Klederdrachtroute

Fietsroute 182495

Aangeboden door:

1575 25

Omschrijving

De Klederdrachtroute is een afwisselende fietstocht waarbij je door een oer-Hollands landschap fietst met bijtjes en bloemetjes en overweldigende vergezichten. En je raakt bekend met een paar zeer oude Nederlandse kledingstijlen. Zoals bijvoorbeeld op het schiereiland Marken, één van de weinige plekken in Nederland waar, alleen tijdens speciale gelegenheden, nog steeds klederdracht wordt gedragen. Doordat dit voormalige eiland lange tijd geïsoleerd was van het vaste land, drongen nieuwe stijlen hier maar mondjesmaat door. Pas sinds de komst van de dijk die het eiland in 1957 aan Monnickendam verbond, kwam daar verandering in. Toen maakte traditie ras plaats voor mode en comfort. Slechts een enkele oudere bewoner van Marken draagt nog dagelijks met trots klederdracht , al fleuren gidsen tijdens hun rondleidingen regelmatig het straatbeeld op met hun klederdracht. Gelukkig maar, want de Marker klederdracht is prachtig. Bontgekleurd en rijkversierd met handgemaakte borduursels en nog steeds gebaseerd op de mode van de zestiende eeuw. Een andere plek waar de klederdracht nog steeds wel eens het straatbeeld siert, is Volendam. En met zijn witte kappen (hul) en bloedkoralen kettingen is de Volendammer streekdracht de meest bekende. Een direct gevolg van de kunstenaarskolonie die hier rond 1900 neerstreek. Schilders waren dol op die lokale types in hun kleurrijke kleding en vereeuwigden ze op hun schildersdoek. Over dat verleden vind je van alles bij Art Hotel Spaander. Wie zelf wel vereeuwigd wil worden in deze folklore, die vervoegt zich bij één van de vele souvenirs- en fotowinkels. Daar kun je geheel in stijl een portret laten maken.

Meer weten over de achtergrond van deze streek voordat je deze route zelf gaat verkennen? Lees dan de volgende artikelen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Bureau Toerisme Laag Holland

In Laag Holland liggen de rustieke dorpjes van weleer. Al fietsende vind je de Nederlandse historie terug in de prachtige rechte polderlijnen en de beschermde stads- en dorpsgezichten. Laag Holland is een nationaal landschap. De Stelling van Amsterdam en de Beemster zijn door Unesco op de Wereld erfgoed lijst geplaatst.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

97
97 (Noord-Holland, 1135BR, Edam, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

97
Jouw startpunt
Knooppunt 97
Noord-Holland
1135BR Edam
Plan route naar startpunt

VVV Edam

Damplein
1135BK Edam-Volendam
0299 31 51 25
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Baanstraat
1135CB Edam-Volendam

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182495 | Toegevoegd op 12-1-2015 | Laatst gewijzigd op 22-11-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding