Stad, strand en natuur; op te fiets alles te zien

Fietsroute 182861

Aangeboden door:

4193 129

Omschrijving

Noord-Holland biedt je het perfecte landschap voor een unieke fietsroute. Waar anders rij je van het ene moment op het andere moment door een historische stad, een schitterend duinengebied en een schilderachtig poldergebied? En waar anders zie je aan de horizon al zoveel monumentale molens op je route verschijnen? Met deze route verken je het gebied tussen Bergen aan Zee, Egmond aan Zee en Alkmaar.

Vanuit Bergen aan Zee rij je de duinen in. Achter de duintoppen heeft de wind meestal weinig te zeggen, het is hier dan ook heerlijk fietsen door een afwisselend open en bebost gebied. De rust is weldadig, als je al iets hoort is het de branding van de zee of een klein vogeltje dat verschrikt wegvliegt.

In Egmond Binnen kom je langs het park waar de Abdij van Egmond staat. Deze in de tiende eeuw opgerichte Sint-Adelbertabdij is de oudste van Nederland. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1573 op bevel van Willem van Oranje verwoest door de watergeuzen. Met de bezittingen van de abdij werd de oprichting van de universiteit in Leiden betaald. Pas in 1935 verrees er een nieuwe abdij die nog steeds een monnikengemeenschap herbergt.

Op weg naar Alkmaar rij je door het Noord-Hollandse polderlandschap. Weidse vergezichten en de vele waterloopjes maken dit al tot een mooie route, maar de befaamde Bollenteelt geeft in het seizoen een idyllisch accent aan de omgeving. Het is niet vervelend om af en toe even af te stappen en van de mooie kleurschakeringen te genieten.

Onderweg kom je een aantal fraaie oude molens tegen. Net buiten Heiloo staat bijvoorbeeld de Varnebroekmolen uit 1860. In Alkmaar passeer je de Molen van Piet. Deze korenmolen werd in 1769 gebouwd op het Clarissenbolwerk en domineert nog steeds het beeld in de omgeving. In 1884 werd de molen gekocht door Cornelis Piet die onderin de molen een woning liet maken. De molen wordt nog steeds bewoond en bemalen door een lid van de familie Piet. Even verderop staat de oudste molen op je route, de in 1565 gebouwde Geestmolen.

De route start en eindigt bij Hotel Meyer & Grand café Maz in Bergen aan Zee. In dit gastvrije driesterrenhotel word je gastvrij onthaald. In het restaurant zijn de Frans-Mediterrane seizoensgerechten een culinaire weldaad voor je smaakpapillen. Na afloop kun je gemakkelijk nog een wandelingetje maken over het strand om van de zonsondergang te genieten: het hotel bevindt zich immers op slechts 100 meter afstand van de zee! Het is hier heerlijk overnachten, de kamers zijn van alle moderne gemakken voorzien. Na een uitgebreid ontbijtbuffet ben je weer helemaal opgefrist voor een dagje naar het strand of nog een fietstocht: vanuit het hotel kun je immers ook route 182862 rijden!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel Meyer & Grand café Maz (1865 AR, Bergen (NH), Nordholland, Niederlande)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel Meyer & Grand café Maz
1865 AR Bergen (NH)
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Van der Wijckplein
1865AN Bergen (NH)

Wittenburg

Plein
1861JZ Bergen (NH)
072 - 582 10 05
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels443.png

Hotel Meyer & Grand café Maz

Hotel

Hotel Meyer & Grand café Maz is een gerenommeerd en gastvrij f...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Molen van Piet

Molen van Piet

Windmolen

Midden in Alkmaar vind je de Molen van Piet. Deze stellingmole...

Meer informatie
Geen foto van Bollenveld

Bollenveld

Bollenveld

De trots van Nederland is terug te vinden in de Keukenhof en N...

Meer informatie
Geen foto van Varnebroeker

Varnebroeker

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Geestmolen

Geestmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Damlandermolen

Damlandermolen

Windmolen

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Erg mooie route."

  op:

Hans, Gelderland

op:

Gerda, Anders

op:

Paul, Zuid-Holland

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182861 | Toegevoegd op 20-1-2015 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding