Boeren in het Westland

Fietsroute 188074

Aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

1761 71

Omschrijving

U kunt deze route starten vanaf TOP Vinkeveen (bij knooppunt 38 ) of bij TOP Winkelpolder (bij knooppunt 29 ). Hier kunt u uw auto parkeren.

De bekende Vinkeveense Plassen liggen in het gebied De Venen dat deel uitmaakt van het Groene Hart in het noordwesten van de provincie Utrecht. Dit veenweidegebied heeft een oer-Hollands karakter met karakteristieke, langgerekte kavels. Deze zijn in de 12e eeuw ontstaan door drooglegging van moerassen. De Venen is ook een waterrijk gebied doordat op verschillende plaatsen turf is afgegraven. Er zijn een twaalftal zandeilanden aangelegd in de plassen. Recreatieterrein Eiland 1 en Eiland 2 in de Vinkeveense Plassen vormen samen het recreatiegebied Winkelpolder. Via een brug zijn beide eilanden bereikbaar. Met stranden, een kano-opstapplaats en horeca aan het water is dit een ideale plek voor recreatie. De routes leiden u onder meer langs diverse forten en het natuurgebied Botshol. Onderweg treft u prachtige doorkijkjes met weidse uitzichten over de Vinkeveense Plassen. De Vinkeveense Plassen zijn in de jaren 50 van de vorige eeuw verder verdiept voor zandwinning voor de A2 en de Bijlmer.
Enkele tips
Museum De Ronde Venen
Het museum De Ronde Venen is ontstaan vanuit een particuliere collectie en toont de landschapsontwikkelingen in dit bijzondere veengebied. Aan de hand van een uitgebreide collectie wordt het verhaal van de turfstekers en veenbazen verteld. Ook vindt men hier de laatste, volledig intact gebleven veensteekmachine van Nederland. Adres: Herenweg 240, Vinkeveen. Openingstijden: apr. t/m okt. wo t/m zo 14.00-17.00 uur.

Natuurgebied Botshol
In de Botshol, een natuurreservaat van Natuurmonumenten, spelen veenweiden, rietland, moerasbos, weidevogels en waterlelies de hoofdrol. Het gebied is alleen met de kano of roeiboot toegankelijk en alleen buiten het broedseizoen. Voor wandelaars is de Botsholroute uitgezet die langs dit prachtige natuurgebied gaat.
Download de MP3-wandlroute Botshol (12 km)

De zandeilanden
Vlakbij de TOP liggen 12 zandeilanden die kenmerkend zijn voor de Vinkeveense Plassen. De zandeilanden 1, 2, 4 en 5 zijn bereikbaar vanaf de vaste wal en helemaal ingericht voro openluchtrecreatie. Zo zijn er strandjes, ligweiden, speeltoestellen, picknickbanken en aanlegplaatsen. U kunt hier even uitrusten en genieten van het uitzicht over de Vinkeveense Plassen. De overige eilanden zijn alleen via het water toegankelijk.

Voor meer info over deze TOP

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Stichting TOP Routenetwerken

Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn de perfecte plekken om een fietstocht of een wandeling te starten. Op deze plekken kun je namelijk gratis je auto parkeren aan de rand van prachtige gebieden. Vanuit hier kun je heerlijk fietsen en wandelen via de knooppunten. De TOP’s zijn makkelijk te vinden door de borden langs de wegen te volgen. Je herkent de TOP aan een groene stalen halm van 5.5 meter hoog.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Wateringen (Zwetkade Noord, 2635CV, Westland, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt TOP Wateringen
Zwetkade Noord
2635CV Westland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Middenweg
2548VD Den Haag

rijswijk

Piramideplein
2283CK Rijswijk

Oplaadpunt

Doelenplein
2611BP Delft

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Brasserie Bijna Thuis

Brasserie Bijna Thuis / Hotel Hoevevoorde

Restaurant

Bij Brasserie Bijna Thuis verwelkomen ze je graag in het nieuw...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Marian

op:

Jeroen Duinker , Anders

op:

L, Anders

op:

Marloes

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 188074 | Toegevoegd op 2-4-2015 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding