Unieke molenroute

Fietsroute 182857

Aangeboden door:

2063 73

Omschrijving

Fiets tussen de bollenvelden en door de Schoorlse Duinen voor de beloning van prachtige uitzichten. Een uitstrekt landschap van akkers, duinen en bossen, een klein stukje zicht op de Noordzee. De heidevelden, die ook in dit gebied te vinden zijn, zijn uniek in combinatie met de duinen. Nergens in Nederland zijn die overigens breder of hoger dan hier. Met een beetje geluk zie je hier een zandhagedis tussen de duinen scharrelen, hoor je een fazant of een nachtzwaluw fluiten. In het juiste seizoen groeien er 800 verschillende soorten paddenstoelen, maar kom je in het voorjaar, dan zal de kleurenpracht van tienduizenden bloeiende bloemen een onuitwisbare indruk maken. Het ene bollenveld is nog mooier dan het andere! Bij Buitenplaats De Luwe Stek gaat de route van start. Deze gezellige gezinscamping trekt jong en oud aan met leuke speeltoestellen, ruime kampeerplaatsen en veel groen. Wanneer je de auto gratis hebt geparkeerd fiets je naar de Polder Waarland. Hier staat een uit 1571 daterende poldermolen. De grondzeiler is origineel als schepradmolen gebouwd, maar later tussen 1819 en 1863 vervijzeld. De molen heeft een vlucht van maar liefst 25 meter. Helaas raakte de molen in 1949 buiten bedrijf en werd in 1973 gerestaureerd. De molen draait af en toe op vrijwillige basis. De volgende grondzeiler heeft altijd al afdeling F van de Zijpe en Hazepolder bemalen. De molen werd in 1890 gebouwd. De Zijpe F was de eerste molen in Nederland die op vrijwillige basis ging draaien. Dat gebeurde in 1970. De Hargermolen werd gebouwd om de Harger- en Pettemerpolder te bemalen. Ook deze grondzeiler, daterend uit 1804, doet dat anno 2015 nog op vrijwillige basis. Ook deze molen is, zoals de meeste poldermolens in de Kop van Noord-Holland, een binnenkruier. Grondzeiler Groeter, ofwel de Groetermolen, is een achtkante binnenkruier. Hij werd in 1890 gebouwd om de Groeterpolder, die 220 hectare telde, te bemalen. Tot 1977 deed de plompe molen dat alleen op windkracht, maar in dat jaar werd er een elektrische pomp geplaatst om het malen te vergemakkelijken. De laatste molen die je tijdens je tocht kunt bezichtigen staat in Schoorldam. Molen Kijkduin staat hier op een kleine verhoging. Deze ronde, stenen grondzeiler werd in 1772 en vervangt een standerdmolen die in 1575 al op deze plek stond. De molen maalde tot 1935 op professionele basis graan, maar toen men daarmee stopte kocht de gemeente Bergen de molen en behield het gebouw als monument. Tegenwoordig maalt Kijkduin graan op vrijwillige basis en worden er meelproducten verkocht. Wanneer de molen draait, is hij ook van binnen te bezichtigen, dus het is leuk om er dan een kijkje te gaan nemen om te zien hoe een molen precies werkt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Molenhuijs Waarland (Hoebelaan, 1738 BR, Schagen, North Holland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Molenhuijs Waarland
Hoebelaan
1738 BR Schagen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

De Groet
1738DK Schagen

Oplaadpunt

Waarddijk Noord
1723NG Langedijk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Groetermolen

De Groetermolen

Windmolen

De Groetermolen is een achtkante binnenkruier die stamt uit 18...

Meer informatie
Geen foto van Molen Kijkduin

Molen Kijkduin

Windmolen

Deze korenmolen uit 1772 verving een molen uit de zestiende ee...

Meer informatie
Geen foto van Zijpe F

Zijpe F

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Bollenveld

Bollenveld

Bollenveld

De trots van Nederland is terug te vinden in de Keukenhof en N...

Meer informatie
Molenhuijs Waarland 2

Molenhuijs Waarland

Museum

Molenhuijs Waarland bestaat onder andere uit de Waarlandsmolen...

Meer informatie
Geen foto van Hargermolen

Hargermolen

Windmolen

Deze poldermolen stamt uit 1804. Het is de vervanger van een m...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Willem, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182857 | Toegevoegd op 20-1-2015 | Laatst gewijzigd op 30-11-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding