Rondje Leekstermeer

Fietsroute 1868949

Aangeboden door: Abel Tasman

28 1

Omschrijving

Deze route vanuit de aanlegplaats Briltil gaat door de veengebieden ten westen van de stad Groningen. Centraal hierin ligt het Leekstermeer. De route voert rond het meer, doet een tweetal uitspanningen aan het meer aan en loopt deels door de Onlanden. Dit is een nieuw natuurgebied met hooilanden, moerasbos en veel water. Als waterberging moet het in natte tijden zorgen voor droge voeten van de stad-Groningers. Het is een lustoord voor vogels.

Beschrijving, beziens- en wetenswaardigheden
# Tot Enumatil gaat de tocht over de weg (Hoendiep Oostzijde) langs het Hoendiep. Deze vaarweg is gegraven in de 17e eeuw en was deel van de eerste vaarverbinding tussen de stad Groningen en Friesland. Na Briltil ging die westwaarts verder onder de naam Kolonelsdiep. (Dit diep is beschreven bij de fietsroute 'AbelTasmanKolonelsdiep', nr. 1860545).
# In Enumatil vervolgt de route over de mooie antieke draaibrug. Bij Tante Til in de Dorpsstraat is het heel genoeglijk toeven voor een hapje en een drankje.
# Via De Klap, over de Matsloot naar het fietspad over de Lettelberterdijk. Dit pad loopt langs het Lettelberterdiep, de vaarweg naar het Leekstermeer. Links en rechts in dit laagveengebied liggen waterbekkens.
Vanwege de kruising met de snelweg A7 moet de fietser een kleine omweg maken via knooppunt 50.
# De Hoofdstraat vormt de eeuwenoude verbinding tussen het gebied Vredewold en de stad Groningen. De route gaat via deze weg tot ongeveer 50 meter na de brug over het Lettelberterdiep en dan linksaf het fietspad op, weer langs het diep.
# Waar het diep uitkomt in het Leekstermeer staat een kleine uitkijktoren. Hij biedt een mooi uitzicht op het meer en Paviljoen Cnossen in de verte. Het fietspad buigt naar rechts en loopt vervolgens langs het Leekster Hoofddiep. Volg het pad tot de fietsbrug over het diep en ga linksaf de brug over.
# De fietsroute volgt het fietspad en daarna de Meerweg richting Vakantiepark Cnossen Leekstermeer. Het park biedt kampeermogelijkheden, watersportvertier, een restaurant en een mooi terras met uitzicht op het meer.
# De route voert via knooppunt 83 verder naar 39. Het is de moeite waard om dan even door te rijden naar het centrum van Roderwolde, naar Woldzigt, de grote oliemolen. Het is ook goed toeven in café Het Rode Hert. Het moge ook duidelijk zijn dat Roderwolde weer op een zandhoogte ligt. Daarna terug naar knooppunt 39 en op naar 17. De route gaat via de 'Onlanden Mijmerbank', een mooie plek om even te rusten en te genieten van dit nieuwe natuurgebied.
# Na knooppunt 17 ligt aan de linkerhand weer een vakantiepark. Dit is de noord-oost kant van het Leekstermeer met een terras met een mooi uitzicht bij Paviljoen Pool.
# De route vervolgt over de weg (met de toepasselijke naam Hooilanden) langs de A7, over de Munnikesloot naar knooppunt 58. Ongeveer 100 meter voordat de weg scherp naar links buigt, voor het viaduct van de Hoofdstraat over de A7, staat aan de linkerkant de vogelkijkhut Lettelbert. Misschien de moeite waard om even te kijken.
# Via knooppunt 50 voert de route weer terug naar het beginpunt in Briltil.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

48
48 (Hoendiep Oostzijde, 9801LZ, Briltil, Groningen, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

48
Jouw startpunt
Knooppunt 48
Hoendiep Oostzijde
9801LZ Briltil
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Sportlaan
9801KZ Zuidhorn

zuidhorn

Stationsweg
9801BA Zuidhorn

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1868949 | Toegevoegd op 3-9-2020 | Laatst gewijzigd op 8-9-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding