Water route

Fietsroute 182499

Aangeboden door:

2763 114

Omschrijving

Wie vanuit Amsterdam komt, zal versteld staan hoe plotseling stad hier plaatsmaakt voor natuur. Niks noodzakelijke kilometers door afzichtelijke suburbs, maar een plezierig tochtje met de pont gevolgd door een dito verpozen in een steeds hipper wordend Amsterdam-Noord. Na een krap half uurtje zie je de uitgestrekte einders van Waterland al opdoemen. Wie vanaf knooppunt 36 met de klok meerijdt, wordt meteen overdonderd door het natuurgeweld van het Ilperveld. Honderden eilandjes, sloten, plassen, rietkragen en door koeien en schapen begraasde weilandjes, geven het gevoel dat je niet alleen in afstand hebt gereisd maar ook in tijd. Het Ilperveld ligt er namelijk nog net zo bij als een eeuw geleden. Wie tegen de klok in rijdt, zal via Broek in Waterland eerst de oevers van de Gouwzee verkennen en genieten van het uitzicht op Marken. De bewoners van dit voormalige eiland moesten zich lange tijd weren tegen een grillige Zuiderzee. Werven werden opgeworpen en huizen werden op palen gebouwd. Met de komst van de Afsluitdijk is het hier echter een stuk rustiger. Gelukkig zijn de karakteristieke woningen en de klederdracht gebleven. Ook in het centrum van Monnickendam is er sinds de achttiende eeuw maar weinig veranderd. De mooie historische binnenstad telt veel monumenten met prachtige gevelstenen die direct verwijzen naar de bloeiende handel die deze stad ooit veel welvaart bracht. En als je toch zo omhoog kijkt, check dan ook even de toren van Waterlands museum De Speeltoren. Want in deze voormalige stadhuistoren bevindt zich het oudste bespeelbare carillon van de wereld.

Meer weten over de achtergrond van deze streek voordat je deze route zelf gaat verkennen?Lees dan dit artikel

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Bureau Toerisme Laag Holland

In Laag Holland liggen de rustieke dorpjes van weleer. Al fietsende vind je de Nederlandse historie terug in de prachtige rechte polderlijnen en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Laag Holland is een nationaal landschap. De Stelling van Amsterdam en de Beemster zijn door Unesco op de Wereld erfgoed lijst geplaatst.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

5
5 (Noord-Holland, 1011AB, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

5
Jouw startpunt
Knooppunt 5
Noord-Holland
1011AB Amsterdam
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

De Ruijterkade
1011AC Amsterdam

amsterdam centraal

Stationsplein
1012 AB Amsterdam

VVV Stationsplein / NZH Koffiehuis

Stationsbrug
1012 AB Amsterdam
0900 400 40 40
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Birgitta

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182499 | Toegevoegd op 12-1-2015 | Laatst gewijzigd op 25-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding