Door Soest en omgeving

Fietsroute 183598

Aangeboden door:

2220 77

Omschrijving

Verken de omgeving van Soest, met prachtige duinlandschappen, kampjes, urnenvelden en banscheidingen. In de Soesterduinen, bestaande uit de Lange Duinen en de Korte Duinen, is er nog stuifzand actief en kom je vrijwel geen bomen tegen. De kale zandgronden ontstonden door het plaggen en begrazen van de heide, die ooit het gebied bedekte. De vegetatie verdween steeds meer, waardoor het zand de ruimte kreeg om te gaan stuiven. De levende stuifzanden zijn zo waardevol, dat ze in 1997 tot aardkundig monument werden verklaard. Om het stuifzand actief te houden, worden planten nog altijd verwijderd. In de Soesterduinen zijn ook de eerste sporen van bewoning van dit gebied gevonden: jagersgroepen hebben hier rondgetrokken, op zoek naar voedsel.


De stad zelf is kwam maar geleidelijk op en rond 1900 waren er nog geen 5000 inwoners in Soest. Pas toen Soestdijk in 1920 aan Soest vastgroeide groeide de populatie. Na de Tweede Wereldoorlog greep men de kans om Soest verder uit te bouwen. Prachtige buitenplaatsen en villa’s moesten het veld ruimen voor gewone huizen en ook in het centrum werden herenhuis gesloopt om winkels te kunnen bouwen. In zeventig jaar tijd verdrievoudigde zo het aantal inwoners, want die werden aangetrokken door de economische bedrijvigheid.


Toch zijn er nog mooie herenhuizen overgebleven in de welvarende regio. De Paltz rijst op tussen de bomen van het landschappelijk aangelegde parkbos.  Het totale gebied van het landgoed is 77 hectare, waar behalve het dominante landhuis in Frans eclectische stijl, ook een koetshuis, personeelswoningen, een landhuisboerderij, een bakhuis en drie schuren te vinden zijn. De naam ontleent het landgoed aan de Duitse arbeiders die hier eind van de achttiende eeuw woonden.

 

Kasteel en landgoed Drakensteyn liggen vlakbij de gemeente Baarn. Het achthoekig gebouwde huis, dat dateert van 1640, werd erkend als ridderhofstad. De ridder die het huis bewoonde liet in het dorpje Lage Vuursche, dat in die tijd gesticht werd, een kerk met pastorie bouwen, maar ook een school, een molen en een herberg. In 1780 vond een verbouwing plaats waarbij de Ionische zuilen van het huis verwijderd werden. Het kasteel is meer dan 150 jaar in het bezit van de familie van de ridder geweest, maar raakte in verval halverwege de twintigste eeuw. In 2006 werd bekend gemaakt dat het huis gerenoveerd zou worden. Het huis en landgoed zijn overigens niet toegankelijk voor publiek, omdat het privébezit is.

Kasteel ‘De Hooge Vuursche’ werd gebouwd in 1912 in opdracht van de koopvaardijofficier Johannes Adrianus van den Bosch en zijn echtgenote Baronesse van Hardenbroek. Het kasteel is ontworpen door architect Eduard Cuypers, die ook het station in ’s-Hertogenbosch ontwierp. In 1939 is het kasteel als hotel-restaurant gebruikt, maar een brand beschadigde het pand in januari 1940. Kort na een restauratie en de Tweede Wereldoorlog heeft De Hoge Vuursche vele hoge gasten van het Koninklijk Huis ondergebracht. In 1975 is het kasteel verkocht aan Heineken. Het diende toen als zogenaamd safehouse voor de inmiddels overleden Freddy Heineken.

Een ander kasteel is ‘Drakenburg’. Het in de veertiende eeuw gebouwde pand was een ridderhofstad en is door de jaren heen veel verbouwd. Tegenwoordig zijn binnen het Rijksmonumentale grachtenrestant nieuwe gebouwen geplaatst. Hierin is een overblijfsel van het oude koetshuis verwerkt.

In de zeventiende en achttiende eeuw was het gebruikelijk voor rijke Amsterdammers om een buitenplaats aan te schaffen waar ze tijdens de zomer naar toe konden. Groeneveld werd in 1710 gebouwd door de welvarende Marcus Mamuchet. Hij liet het middendeel van het kasteel, het koetshuis en een oranjerie bouwen. Door de jaren heen is het kasteel door verschillende eigenaren bewoond en zij bouwden het uit tot wat het nu is. Het landgoed om het kasteel is ongeveer 130 hectare groot en word beheerd door Staatsbosbeheer.

 

Ook het nabij gelegen Buitenzorg is een prachtig uitgestrekt landgoed. Het huis werd gebouwd in 1840 in opdracht van Joan Huydecoper en Johanna van Tets die ook de eigenaren van Groeneveld. Vermoedelijk is Buitenzorg gemaakt als kopie van Buitenzorg/Bogor bij Jakarta in Indonesië. In de negentiende  en twintigste eeuw is het huis drie keer ingrijpend verbouwd. Het huis wisselde vaak van eigenaar en werd uiteindelijk gekocht door het Nederlands Padvindsters Gilde.


De laatste bezienswaardigheid is windmolen Windhond is Soest.
Deze stellingmolen is nog piepjong, ondanks dat de eerste vermelding van een molen in Soest teruggaat tot aan het begin van de vijftiende eeuw en er in 1474 toestemming werd verleend om een molen te bouwen. Tot 1930 stond er een voorganger van De Windhond een paar honderd meter verderop, maar die houten standerdmolen werd vervangen door een stenen exemplaar. In 1930 werd die molen afgebroken, nadat het windmaalbedrijf stopte. In 2006 begon men met het herbouwen van de molen en de molen werd opengesteld op de Nationale Molendag op 10 mei 2008.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

59
59 (Utrecht, 3768MC, Soest, Utrecht, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

59
Jouw startpunt
Knooppunt 59
Utrecht
3768MC Soest
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Sparrenlaan
3768BG Soest

soest zuid

Eikenlaan
3768CV Soest

VVV Soest

van Weedestraat 131
3761 CD Soest
+31 (0)35 740 00 74
Stuur een mail

Leerwerktraject Amersfoort

Wijersstraat 9
3811MZ Amersfoort
06 - 55 42 77 99
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Kasteel De Hooge Vuursche

De Hooge Vuursche

Kasteel

Kasteel De Hooge Vuursche ligt in de bossen rondom Hilversum e...

Meer informatie
Geen foto van Landhuis Drakenburg

Landhuis Drakenburg

Landhuis

Van oorsprong was Drakenburg een ridderhofstad en kasteel uit ...

Meer informatie
Geen foto van Drakensteyn

Drakensteyn

Kasteel

De geschiedenis van Drakensteyn gaat terug tot 1360, toen er v...

Meer informatie
Geen foto van Buitenzorg

Buitenzorg

Landhuis
Kasteel Groeneveld-Baarn

Kasteel Groeneveld

Kasteel

Kasteel Groeneveld is een landgoed in de gemeente Baarn. Een 1...

Meer informatie
Geen foto van Windhond

Windhond

Windmolen

Deze mooie licht getinte molen staat midden op de Eng. De mole...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Henk

op:

Gemna

geplaatst op:

Route af en toe verwarrend

Peggy , Utrecht

geplaatst op:

Prachtige route! Bij de beschrijving ontbreekt nr 90 tussen 98 en 63. Moet dus zijn: 98 - 90 - 63. Onderweg bordje nr 56 ontbreekt (of heb ik niet gezien).

"Prachtige route, meer dan de moeite waard"

 geplaatst op:

Afwisselende route door bossen, zandverstuivingen en langs prachtige huizen en kastelen. Onderweg voldoende gelegenheden om te pauzeren voor een hapje en een drankje. Maar voor degene die zelf wat meenemen ook mooie plekjes om te pauzeren.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 183598 | Toegevoegd op 6-2-2015 | Laatst gewijzigd op 7-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding