Omschrijving

Schouwen-Duiveland herbergt enkele pareltjes van natuurgebieden en cultuurhistorische schatten. Je ontdekt ze met deze route. En natuurlijk geniet je onderweg ook van de terrasjes en mooie Zeeuwse dorpjes.


De eerste kilometers kun je lekker je benen lostrappen als je vanuit Renesse oostwaarts rijdt. Langs de oevers van de Noordzee en het Grevelingenmeer rij je naar Brouwershaven, het oude plaatsje dat binnen de voormalige vestingwallen de status van beschermd stadsgezicht geniet. Op de stadswal zie je De Haan, een voormalige korenmolen uit 1724. Aan de markt staat het Raadhuis, een monument waarvan de geschiedenis teruggaat tot de veertiende eeuw.


Aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland liggen rondom het dorpje Serooskerke twee prachtige natuurgebieden. Als eerste fiets je langs de randen van de Prunje, de oudste polder van het eiland. In de zeventiende eeuw was deze moerassige wildernis een waar vogelparadijs. In de periode daarna werd het gebied echter drooggemalen. Na de watersnoodramp van 1953 brachten de boeren het zelfs in cultuur. Met het ‘Plan Tureluur’ is de Prunje echter weer teruggegeven aan de natuur. In het voor- en najaar rusten hier duizenden tureluurs, grutto’s, ganzen en plevieren. Het gebied is een broedplaats voor kluten, grote sterns en visdiefjes. Vogelliefhebbers kunnen hier hun lol op: langs de Delingsdijk en de Inlaagweg bevindt zich de vogelboulevard van Zeeland.


Aan de andere kant van Serooskerke rij je door Schelpenhoek, een krekengebied dat ontstond uit een van de grootste dijkdoorbraken tijdens de watersnoodramp. Ook Schelpenhoek is rijk aan vogels, er broeden meer dan zestig soorten zoals nachtegalen, grote bonte spechten en uilen. Even verderop kom je langs de Plompe Toren, het laatste restant van het Schouwense dorpje Koudekerke dat eind zestiende eeuw in de golven verdween. Bovenin de toren heb je een prachtig uitzicht over Nationaal Park de Oosterschelde.


Het oude dorpje Burgh is ontstaan rondom een ringwalburg. Deze burg moest bescherming bieden tegen de Noormannen die de streek aan het einde van de negende eeuw onveilig maakten. Vanaf de Kerkstraat leidt een voetpad je naar de burg. Het binnenterrein is opgehoogd en de aarden wal is, inclusief de houten palissades, gedeeltelijk teruggebracht. Ook is een reconstructie van een toegangspoort gemaakt. Het levert je een prachtige impressie op van hoe de burg er tien eeuwen geleden uitgezien moet hebben!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

84
84 (Rampweg, 4322NN, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

84
Jouw startpunt
Knooppunt 84
Rampweg
4322NN Schouwen-Duiveland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kuijerdamseweg
4322NN Schouwen-Duiveland

Oplaadpunt

Rampweg
4322NL Schouwen-Duiveland

Fiets aan zee

Roelandsweg 1
4325 CR Renesse
+31 (0)850 60 60 47
Stuur een mail

VVV Renesse

Wilhelminaweg
4325CR Schouwen-Duiveland
0111 45 05 24
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Moeders bij de Markt

Moeders bij de markt

Fietscafe

Moeders is een lunchroom in hartje Brouwershaven. Hier wordt d...

Meer informatie
't Oliegeultje

Bar Petit Restaurant t Oliegeultje

Restaurant

t Oliegeultje ligt gelegen naast de haven van Burghsluis en is...

Meer informatie
De Heerenkeet

De Heerenkeet

Restaurant

De mooiste ontmoetingsplaats tussen zee en land! De Heerenkeet...

Meer informatie
Even Pauze

Even Pause

Fietscafe

‘Even Pause’ heet je van harte welkom op deze bijzondere duikl...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Uitkijktoren de Plompetoren

Uitkijktoren de Plompetoren

Uitkijktoren

Deze uitkijktoren staat in de boswachterij van Burgh-Haamstede...

Meer informatie
Geen foto van De Haan

De Haan

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Erg mooi"

 geplaatst op:

Fantastisch mooie route die na eigen inzicht ook aan te passen is. Meer of minder kilometers. Wij zijn vertrokken vanuit De Heerenkeet in Kerkweve. Kunt mooi stukje duin-bosgebied meepakken door vanuit 70 linksaf 72 te gaan volgen. Van 73 kun je ook linksaf door de duinen naar 76. Heel mooi, maar erg pittige klimmen er in. Niet onderschatten ! In de route mooie uitzichten, goede fietspaden, voldoende pauze gelegenheden

"Mooie Route"

  op:  

peter

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 186493 | Toegevoegd op 27-3-2015 | Laatst gewijzigd op 14-1-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding