen bij IJmuiden

Noordersluisweg
1975AM IJmuiden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Buitenplaats Akerendam

Buitenplaats Akerendam

Buitenplaatsen en landgoederen

Akerendam is een landgoed aan de rand van Beverwijk. Het landg...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Sean, Anders

op:

"Leuke snelle route voor beginners"

 geplaatst op:

Ik vond het super

Ar

op:

Miguel, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 196062 | Toegevoegd op 20-4-2015 | Laatst gewijzigd op 26-6-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding