Molens- en Plassenroute

Fietsroute 192684

Aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

2058 60

Omschrijving

De omgeving van Roelofarendsveen, dat onderdeel is van de gemeente Kaag en Braassem, wordt gekenmerkt door vele molens, veenweidegebied en water.
Kaag en Braassem biedt volop mogelijkheden om te genieten van natuur, landschap en water. Het gebied heeft een belangrijke watersportfunctie dankzij de Kagerplassen en het Braassemermeer. Door het karakteristieke verkaveling patroon, de markante windmolens en het nagenoeg ontbreken van bebouwing, is het landschap prachtig. De diverse veerpontjes geven het gebied een bijzondere recreatieve aantrekkingskracht.
De route voert u ook door de binnenstad van Leiden.

Enkele tips

Molens in Kaag en Braassem
Kaag en Braassem telt 20 molens en is daarmee de een na molenrijke gemeente van Nederland. Vanaf het water zijn de molens te bewonderen door het volgen van de Alkemade-sloepenroute (verkrijgbaar bij VVV agentschap Kaag en Braassem) .

Historische sluis Roelofarendsveen
Ten noordwesten van het Braassemermeer ligt een sluisje dat toegang geeft tot de natte polder van Roelofarendsveen en vice versa. Het sluisje stamt uit het jaar 1632. Vroeger werden er vanuit de polder schuiten groenten en turf naar de steden gebracht. Gezien de afwijkende waterstanden tussen de polder en het Braassemermeer was het noodzakelijk om een sluisje aan te leggen.

Braassemermeer
Het Braassemermeer is ontstaan in de tijd van de turfstekers, tussen de zestiende eeuw en 1850. Door vervening en weersinvloeden is de 425 hectare grote waterplas gegroeid. Het groen-blauwe meer staat vooral bekend om haar watersportactiviteiten. Langs het meer vindt u jachthavens, bootverhuurders, cafés en restaurants.
Zomerfietsveer ’t Heen en Weertje naar Kaageiland (vanaf knooppunt 39 afwijken van de route).

De weilanden, pittoreske huisjes, vergezichten vol molens en het nautische karakter van Kaageiland zijn zeer de moeite waard voor een bezoek. Vanaf de Boekhorsterweg in Oud Ade vaart er een fietsveertje naar het eiland. U bereikt de fietsveer via de fietsknooppunten 39-8. Veertijden: juni t/m augustus, weekenden van mei t/m september.

Voor meer info over deze TOP

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Roelofarendsveen
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Roelofarendsveen
Noorderhemweg
2371EC Roelofarendsveen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Noorderhemweg
2371EC Kaag en Braassem

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 192684 | Toegevoegd op 13-4-2015 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding