Ontdek het centrum van Utrecht

Fietsroute 182856

Aangeboden door:

1817 48

Omschrijving

Utrecht is één van de gezelligste steden van Nederland. De authentieke sfeer doet dorps aan, maar kan tegelijkertijd overweldigend zijn. Een gezellig centrum met grachten waaraan je leuk kunt eten, de imposante Domtoren en het station annex winkelcentrum Hoog Catharijne zijn de grootste trekpleisters, maar wie Utrecht op de fiets doorkruist, ziet ook hele andere dingen!

Vanaf dit punt is het iets meer dan 7 kilometer naar Nieuw Amelisweerd, de eerste bezienswaardigheid van de fietstocht. Het kasteel wordt voor het eerst vernoemd in 1350 en net als Oud-Amelisweerd raakte ook dit huis zwaar beschadigd in 1672. In 1682 werd het middeleeuwse huis afgebroken en in hetzelfde jaar is het huidige landhuis gebouwd. In 1971 neemt een groep krakers zijn intrek in het landhuis en op hun initiatief wordt in 1984 het huis gerestaureerd. Tegenwoordig telt het huis 17 appartementen.

Fiets snel verder, want vervolgens staan het Centraal Museum en Museum Catharijneconvent op het programma. Bezoek één of beide musea voor een bezichtiging van de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld en een collectie actuele kunst, mode en vormgeving (Centraal Museum), of leer meer over de geschiedenis van het christendom in Nederland (Museum Catharijneconvent).

Stadskasteel Oudaen is een versterkt middeleeuws huis aan de gracht van Utrecht. Het werd rond 1276 gebouwd en heeft veel bestemmingen gekend, van particulier woonhuis tot bejaardentehuis tot horecaonderneming.

Stellingmolen Rijn en Zon is gebouwd in 1912 en zijn functie was het malen van graan. De molen was uitgerust met zelfzwichtend en dat werd hem in 1949 bijna fataal. Bij een opkomende storm kregen de molenaars de molen niet onder controle, hierdoor sloeg de molen op hol en kwam hij pas tot stilstand toen bijna alle kleppen waren weggewaaid. Pas in 1977 vonden herstelwerkzaamheden plaats, nadat de gemeente de molen had opgekocht.

Onder in de molen wordt nog meel verkocht dat in de molen zelf gemalen is.
Bij Maarssen aangekomen staat een voormalig kasteel. In 1379 wordt er al een huis vermeld dat ‘Snaafburg’ heet. Door de eeuwen heen heeft het wisselende eigenaren, die het huis verbouwen en uitbouwen. In 1596 werd er bij de woontoren een zijvleugel aangebouwd.

Vervolgens kom je langs voormalige ridderhofstad Oudaen bij Breukelen. Het pand, omgeven door een gracht, werd rond 1300 gebouwd. Het staat tegenover de plaats waar de Aa oorspronkelijk uit de Vecht ontsprong.
De Kortrijkse Molen is een poldermolen die de polder Kortrijk en Gieltjesdorp bemaalt. Aanvankelijk deed de wipmolen dat op windkracht, later is er een scheprad geïnstalleerd. Anno 2015 wordt de molen nog af en toe op vrijwillige basis in bedrijf gesteld.

Kasteel De Haar stond vroeger bekend als Het Huys te Haer. De eerste beginselen van dit kasteel werden waarschijnlijk in de twaalfde eeuw gebouwd. Zoals te verwachten is, heeft het kasteel veel te lijden gehad van oorlogen en gevechten. Vanaf 1892 is het kasteel dan ook herbouwd op de restanten van de oude vesting. Het kasteel kijkt uit over een prachtige uitgestrekt Engels landschapspark en er is altijd wel wat te doen. Je kunt je rond laten leiden door een gids of één van de vele andere evenementen bezoeken die in het kasteel worden georganiseerd, zoals concerten, fairs, kinderactiviteiten of theatervoorstellingen.

Kasteel Heemsteede II is een imposant huis dat in 1645 werd gebouwd. De stijl was Hollands Classistisch, herkenbaar aan de combinatie van voor die tijd moderne materialen en vormen uit de klassieke oudheid. Het pand wordt anno 2015 gebruikt als kantoor en er is een restaurant in gevestigd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

1
1 (Onderdoor, 3995GZ, Houten, Utrecht, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

1
Jouw startpunt
Knooppunt 1
Onderdoor
3995GZ Houten
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

De Slinger
3995DE Houten

houten

Onderdoor
3995DW Houten

VVV Houten

Onderdoor
3995DW Houten
06 14 118 577

Ridderstede

Achterom 21
3995EJ Houten
030 - 636 17 73
Stuur een mail

Bezoekerscentrum Amelisweerd

Koningslaan
3981HD Bunnik

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Centraal Museum

Centraal Museum

Museum

Bewonder de rijke verzameling oude, moderne en toegepaste kuns...

Meer informatie
Geen foto van Nieuw Amelisweerd

Nieuw Amelisweerd

Kasteel

Nieuw Amelisweerd is een kasteel en een ridderhofstad op het l...

Meer informatie
Kasteel Heemstede II-Houten

Heemstede II

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Geen foto van Kortrijkse Molen

Kortrijkse Molen

Windmolen

De molen maalde vanaf de bouw in 1696 tot februari 1951 de pol...

Meer informatie
Geen foto van Snaafburg

Snaafburg

Kasteel

Restanten van een gracht en een eilandje. Ingeklemd in de nieu...

Meer informatie
Kasteel De Haar, Utrecht

Kasteel De Haar

Kasteel

Kasteel de Haar Utrecht is het grootste en meest luxueuze kast...

Meer informatie
Geen foto van Molen Rijn en Zon

Molen Rijn en Zon

Windmolen

Deze korenmolen werd gebouwd in 1913 en er werden bij de bouw ...

Meer informatie
Geen foto van Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent

Museum
Geen foto van Oudaen

Oudaen

Kasteel

Oudaen is een voormalige ridderhofstad aan de rivier de Vecht....

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Wido, Utrecht

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182856 | Toegevoegd op 20-1-2015 | Laatst gewijzigd op 22-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding