Ronde Hoeproute

Fietsroute 188249

Aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

1401 76

Omschrijving

Recreatieterrein Eiland 1 en Eiland 2 in de Vinkeveense Plassen vormen samen het recreatiegebied Winkelpolder. Via een brug zijn beide eilanden bereikbaar. Met stranden, een kano-opstapplaats en horeca aan het water is dit een ideale plek voor recreatie.

Op deze route fietst u langs slingerende veenriviertjes als de Waver en de Bullewijk, en langs moerassen van de Botshol. Onderweg ziet u het open veenland van polder Ronde Hoep en u passeert twee forten van de Stelling van Amsterdam: fort Botshol en fort Waver-Amstel.

Polder Ronde Hoep werd vroeger bemalen door molens. Op de plek van een van die molens staat nu een nieuw gemaal. De Ronde Hoep is in de wintermaanden een belangrijk foerageergebied voor kol- en rietganzen, lepelaars uit het Naardermeer en voor purperreigers en zwarte sterns uit de Botshol. Bothol is een ware kraamkamer voor de natuur met rietland, moerasbos, hooiland en open water. Er broeden vele vogels, waaronder de roerdomp en de krooneend.

Enkele tips

Natuurgebied Botshol
In de Botshol, een natuurreservaat van Natuurmonumenten, spelen veenweiden, rietland, moerasbos, weidevogels en waterlelies de hoofdrol. Het gebied is alleen met de kano of roeiboot toegankelijk en alleen buiten het broedseizoen. Voor wandelaars is de Botsholroute uitgezet die langs dit prachtige natuurgebied gaat.

Fort Botshol
Dit fort is het enige fort van de Stelling, waarvan het verdedigbare aardwerk uit 1895 behouden is gebleven. De slappe veengrond maakte het noodzakelijk de bodem met grote hoeveelheden zand te verstevigen. Het zandlichaam werd omgevormd tot verdedigbaar aardwerk met geschutsopstellingen. De brede onderwaterzetting maakte hier een goede verdediging mogelijk, waardoor de aanleg van betonnen gebouwen werd uitgesteld en uiteindelijk achterwege bleef. Uniek was ook de brug, waarvan het middenstuk in tijden van gevaar kon worden verwijderd. In de jaren tachtig is deze door de slechte staat vervangen door een eenvoudige houten brug.
Download de MP3-wandlroute Botshol (12 km)

fort Waver-Amstel
Het fort werd tussen 1886 en 1911 gebouwd. In 1886 werd begonnen met het aardwerk dat in 1895 verdedigbaar werd gemaakt. In 1911 kwamen de bomvrije gebouwen gereed.
Het fort is de enige verhoging in het open en vlakke polderlandschap. Het oorspronkelijke interieur, zoals de keuken, wasruimten en toiletten en de elektrische installaties, uit het begin van de 20e eeuw is goed bewaard gebleven.
Het fort is niet toegankelijk voor bezoekers.

Voor meer info over deze TOP

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Winkelpolder (Vinkenkade, 3645AP, Vinkeveen, Utrecht, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt TOP Winkelpolder
Vinkenkade
3645AP Vinkeveen
Plan route naar startpunt

winkelpolder

Vinkenkade
3645AT De Ronde Venen

Oplaadpunt

Winkeldijk
1391HL De Ronde Venen

abcoude

Spoorlaan
1391SZ De Ronde Venen

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Roland

op:

Arvid, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 188249 | Toegevoegd op 3-4-2015 | Laatst gewijzigd op 30-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding