Klederdrachtroute

Fietsroute 182495

Aangeboden door:

1855 34

Omschrijving

De Klederdrachtroute is een afwisselende fietstocht waarbij je door een oer-Hollands landschap fietst met bijtjes en bloemetjes en overweldigende vergezichten. En je raakt bekend met een paar zeer oude Nederlandse kledingstijlen. Zoals bijvoorbeeld op het schiereiland Marken, één van de weinige plekken in Nederland waar, alleen tijdens speciale gelegenheden, nog steeds klederdracht wordt gedragen. Doordat dit voormalige eiland lange tijd geïsoleerd was van het vaste land, drongen nieuwe stijlen hier maar mondjesmaat door. Pas sinds de komst van de dijk die het eiland in 1957 aan Monnickendam verbond, kwam daar verandering in. Toen maakte traditie ras plaats voor mode en comfort. Slechts een enkele oudere bewoner van Marken draagt nog dagelijks met trots klederdracht , al fleuren gidsen tijdens hun rondleidingen regelmatig het straatbeeld op met hun klederdracht. Gelukkig maar, want de Marker klederdracht is prachtig. Bontgekleurd en rijkversierd met handgemaakte borduursels en nog steeds gebaseerd op de mode van de zestiende eeuw. Een andere plek waar de klederdracht nog steeds wel eens het straatbeeld siert, is Volendam. En met zijn witte kappen (hul) en bloedkoralen kettingen is de Volendammer streekdracht de meest bekende. Een direct gevolg van de kunstenaarskolonie die hier rond 1900 neerstreek. Schilders waren dol op die lokale types in hun kleurrijke kleding en vereeuwigden ze op hun schildersdoek. Over dat verleden vind je van alles bij Art Hotel Spaander. Wie zelf wel vereeuwigd wil worden in deze folklore, die vervoegt zich bij één van de vele souvenirs- en fotowinkels. Daar kun je geheel in stijl een portret laten maken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Bureau Toerisme Laag Holland

Laag Holland is een uniek stukje echt Holland ten noorden van Amsterdam. Hier heb je op veel plekken nog het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Een skyline gevuld met grazende koeien, molens, kilometers lange dijken en weidse uitzichten zorgen voor ruimte en rust. De natuur wordt afgewisseld door rustieke dorpjes met pittoreske straatjes vol monumentale panden en eeuwenoude pleinen.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

97
97 (De tochtgenoten - 'Rachel beweent haar kinderen', 1135CS, Edam-Volendam, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

97
Jouw startpunt
Knooppunt 97
De tochtgenoten - 'Rachel beweent haar kinderen'
1135CS Edam-Volendam
Plan route naar startpunt

VVV Edam

Damplein
1135BK Edam-Volendam
0299 31 51 25
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Baanstraat
1135CB Edam-Volendam

Oplaadpunt

Oosthuizerweg
1135GL Edam-Volendam

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182495 | Toegevoegd op 12-1-2015 | Laatst gewijzigd op 23-8-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding