Jan-Wolkers-fietsroute

Fietsroute 184988

Aangeboden door:

15776 184

Omschrijving

Als gereformeerd jongetje was Jan Wolkers voorbestemd voor het hemelse paradijs. Als volwassen man, toen hij al lang van het geloof zijns vaders was gevallen, ontdekte hij dat het paradijs op aarde al bestond: Texel.

Het strand van Paal 12 bereik je door bij knooppunt 5 linksaf te slaan. Bij knooppunt 41 ga je een klein stukje rechtsaf voor een bezoek aan de Georgische begraafplaats.

Thijssemonument Den Burg
‘In mijn prille jeugd,’ schreef Wolkers, ‘waren er maar twee schrijvers. God, die de Bijbel had geschreven, en Jac. P. Thijsse, die de albums van Verkade geschreven had.’ De bloem van glas en staal in de vijver van Den Burg: ‘Onbekommerd’ is Wolkers’ hommage aan de bezeten bioloog. Op 28 april 2003 werd het 750 kilo zware beeld door een Cougar-helikopter op zijn plaats gezet.

Plaquette in de dijk bij Ceres
In 1998 ontwierp Wolkers ter gelegenheid van de voltooide dijkverzwaring aan de oostkust van Texel een glazen monument dat de strijd tegen het water moest verbeelden: ‘Tot hiertoe en niet verder’, een grote golf van glas die tegen een steunbeer slaat. De onverzettelijke naam mocht niet baten. Nu rest in de dijk nog louter een plaquette die aan het trotse glazen monument doet denken.

Veerhaven
Als het eiland op de veerboot aan de horizon opdoemde, deed hem dat denken aan een zeventiende-eeuws schilderij. Op 11 september 1972 noteerde hij in zijn dagboek: ‘Vanaf de Mokbaai boven de duinen, de rode daken en het witte torentje van Den Hoorn. Doe als de Texelaars, neem even de tijd voor een kopje koffie of ijsje. Er valt altijd wat te beleven rond het af- en aanmeren van de veerboot.

Kerkje Den Hoorn
‘Dan gaan we naar Den Hoorn,’ schreef Wolkers in zijn dagboek op 2 januari 1970, toen hij met Karina en zijn zoon Jeroen de jaarwisseling op Texel had doorgebracht. ‘Stoppen bij de kerk en lopen over het kerkhof. Drijver ligt er begraven. Later, toen Wolkers op de Rozendijk kwam wonen, keek hij dagelijks vanuit zijn woonkamer in de verte op het kerktorentje.

Paal 12
Dit is het strand waar Wolkers met zijn vrouw in de laatste jaren van zijn leven graag kwam. Hij ging op het terras zitten, en Karina dook het water in – zelfs als het ijskoud was. Paal 12 komt voor in Wolkers’ laatste roman Zomerhitte, dat in 2005 diende als Boekenweekgeschenk.

Rozendijk
Aan het einde van de jaren zeventig wilde Wolkers weg uit Amsterdam, de stad waar hij dertig jaar had gewoond. In november 1980 kocht hij de voormalige burgemeesterswoning aan de Rozendijk (het exacte adres vermelden wij uit privacyoverwegingen hier niet).

Ecomare
Tijdens zijn verblijf op Rottumerplaat, waar Wolkers een week moederziel alleen verbleef, redde hij een jonge zeehond het leven. Het ‘huilertje’ werd daarop overgebracht naar het Texels Museum, het latere Ecomare, om aan te sterken. Op 12 september 1971 ging Wolkers kijken hoe het zeehondje, dat ‘Karina’ was gedoopt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Emmalaan, 1791AV, Texel, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Emmalaan
1791AV Texel
Plan route naar startpunt

VVV Texel

Emmalaan
1791DK Texel
0222 31 47 41
Stuur een mail

Oplaadpunt

Grensweg
1791 PC Texel

Bezoekerscentrum Park Duinen van Texel

Ruijslaan
1796MV Texel

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

J., Anders

op:

W

op:

"Afwisselend"

 geplaatst op:

Bij knooppunt 70 raakten we even in de war

Bert

op:

Niels, Anders

op:

robert, Anders

op:

Frank, Anders

op:

Mark, Anders

op:

Demi

op:

"Mooie en afwisselende route die weinig over grote wegen gaat."

 geplaatst op:

Zorg dat je de route eventueel omdraait bij windkracht 6 zoals wij hadden..... Wij fietsen met windkracht 6 tegen op de dijk. Dat was nogal pittig, maar een bewuste keuze. :-)

jan , Anders

op:

Christine

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 184988 | Toegevoegd op 4-3-2015 | Laatst gewijzigd op 24-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding