Coperoute vanaf TOP Boskoop

Fietsroute 195925

Aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

1750 69

Omschrijving

U kunt deze route starten van TOP Boskoop of TOP Zwammerdam.

De heerlijkheid Buckscope (Boskoop) is bekend als grootste aaneengesloten boomkwekerijgebied ter wereld. Het gebied kent een prachtige afwisseling tussen waterrijk boomkwekerijgebied, laag gelegen droogmakerijen en veenweidepolders. Naast het vele groen bezit Boskoop ook 12 rijksmonumenten en zijn er talrijke ophaal-, draai- en boogbruggen. Deze karakteristieke bruggen zijn eertijds aangelegd om de vaarsloten in het slagenlandschap voor transport over water bereikbaar te houden. Het slagenlandschap is een landschap waarbij verkaveling heeft plaatsgevonden in smalle banen (slagen) met sloten daartussen.
Zwammerdam is een dorp in het Groene Hart met een rijke geschiedenis. De oudste resten van bewoning dateren uit de 8ste tot 10de eeuw. Het dorp ontleent zijn naam aan een dam, de Suadenborchdam, die in 1165 aangelegd werd door de graaf van Holland, Floris III, om het water van de Rijn tegen te houden. De historie is in het centrum, rondom de kerk nog duidelijk zichtbaar en voelbaar.
Zwammerdam ligt midden in het gebied waar de Limes (noordgrens van het Romeinse rijk) en de Oude Hollandse waterlinie samenkomen en waar u kunt genieten van de historische molens van Aarlanderveen. Er zijn volop mogelijkheden om door het uitgestrekte polderlandschap te fietsen, te kanoën of te wandelen over boerenlandpaden.
De route voert u langs 2 molens.

Tip 1: Sortimentstuin ‘Harry van de Laar’
Op ruim 2 ha staan meer dan 2500 verschillende boomkwekerijgewassen, de top van het Nederlandse handelssortiment, voorzien van de correcte botanischenaam.De sortimentstuin is in 2003 vernoemd naar de bekende sortimentsdeskundige Harry van de Laar (1929-1999). De sortimentstuin ‘Harry van de Laar’ richt zich op innovatie, informatie en educatie. Een dertigtaltoonaangevende bedrijven participeert in de tuin met een modern en vernieuwend sortiment. De tuin is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Adres: Rijneveld 153a, Boskoop. Website: www.sortimentstuin.nl

Tip 2: Boomkwekerijmuseum
Het Boomkwekerijmuseum vertelt alles over de boomteelt in Boskoop. Het museum is gevestigd in een boomkwekerswoning uit 1870 en ingericht in de sfeer van 1900-1910. Van 1 april tot 1 oktober zijn er rondvaarten langs de Boskoopse boomkwekerijen. De rondvaarten vinden plaats in een open boot onder begeleiding van een vakkundig gids.
Adres: Reijerskoop 54, Boskoop. Telefoon museum: 0172-217756. Website: www.boomkwekerijmuseum.nl

Tip 3: Rosarium en koepel
Geniet van meer dan 120 verschillende rozensoorten in dit vrij toegankelijke rijksmonument. Het rosarium werd oorspronkelijk in 1932-1933 aangelegd naar het ontwerp van S.G.A. Doorenbos. Naast het rosarium en tegenover het stationstaat het rijksmonument Flora, een voormalig tentoonstellingsgebouw voor de sierteelt. Nu is het in gebruik als horeca en theater.
Adres: Parklaan 2a, Boskoop.

Tip 4: Houtakkers
Een kenmerkend cultuurhistorisch landschapselement voor Boskoop zijn de houtakkers. Deze werden aangelegd aan de west- of zuidzijde van de kwekerij om de jonge bomen te beschermen tegen de wind. Omdat het vervoer van planten over water plaatsvond, werd naast de kavelsloot een binnensloot gegraven waardoor de akkers tussen twee sloten kwam te liggen.

Tip 5: Janssens's IJssalon
Dit drukbezochte etablissement is een begrip in het Groene Hart doordat het team van het AD in 1999 het ijs testte op smaak, kleur en samenstelling en Janssens's IJssalon uitriep tot beste ijssalon van Nederland.
Adres: Koninginneweg 28, Boskoop. Tel: 0172 - 21 73 37. Website: www.janssensijssalon.nl

Tip 6: Plantentuin Esveld
Op een van Nederlands oudste kwekerijen kunt u genieten van de Japanse esdoorntuin (Acreretum) met de grootste collectieverzameling van ruim 700 verschillende esdoornsoorten. Verder zijn ook de Nederlandse plantencollecties: Abelia, Buxus, Enkianthus, klimmende lonicera, Pieris, Sarcococca, Omsmanthus en Japanse Azalea tijdens de openingstijden van het bedrijf vrij te bezichtigen. Sinds april is er een klein koffie- en theehuis gevestigd.
Adres: Rijneveld 72, Boskoop. Tel: 0172 - 213289. Website: www.esveld.nl

Voor meer info over deze TOP

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Boskoop (Rijneveld, 2771XP, Boskoop, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt TOP Boskoop
Rijneveld
2771XP Boskoop
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Houtsingel
2771DG Alphen aan den Rijn

VVV Boskoop

Overslag
2771BE Alphen aan den Rijn
0172 21 46 44
Stuur een mail

Drinkwatertappunt Oasen (Alphen aan den Rijn)

Raadhuisplein
2771EP Alphen aan den Rijn

Grand Café Roos Eten & Drinken

Parklaan 4
2771GB Boskoop
+31 (0)172 76 60 48
Stuur een mail

boskoop

Parklaan
2771 GB Alphen aan den Rijn

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

roos

Grand Café Roos Eten & Drinken

Oplaadpunt

Grand Café Roos Eten & Drinken is een gezellig plekje aan de r...

Meer informatie
Roos

Grand Café Roos Eten & Drinken

Restaurant

Grand Café Roos Eten & Drinken is een gezellig plekje aan de r...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Arkduif

De Arkduif

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Eendracht

Eendracht

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Heerlijk"

 geplaatst op:

Mooie route hoor. Ook rond half november.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 195925 | Toegevoegd op 20-4-2015 | Laatst gewijzigd op 20-7-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding