Ontdek het mooie Brielle en Maassluis

Fietsroute 183599

Aangeboden door:

3272 66

Omschrijving

Een prachtig polderlandschap strekt zich uit naast de Brielse Maas in Zuid-Holland, waar Brielle, Heenvliet en Zwartewaal ontstonden. Kleine dorpen onderbreken het vlakke landschap. Vooral in Brielle is cultuurhistorie goed bewaard gebleven. De oude stadswallen, negen bastions, vijf ravelijnen, een achttiende-eeuws poortwachtershuis en een ingerichte havenbatterij met een bomvrij wachthuis en vele bunkers bleven bewaard en deze verdedigingswerken geven Brielle nog altijd het aanzien van een oude vestingstad. Hoewel de sfeer in Maassluis heel anders is, biedt ook dit plaatsje een bijzondere ervaring. . Maassluis ontstond rond 1340 als kleine nederzetting, die voornamelijk leefde van de visserij. In de negentiende eeuw werd Maassluis wereldberoemd door een sleepvaartbedrijf en de activiteiten op het water breidden zich uit tot bijvoorbeeld scheepsbergingen. Het Nationaal Sleepvaartmuseum is nog altijd in het stadje te vinden, maar er vestigde zich ook een bedrijf dat sinds 1872 informatiediensten in en rond de Rotterdamse haven levert. Bij Paviljoen De Duinrand begint de fietsroute. Een lekkere lunch, samen met een geurig kopje thee, koffie of verse jus d’orange, is een uitstekende voorbereiding op de tocht. De gastvrije bediening en de heerlijke locatie langs het strand van het Oostvoornse Meer, vormen een heel ontspannen begin van de tocht. Als eerste fiets je naar de Vuurtoren aan de Maasvlakte, die officieel Kustlicht Maasvlakte wordt genoemd. De zwart met wit gestreepte toren, die 65 meter hoog is, werd in 1974 gebouwd. Het is de hoogste van Nederland. Het licht van de vuurtoren werd echter in 2008 al gedoofd, anno 2015 wordt de toren alleen nog gebruikt als radarinstallatie. Als je de vestingwal van Brielle volgt, zie je er standerdmolen Vliegend Hert staan op de plaats waar sinds de zeventiende eeuw een korenmolen in gebruik was. De oorspronkelijke molen was ook een standerdmolen, die in 1696 vervangen werd door een stenen stellingmolen. Deze brandde in 1810 uit en werd een jaar later herbouwd. Ook deze derde molen brandde uit, in 1882. De molen werd afgebroken, maar tijdens eens restauratie van de vesting in 1970 werden de teerlingen van de oude standerdmolen gevonden. Daarop heeft men een replica van de eerste standerdmolen gebouwd, die de status van gemeentelijk monument kreeg. Vervolgens fiets je door naar molen Oostvoorne. Deze grondzeiler is gebouwd in 1821 en werd gebruikt als korenmolen. De windmolen heeft tot 1950 op windaandrijving gewerkt, daarna werd er mechanisch gemalen. De molen kreeg zijn eerste opknapbeurt tussen 1964 en 1966. De molen was aan het begin van de 21e eeuw zo vervallen, dat men besloot een ingrijpende restauratie te doen. De molen is helemaal opgeknapt en is vanaf het voorjaar van 2004 weer volledig maalvaardig. De molen is, behalve op Nationale Molendag, ook te bezichtigen wanneer hij draait.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Paviljoen de Duinrand (De Duinrand, 3233CW, Westvoorne, South Holland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Paviljoen de Duinrand
De Duinrand
3233CW Westvoorne
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Strandweg
3233CW Westvoorne

Parkeerplaats

Strandweg
3233CW Westvoorne

Bezoekerscentrum Tenellaplas

Duinstraat
3235 NK Westvoorne

VVV Rockanje

Dorpsplein 24
3235 AD Rockanje
0181 40 16 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Paviljoen De Duinrand

Paviljoen de Duinrand

Restaurant

Paviljoen de Duinrand is een uitgesproken plek voor wandelaars...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

De molen van Oostvoorne

Molen Oostvoorne

Windmolen

In 1821 werd door de Koning toestemming gegeven om door te gaa...

Meer informatie
Vliegend Hert_Brielle

Vliegend Hert

Windmolen

In 1572 werd Brielle ingenomen door de geuzen. In de 17e eeuw...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 183599 | Toegevoegd op 6-2-2015 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding