Hoogezand-Sappemeerroute

Fietsroute 1886415

Aangeboden door: Abel Tasman

93

Omschrijving

Omschrijving
Hoogezand en Sappemeer zijn ontstaan in de 17e eeuw. Toen kwam de ontginning van de hoogveen gebieden ten zuidoosten van de stad Groningen goed op gang. Voor de afvoer van overtollig water uit het veen en het vervoer van turf werden diepen gegraven. Op 26 maart 1628 voer het eerste schip op het Oude Winschoterdiep. In de 18e eeuw werd de veenafgraving minder belangrijk en maakte plaats voor landbouw op de nieuwe gronden. Daarnaast was de scheepvaart van belang. In de 19e eeuw kwam de strokarton- en aardappelmeelindustrie tot ontwikkeling en ging de bouw van turfschepen over naar de bouw van kleine zeeschepen. Door deze industrialisatie gingen de dorpen sterk groeien. Vanaf 1949 vormden ze één gemeente. De fietsroute voert langs de zuidrand via de parken van Hoogezand-Sappemeer naar de rand van het Zuidlaardermeer en het luxe Meerwijck. Vervolgens door de uit de veenafgraving gewonnen landbouwgebieden en veenkoloniale dorpjes terug naar de Historische Scheepswerf Wolthuis.

Beschrijving, beziens- en wetenswaardigheden
De route start bij knooppunt 96 en gaat langs de westelijke oever van het Borgercompagniesterdiep tegenover de Historische Scheepswerf Wolthuis in de richting van knooppunt 59.
Na ca. 1 km staat aan de linkerzijde de Veenborg Welgelegen. De borg is in 1655 gebouwd door Jan Cornelis Spiel, die zich bezig hield met de turfgraverij in deze omgeving. Welgelegen is eigendom van de stichting “Het Groninger Landschap” en is sinds 1966 de vaste locatie van de beide Sappemeerster Odd Fellow Loges. De tuin is gratis toegankelijk.
Bij knooppunt 59, gaat de route rechtsaf. Aan de rechterzijde is het terrein van de Woongemeenschap Nieuw Woelwijck met ca. 400 inwoners met beperkingen.
Na het oversteken van de Kielsterachterweg gaat de route door het Drevenbos. Het bos is geplant in 1989 in het kader van de Nationale Boomfeestdag. Het is onderdeel van een mountainbikeroute en heeft verschillende wandel- en fietspaden.
Bij knooppunt 30, gaat de route rechtsaf, langs de westelijke oever van het Kieldiep. Bij knooppunt 29, weer linksaf.
De route voert gedeeltelijk door het Gorechtpark. Het park is 50 hectare groot en is in de jaren 60 van de vorige eeuw aangelegd. In het park zijn een hertenkamp, een Natuur en Milieu Educatiecentrum en een kinderboerderij. Er zijn verschillende kunstwerken te bezichtigen. Na het park voert de route richting Zuidlaardermeer, naar knooppunt 28.
Bij dit punt linksaf, door Meerwijck met villa's, campings, strand en jachthavens. In vroegere tijden was dit voornamelijk weidegebied, waar enkele boeren in het begin van de jaren 30 aan de rand van het Zuidlaardermeer bescheiden jachthavens hadden gegraven, zoals “Batshaven” van de familie Bats en “Klein Scheveningen” en de “Rietzoom” van de families Harm en Rienko van der Schuur. De ruim 90 jaar oude zeilvereniging “Zuidlaardermeer” had als eerste thuishaven de haven van Bats. Aan het eind van de jaren 60 zijn de eerste huizen gebouwd en in de loop der tijd is Meerwijck uitgegroeid tot een buurt met ca.1000 inwoners. Een grote trekpleister is de camping Meerwijck, met een zandstrand, een jachthaven en een restaurant.
De route gaat verder door het natuurgebied Leinwijk met uitkijktoren, van de stichting "Het Groninger Landschap". Leinwijk is lang een proeftuin voor de natuurontwikkeling in het Zuidlaardermeergebied geweest. Er leven veel water- en moerasvogels, waaronder de zeldzame roerdomp. Ook is er een beverkolonie gevestigd.
Bij knooppunt 25 gaat de route rechtdoor, langs de Leinewijk, via Nieuwe Compagnie, richting Kielwindeweer. Bij Nieuwe Compagnie staat aan de noordelijke oever de vroegere coöperatieve aardappelmeelfabriek “De Toekomst” uit 1899. De fabriek werd in 1969 gesloten en herbergt nu een wekelijkse rommelmarkt en enkele bedrijven.
Bij knoopunt 26, gaat het rechtsaf, langs het Kieldiep naar het beschermde dorpsgezicht van het veenkoloniale lintdorp Kielwindeweer. Het dorp is halverwege de 17e eeuw ontstaan door de turfwinning in dit gebied. In de uit 1755 daterende kerk is restaurant De Amshoff gevestigd.
Na Kielwindeweer gaat de route bij knooppunt 95 linksaf, door de velden richting Tripscompagnie (knooppunt 04). Op deze akkers worden de voor de veenkoloniën gebruikelijke landbouwproducten verbouwd, zoals aardappelen, bieten en mais. De aardappelen worden hoofzakelijk verwerkt in de fabrieken van de coöperatie AVEBE. Hun vele producten worden voornamelijk afgezet aan de voedings- en diervoedingsindustrie. Werd vroeger voornamelijk aardappelzetmeel geproduceerd, tegenwoordig worden ook eiwitten en vele andere producten uit een aardappel gewonnen. Bij de kruising met de Borgercompagniesterweg zou u een eindje linksaf kunnen gaan voor een bezoek aan woning-atelier-galerij van beeldend kunstenaar Lammert Boerma (www.museum-boerma.com).
In Tripscompagnie bij knooppunt 04, gaat de route verder, linksaf langs het Tripscompagniesterdiep, een uit 1640 daterende waterweg. Gegraven in opdracht van de vervener Adriaan Trip. Deze z.g. “diepen” dienden ten tijde van de turfafgravingen in de Drentse en Groningse venen als afvoerkanalen voor het overtollige water en als transportweg voor de turf naar de stad Groningen en verder.
Bij knooppunt 58, linksaf fietsen langs het dichtbeboste Tripsbos, met wandelpaden, waterpartijen en een uitzichtheuvel. Vervolgens bij knooppunt 59, rechtsaf langs het Borgercompagniesterdiep richting eindknooppunt 96.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

96
96 (9611AT, Sappemeer, Groningen, Nederland)
1.43 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

96
Jouw startpunt
Knooppunt 96
9611AT Sappemeer
Plan route naar startpunt

sappemeer oost

Borgercompagniesterstraat
9611KC Hoogezand-Sappemeer

VVV Hoogezand-Sappemeer

Kerkstraat
9603AL Hoogezand-Sappemeer
0598 35 24 38
Stuur een mail

Parkeerplaats

Beukenlaan
9603AK Hoogezand-Sappemeer

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1886415 | Toegevoegd op 7-9-2020 | Laatst gewijzigd op 8-9-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding