Van Brugge richting de kust

Fietsroute 183729

Aangeboden door:

3174 20

Omschrijving

Tussen Brugge en kustplaatsjes als Blankenberge en Wenduine ligt een ideaal fietsgebied: de Oudlandpolder. Je rijdt hier door de oudste polder van West-Europa: al in de tiende eeuw werden hier zeeweringen opgetrokken om het gebied te vrijwaren voor het verwoestende geweld van de zee. Die dijken gaven het oneffen landschap een typische structuur die vandaag de dag nog altijd zichtbaar is. De graslanden vormen met hun kanaaltjes, sloten en poelen een prachtig uitzicht, maar ook een belangrijke broed- en overwinteringsplaats voor vele vogels.

In de Oudlandpolder kom je door enkele typische pittoreske polderdorpjes als Lissewege en Nieuwmunster. Lissewege heeft veel van zijn oorspronkelijke kleine straatjes en huisjes bewaard en staat dan ook op de lijst met 50 mooiste dorpjes van Vlaanderen. Ook zie je hier de gotische Onze-Lieve-Vrouwe-Bezoekingskerk die in de dertiende eeuw gebouwd werd. De toren zonder spits dateert uit de tweede helft van de dertiende eeuw. Je ziet hem al aan de horizon als je bij de voormalige abdij Ter Doest bent. De abdij werd in 1106 gesticht. De grote schuur uit 1250 is het enige nog resterende abdijgebouw.

Onder Blankenberge rij je door de Uitkerkse Polders, het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen. De grond bestaat hier uit een mengeling van laaggelegen zilte graslanden en hoger gelegen vette graslanden: de ingrediënten voor een uniek ecosysteem met bijzondere planten en dieren. Fietsend tussen de weilanden zie je drinkpoelen en fraaie rietkragen langs de grachten. In de weilanden zie je in de lente honderden baltsende weidevogels als de grutto, kievit en kluut.

Blankenberge was van oorsprong een vissersdorp, maar ontwikkelde zich door het Engelse toerisme in de negentiende eeuw tot badplaats. Nu is Blankenberge een van de belangrijkste badplaatsen aan de Belgische kust. Blikvanger is de 350 meter lange pier uit 1933. Tot aan Wenduine rij je een stukje langs de fraaie Vlaamse Noordzeekust. Het is heerlijk fietsen met het uitzicht op zee en het geluid van de branding. Wenduine wordt ook wel de Prinses der Badsteden genoemd. Het middeleeuwse dorpje was van oorsprong een vissersgemeenschap. Door de komst van de kusttram in de twintigste eeuw ontwikkelde het dorpje zich tot pittoreske badplaats.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Velotel (Handboogstraat, 8000, Brugge, West-Vlaanderen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Velotel
Handboogstraat
8000 Brugge
Plan route naar startpunt

Woensdagmarkt
8000 Brugge

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels369.png

Velotel

Hotel

Vanuit het hotel Velotel ben je binnen een oogwenk in het sfee...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Ter Doest Abbey

Ter Doest Abbey

Abdij

Klooster (mannen of vrouwen) van contemplatieve kloosterorde. ...

Meer informatie
Geen foto van Vuurtoren Blankenberge

Vuurtoren Blankenberge

Vuurtoren

Onder de Vuurtoren van Blankenberge is een maritiem museum gev...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 183729 | Toegevoegd op 9-2-2015 | Laatst gewijzigd op 12-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding