Verken het authentieke Amsterdam en haar omgeving

Fietsroute 196048

Aangeboden door:

2904 78

Omschrijving

Het authentieke Amsterdam laat zich prima op de fiets verkennen. Deze mooie route neemt je mee door het statige Oud-Zuid waar je bij wijze van spreken over de markante en monumentale panden struikelt. Maar de route laat je ook de natuurrijke kant van Nederlands grootste stad zien: je fietst door groene stadsparken en het waterrijke en polderachtige buitengebied rondom Amstelveen, Aalsmeer en Ouderkerk aan de IJssel. 

Via de oever aan het Nieuwe Meer bereik je het Amsterdamse Bos. Hier vind je een mix van glooiende weiden met plukjes bomen en dichte bospercelen. De fraaie waterpartijen, brugjes en smalle slingerpaadjes hebben hier een bijzonder landschap gecreëerd waar het gemoedelijk fietsen is. In het zuidwesten rij je door het Schinkelbos, een mozaïek van nat en droog, bos, grasland, riet en open water. Het enige beheer wordt hier uitgevoerd door een kudde Schotse Hooglanders. Dit kleine gebiedje laat zien hoe het Amsterdamse Bos er in zijn begintijd bij lag. 

Even later rij je de Oosteinderpoel binnen. Voor de inpoldering van het Haarlemmermeer klotsten hier bij een harde westenwind de golven tegen de veenachtige oevers. Nu is de Oosteinderpoel een broekbos met her en der een paar drassige graslandjes waar je in de zomer de koekoeksbloem paars ziet bloeien. Je rijdt hier voorbij Molen De Zwarte Ruiter, een voormalige poldermolen uit 1778. 

In Aalsmeer rij je een eindje langs de oever van de Westeinderplassen. Dit gebied is ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. In tegenstelling tot andere plassen rondom Aalsmeer, zoals het Stommeer en het Haarlemmermeer, zijn de Westeinderplassen niet drooggelegd. Het is een oase voor watersportliefhebbers. Even verderop rij je net onder Uithoorn langs het Zijdelmeer dat een broekbos herbergt met een wildernis van elzen, wilgen en enkele hooilandjes. 

Langs de slingerende loop van de Amstel fiets je noordwaarts door de polder. Wat een prachtig decor: tussen bloemrijke weilanden rij je langs een voortkabbelende rivier met de skyline van Amsterdam op de achtergrond. In het oude dorpje Nes is van stadse drukte weinig te merken, net als later in Ouderkerk aan de Amstel. Dit gebied was al in de zeventiende eeuw een geliefd plekje voor uitstapjes van de Amsterdamse elite. Niet voor niets lieten ze er hun zomervilla’s verrijzen. Langs de route liggen nog twee van die weinig overgebleven oude buitenplaatsen. 

Oostermeer dateert uit de periode rond 1730. De bekendste oud-eigenaar is kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Hij kocht de buitenplaats in 1930, maar overleed in 1940 tijdens de overtocht per schip naar de Verenigde Staten. Verderop rij je langs Wester-Amstel. Dit zeventiende-eeuwse buiten bestaat uit een monumentaal huis omgeven door een vrij toegankelijk park met een aantal tuinen, majestueuze lanen en intieme wandelpaden. Even later zie je de Riekermolen staan. Deze uit 1636 daterende poldermolen moest in 1956 verdwijnen voor de vergroting van het Nieuwe Meer. In 1961 werd de molen op zijn huidige plaats weer opgebouwd. 

Je start en eindigt nabij het Museumplein en Het Concertgebouw. Ideaal dus om je fietstochtje met een dosis cultuur te verrijken. Dat wordt een dagje genieten!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Emmastraat, 1075 CG, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Emmastraat
1075 CG Amsterdam
Plan route naar startpunt

Kinkerstraat

Kinkerstraat 40
1053DW Amsterdam
020 - 589 32 58
Stuur een mail

amsterdam zuid w.t.c.

Zuidplein
1077 XV Amsterdam

VVV Amsterdam - Nationale Opera & Ballet

Blauwbrug
1011PV Amsterdam
020 201 88 00
Stuur een mail

Bezoekerscentrum De Molshoop

Van Nijenrodeweg
1182DA Amstelveen

Veerpont

1083 AB Amsterdam

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Zwarte Ruiter

Zwarte Ruiter

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Wester-Amstel

Wester-Amstel

Buitenplaatsen en landgoederen

Wester-Amstel is één van de weinige nog overgebleven buitenpla...

Meer informatie
Waardig.

Oostermeer

Buitenplaatsen en landgoederen

De geschiedenis leert dat regenten van een gasthuis dat op dez...

Meer informatie
Riekermolen Amsterdam

Riekermolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 196048 | Toegevoegd op 20-4-2015 | Laatst gewijzigd op 23-4-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding