Langs het water, door natuur genieten!

Fietsroute 183120

Aangeboden door:

1831 32

Omschrijving

In het zuidwesten van Zuid-Holland ligt het eiland Goeree-Overflakkee. Vroeger bestond Goeree uit meerdere kleine eilandjes, maar de mens veroverde geleidelijk aan meer land. Toch zijn de veroveringen van het grondgebied niet zonder slag of stoot gegaan en werd het eiland voor de aanleg van de Deltawerken regelmatig getroffen door overstromingen. Zo verdronken er 22 mensen tijdens de Stormvloed van 1682 en eist in 1953 de Watersnoodramp 481 levens. De eerste inpoldering vond al plaats in de 12e eeuw, toen de polder Oudeland van Diependorst werd ontgonnen.

In de aangelegde polders zijn pittoreske dorpen ontstaan. Geniet van de ruimte en ga een aantal mooie molens bekijken. De Dankbaarheid staat in Herkingen en is volgens de Zeeuwse traditie wit geschilderd. De bakstenen grondzeiler werd in 1841 gebouwd. Tot 1960 werd hij ingezet om op professionele basis graan te malen, maar daarna werd de inmiddels in verval geraakte molen als weekendhuisje ingericht. Daartoe werd een deel van het binnenwerk verwijderd. In 2000 is de molen weer maalvaardig gemaakt en wordt er op vrijwillige basis graan mee gemalen. Wil je de molen van binnen zien, dan kan je er op zaterdagmiddag en op afspraak terecht.

In Dirksland vind je molen De Eendracht. De stellingmolen ut 1846 maalde tot aan 1966 op professionele basis graan. Daarna raakte de molen in verval en werd het binnenwerk verwijderd, maar de gemeente Dirksland, die in 1975 de molen kocht, maakte de molen weer maalvaardig. Sinds 1988 is de Molenstichting Goeree-Overflakkee de eigenaar van de molen en ook deze organisatie liet De Eendracht restaureren. Een bord langs de weg geeft aan of de molen, die graan op vrijwillige basis maalt, open is.

Van de volgende molen die je op je tocht ziet, zullen de kenners aan de wieken die bijna de grond raken zien dat dit een grondzeiler is. D’Oranjeboom werd gebouwd in 1768 als vervanger van een standerdmolen die op dezelfde plek stond. Sinds 1988 hoort de molen bij de Molenstichting Goeree-Overflakkee, die de molen heeft gerestaureerd. De molen is elke week op zaterdag te bezichtigen tussen 10:00 en 16:00 uur.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Restaurant PUURR by Rich (Strandweg, 4311 NN, Bruinisse, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Restaurant PUURR by Rich
Strandweg
4311 NN Bruinisse
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Strandweg
4311NN Schouwen-Duiveland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Paviljoen Meerzicht

Restaurant PUURR by Rich

Restaurant

Restaurant PUURR by Rich is een restaurant op een unieke plek ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van d 'Oranjeboom

d 'Oranjeboom

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Korenbloem

De Korenbloem

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Molen Dankbaarheid, Herkingen

Dankbaarheid

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
De Eendracht, Dirksland

Eendracht

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Willy

op:

Wilco

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 183120 | Toegevoegd op 26-1-2015 | Laatst gewijzigd op 1-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding