Fietsen in de Kop van Noord Holland

Fietsroute 184461

Aangeboden door:

3685 60

Omschrijving

Deze route neemt je mee door de Kop van Noord-Holland. Het is hier heerlijk fietsen door de uitgestrekte duinen, intens kleurende bollenvelden en graslanden. Ook rij je door Julianadorp. Oorspronkelijk heette dit voormalige buurtschap Loopuyt. Tere ere van de geboorte van prinses Juliana in 1909 mocht Loopuyt echter herdoopt worden tot Julianadorp.

De route neemt je via de kustlijn mee richting Den Helder. In de duinen hoor je het vrolijke gekwetter van vogels en de branding van de zee. Je komt onder meer langs vuurtoren de Groote Kaap. De oorspronkelijke toren werd in 1966 opgeleverd, maar al in 1985 vervangen. De huidige stalen toren is bijna zeventien meter hoog en wordt nog altijd gebruikt om het verkeer op het water signalen te geven. Ook overdag leveren de vuurtoren en de achterliggende horizon een mooi plaatje op.

Via de duinen bereik je Museum Fort Kijkduin, een rijksmonument. Het fort werd in 1811 gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte. Aanvankelijk werd het fort vernoemd naar kolonel François Louis Morland, maar na het vertrek van de Fransen kreeg het fort zijn huidige naam. Het fort bestond oorspronkelijk uit een reduit met twee bastions. Bij het versterken van de zeedijk is een deel van de verdedigingswerken die rondom het fort lagen verdwenen. Er is een Noordzee-aquarium in het ondergrondse gangenstelsel van Fort Kijkduin gebouwd. Kleurrijke zeeanemonen, indrukwekkende roggen, rode ponen en gladde haaien zijn hier van dichtbij te bewonderen. In deze tunnel beleef je de Noordzee van wel héél dichtbij.
Even verderop torent Lange Jaap boven de horizon uit, een vuurtoren die in 1878 ontstoken werd. Met zijn bijna 64 meter is het de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa.

Via polder Het Koegras rij je terug naar het startpunt. De aanzet voor deze polder ontstond in de zeventiende eeuw. Door de aanleg van een dijk die bescherming tegen de Noordzee moest bieden, begonnen de oorspronkelijke kweldergronden dicht te slibben. Eenmaal drooggelegd, groeide er aanvankelijk alleen helmgras. Dankzij de ontwikkeling van kunstmest werd de grond alsnog in cultuur gebracht.

Met de befaamde bollenteelt als resultaat. In de eerste maanden van het seizoen fiets je hier door velden vol bloeiende tulpen, narcissen en hyacinten. In de nazomer geven bloeiende gladiolen, dahlia's, anjers en asters een prachtige tint aan je tocht.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

8
8 (Noord-Holland, 1787PM, Julianadorp, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

8
Jouw startpunt
Knooppunt 8
Noord-Holland
1787PM Julianadorp
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Noorder Sandt
1787CC Den Helder

VVV Julianadorp aan Zee

Van Foreestweg 20
1787 PS Den Helder
0223 67 46 00
Stuur een mail

Mr. Hendrikxstraat

Meester J. Henderikxstraat 25
1788AX Julianadorp
0223 - 69 52 10
Stuur een mail

den helder zuid

Waterkeringsweg
1785KP Den Helder

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bollenveld

Bollenveld

Bollenveld

De trots van Nederland is terug te vinden in de Keukenhof en N...

Meer informatie
Geen foto van Museum Fort Kijkduin

Museum Fort Kijkduin

Museum

Fort Kijkduin werd gebouwd in 1811 in opdracht van Napoleon Bo...

Meer informatie
Geen foto van Lange Jaap

Lange Jaap

Vuurtoren

Toen vuurtoren De Lange Jaap werd gebouwd in 1877, was hij de ...

Meer informatie
Geen foto van Bollenveld

Bollenveld

Bollenveld

De trots van Nederland is terug te vinden in de Keukenhof en N...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jenny

op:

Theo, Noord-Holland

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 184461 | Toegevoegd op 23-2-2015 | Laatst gewijzigd op 10-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding