Monumentenroute

Fietsroute 182490

Aangeboden door:

1924 48

Omschrijving

Hoewel deze route de Monumentenroute heet, kom je onderweg ook veel natuur tegen. Je fietst door een patchwork van polders (De Wijdewormer) en oude veenweidegebieden (Oostzanerveld, Ilperveld en Wormer- en Jisperveld ) waar soms geometrisch strakke sloten en dan weer meanderende riviertjes het landschap bepalen. Zo nu en dan doemt er een karakteristiek lintdorp op aan de horizon waar vroeger de huizen naast elkaar op de hoge dijken werden gebouwd. Met name in Jisp en Purmerend is het aantal monumenten opvallend groot. Hier zie je dan ook prachtige, rijke panden opgetrokken in een statige negentiende-eeuwse stijl. In het naburige Wormer zijn het vooral oude pakhuizen die de monumenten status hebben verkregen. Door de ligging aan de Zaan kwamen grote schepen hier vorige eeuw hun lading lossen. Die lading werd hier eerst opgeslagen alvorens hij verspreid werd over land. Vaak verwijzen de namen van deze indrukwekkende opslagpaleizen naar de herkomst van de vracht: Saigon, Batavia. Tegenwoordig worden de vele vierkante meters hergebruikt voor huizen, horeca en culturele instellingen. Diehards trappen vervolgens nog even flink door tot knooppunt 73 om zich daar te verlustigen aan De Zaanse Schans. Een monumentale woon-werkbuurt uit de achttiende en negentiende eeuw met houten molens, schuren, woningen en musea. Allemaal opgetrokken in unieke Zaanse houtbouw-architectuur en stuk voor stuk hierheen verplaatst vanaf 1961.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Bureau Toerisme Laag Holland

Laag Holland is een uniek stukje echt Holland ten noorden van Amsterdam. Hier heb je op veel plekken nog het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Een skyline gevuld met grazende koeien, molens, kilometers lange dijken en weidse uitzichten zorgen voor ruimte en rust. De natuur wordt afgewisseld door rustieke dorpjes met pittoreske straatjes vol monumentale panden en eeuwenoude pleinen.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

25
25 (Burgemeester D. Kooimanweg, 1441DX, Purmerend, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

25
Jouw startpunt
Knooppunt 25
Burgemeester D. Kooimanweg
1441DX Purmerend
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats | aan de Purmersteenweg in Purmerend

Purmersteenweg
1441 DK Purmerend

purmerend

Wilhelminalaan
1441EH Purmerend

Oplaadpunt

De Vriesplein
1442CB Purmerend

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Brasa Purmerend

Brasa Bar en Kitchen

Restaurant

Brasa Bar en Kitchen is een ideale tussenstop tijdens een fiet...

Meer informatie
Café Brasserie Het Heerenhuis

Café Brasserie Het Heerenhuis

Restaurant

Heerlijk eten en slapen nabij de Zaanse Schans, bij Café Brass...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooi afwisselende route."

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182490 | Toegevoegd op 12-1-2015 | Laatst gewijzigd op 23-2-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding