Rondje Hollands Kroon

Fietsroute 192722

Aangeboden door: Gemeente Hollands Kroon

3292 11

Omschrijving

De omgeving van Wieringen leent zich goed voor een fraaie fietstocht. Je ervaart hier een verrassend mooi contrast tussen laag gelegen polders en een glooiend landschap. Het voormalige eiland Wieringen werd gevormd door twee stuwwallen die bij Westerland en Stroe hun hoogste punten hebben. Wieringen werd in 1924 door bedijking en inpoldering aan Noord-Holland ‘gekoppeld’. Op het voormalige eiland liggen nog enkele zwerfkeien, ook zie je her en der nog enkele authentieke tuinwallen van ongeveer een meter hoog die dienden als erfafscheiding. 

Net buiten Hippolytushoef rij je langs Molen De Onderneming, een rietgedekte koren- en pelmolen uit 1851. Je rijdt langs het Amstelmeer naar Slootdorp, een omgeving die wordt gedomineerd door weidse vergezichten over polders en water. Even verderop rij je door het Robbenoordbos waar in de jaren dertig de eerste bomen werden geplant, omdat het gebied ongeschikt bleek voor de landbouw. Het bos is de afgelopen jaren vastgegroeid aan het Dijkgatbos. Toen de Duitsers zich van Wieringen terugtrokken, bliezen ze in 1945 twee gaten in de dijk van het Wieringermeer. Na het herstel van de enorme schade restte er nog een vlakte met zand waar het Dijkgatbos werd aangeplant. De twee bossen bestaan vooral uit loofbomen zoals eiken, elzen en beuken, al kom je er ook naaldbomen tegen. 

Den Oever is de plaats waar de Afsluitdijk in Noord-Holland aan land komt. Je vindt op dit punt en even verderop op de dijk enkele oude sluizen en kazematten. Ook staat hier de voormalige vuurtoren uit 1884. Even verderop passeer je Molen De Hoop. Deze
rietgedekte korenmolen dateert uit 1675 en is een van de oudste gebouwen op het voormalige eiland. Het dorpje Oosterland waar je vervolgens naartoe rijdt, was
ooit het meest oostelijk deel van Wieringen. Pas vanaf de veertiende of vijftiende eeuw konden mensen zich op het langzaam aangeslibde land gaan vestigen waar nu Den Oever ligt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Gemeente Hollands Kroon

Gemeente Hollands Kroon

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Onderneming (De Wieken, 1777HV, Hollands Kroon, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Onderneming
De Wieken
1777HV Hollands Kroon
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Belterlaan
1777HR Hollands Kroon

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Molen De Hoop-Den Oever

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Onderneming

Onderneming

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 192722 | Toegevoegd op 13-4-2015 | Laatst gewijzigd op 11-12-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding