Stad Gorinchem en omgeving, heerlijk genieten

Fietsroute 183602

Aangeboden door:

4138 53

Omschrijving

Een vestingstad, oude lintdorpen en buurtschappen, monumentale molens, waterwegen en een uitgestrekte polder: in de Alblasserwaard geniet je van een heerlijk gevarieerd dagje fietsen.

Je begint en eindigt de route bij Bike Totaal Gorinchem. Je vindt hier alles op het gebied van fietsen, zoals onderdelen, kleding en reparaties. De vriendelijke medewerkers geven je graag advies, bijvoorbeeld over het voorkomen van zadelpijn. Ook kun je bij Bike Totaal Gorinchem fietsen huren.

In het gezellige Gorinchem, dat ook wel als Gorkum geschreven wordt, is de geschiedenis overal zichtbaar. In deze vroegere koopmans- en garnizoensstad is het stratenpatroon uit de vijftiende en zestiende eeuw nog altijd zichtbaar. Ook de zestiende-eeuwse stadswallen zijn bewaard gebleven. In deze vestingstad van de Hollandse Waterlinie vind je talloze monumentale panden en historische verdedigingswerken.

De Alblasserwaard vormt een uitgestrekt poldergebied. Dit veenweidegebied bestaat voornamelijk uit weilanden die door talloze slootjes doorkruist worden. Het is hier heerlijk rustig fietsen. Je komt door oude plaatsjes als Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf en Brandwijk. Van het oude Bleskensgraaf is overigens niet veel bewaard gebleven: de oude kern werd tijdens een bombardement in 1940 bijna geheel verwoest. Alleen de historische boerderijen en molens buiten de kern bleven bewaard.

Tijdens het fietsen, kom je langs een aantal historische molens. Net buiten Giessendam zie je de Tiendwegse Molen, een poldermolen uit 1906. Bij Bleskensgraaf kom je langs de Hofwegense Molen. Al in 1513 stond hier een molen die echter door plunderende Gelderse soldaten in brand werd gestoken. Na de herbouw in 1514 bemaalde de molen eeuwenlang de omliggende polder. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de Hofwegense Molen herbouwd om zijn capaciteit te vergroten. Vlakbij deze molen zie je in de polder nog het restant van de Veltmolen, een poldermolen die in de eerste helft van de achttiende eeuw gebouwd werd om de polders van Gijbeland en Hofwegen te bemalen.

In Molenaarsgraaf staat de Kerkmolen. Deze poldermolen uit 1844 verving zijn een jaar eerder uitgebrande voorganger die hier al sinds het einde van de zestiende eeuw stond. Ook de volgende molen op je route, het restant van de Bovenkerkse Molen, had een voorganger die (in 1865) afbrandde. In 1928 werd de Bovenkerkse Molen onttakeld en kreeg hij een motor die op ruwe olie werkte voor de aandrijving van het (buiten-)scheprad. De molen bleef zo als gemaal en dienstwoning voor de machinist tot 1980 in bedrijf. Even verderop staat de in 1638 gebouwde Scheiwijkse Molen die gebruikt werd voor het bemalen van de omliggende gebieden.

In Gorinchem vind je nog drie oude molens. De Westmolen en Oostmolen dateren uit respectievelijk 1814 en 1817. Samen bemaalden ze de polder De Banne van Gorinchem & Kwakernaat. Beide molens worden nu bewoond. In het centrum van de stad kom je langs Molen Nooit Volmaakt. Deze ronde stenen stellingmolen is gebouwd in 1718, nadat zijn voorganger op deze plek door een storm was verwoest. In 1889 liep de molen brandschade op en werd hij gerepareerd met onderdelen van de oliemolen Nooit Volmaakt. De molen dankt zijn naam dus aan deze onderdeeldonatie.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Bike Totaal Gorinchem (Van Zomerenlaan, 4205CS, Gorinchem, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Bike Totaal Gorinchem
Van Zomerenlaan
4205CS Gorinchem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

W. de Vries Robbéweg
4206AZ Gorinchem

gorinchem

Stationsweg
4201HL Gorinchem

Drinkwatertappunt Oasen (Gorinchem)

Station
4201HL Gorinchem

VVV Gorinchem

Grote Markt
4201EA Gorinchem
0183 63 15 25
Stuur een mail

Oplaadpunt

Weessteeg
4201CG Gorinchem

Veerpont

5307 TG Poederoijen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietsreparatie005.png

Bike Totaal Gorinchem

Fietsonderhoud

Bike Totaal Gorinchem is een vriendelijke en vakkundige fietsw...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Veltmolen (romp/restant)

Veltmolen (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Tiendwegse Molen

Tiendwegse Molen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Scheiwijkse M.

Scheiwijkse M.

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Molen Nooit Volmaakt Gorinchem

Nooit Volmaakt

Windmolen

Nadat een stevige storm in 1717 de molen verwoest werd besloot...

Meer informatie
Geen foto van Kerkmolen

Kerkmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Westmolen

Westmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 183602 | Toegevoegd op 6-2-2015 | Laatst gewijzigd op 8-6-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding