Industrieel Erfgoed route

Fietsroute 182502

Aangeboden door:

2080 46

Omschrijving

Deze route maakt onderdeel uit van de European Route of Industrial Heritage, een toeristische informatienetwerk voor industrieel erfgoed in Europa. In Nederland vinden we veel van dat erfgoed langs de Zaan, waar het oudste industriegebied van Europa ligt dat nu nog in bedrijf is. Door het droogleggen van diverse binnenzeeën en –meren werd de Zaan vanaf de achttiende eeuw de belangrijkste toegang tot Noord-Holland. In navolging daarvan verrezen hier fabrieken en pakhuizen die zaad, zeep, kaas, rijst, olie, cacao, papier en ga zo maar door verwerkten, maakten of opsloegen. Deze veelal uit rood baksteen opgetrokken mastodonten staan er nog steeds. Soms oud en versleten, maar in veel gevallen ook fris opgeknapt en van nieuwe bestemmingen voorzien. Zoals de oude koekjesfabriek van Verkade die deels werd verbouwd tot interactief museum en deels een horecabestemming kreeg (De Koekfabriek). In de oude zeepziederij van Adelaar (met een enorme betonnen adelaar op het dak) houdt modeconcern Vanilia kantoor. En in de oude gortpellerij van Zwaardemaker wonen nu mensen. En zo zijn er nog veel meer markante parels te bewonderen aan deze kant van deze route. De westkant is van een geheel andere orde. Hier tref je rechte wegen door oneindig leeg laagland met hier en daar de omtrekken van een lintdorp met kerktoren aan de horizon. Daar vind je de ruimte om al dat prachtig bewaarde erfgoed nog eens goed tot je door te laten dringen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Bureau Toerisme Laag Holland

Laag Holland is een uniek stukje echt Holland ten noorden van Amsterdam. Hier heb je op veel plekken nog het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Een skyline gevuld met grazende koeien, molens, kilometers lange dijken en weidse uitzichten zorgen voor ruimte en rust. De natuur wordt afgewisseld door rustieke dorpjes met pittoreske straatjes vol monumentale panden en eeuwenoude pleinen.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

93
93 (Zandweg, 1531AM, Wormerland, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

93
Jouw startpunt
Knooppunt 93
Zandweg
1531AM Wormerland
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Steijnstraat
1521DZ Zaanstad

Parkeerplaats centrum

Noorderstraat
1521 Zaanstad

wormerveer

Wandelweg
1521DT Zaanstad

VVV Wormer in Reisburo Apollo

Faunastraat
1531WH Wormerland
020 201 88 00

Van den Berg Fietsverhuur

W.M. Dudokstraat 27D
1703 DA Heerhugowaard
+31 (0)6 25 40 57 81
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182502 | Toegevoegd op 12-1-2015 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding