Ervaar de natuur van Elburg en omgeving vanaf A. Vogeltuinen/ Zorgboerderij Westbroek

Fietsroute 182485

Aangeboden door:

3784 35

Omschrijving

Deze route neemt je mee door de weidse polder tussen Elburg en Kampen. Het landschap bestaat hier voornamelijk uit graslanden die door vele waterloopjes worden doorsneden. Dit gebied werd al vanaf de twaalfde eeuw ontgonnen. In de polder zie je nog verschillende oude dijken liggen waar ooit de Zuiderzee tegenaan klotste. Je fietst een paar kilometer langs de rechteroever van het Drontermeer waar je een mooi uitzicht hebt over het kabbelende water en de bossen van de Flevopolder aan de overkant. Tijdens het fietsen kom je langs drie landgoederen. Al vrij snel na het opstappen passeer je Landgoed Schouwenburg. De naam Schouwenburg komt al in de veertiende eeuw voor. In de loop der eeuwen hebben er verschillende adellijke families gewoond, ook nu is het huis in particulier bezit. Bij Oosterwolde kom je langs het Landgoed Morren. Dit landgoed stamt uit de zeventiende eeuw, de hofstede is een aantal keer ingrijpend verbouwd. Het bijbehorende park is ingericht volgens de Engelse landschapsstijl. Aan de rand van Wezep ligt Landgoed IJsselvliedt waar het park juist in Franse stijl is ingericht. Het landgoed dateert uit 1650, het huidige landhuis werd in 1824 in neoclassicistische stijl opgetrokken. De route neemt je ook mee door de vesting van Elburg, de Hanzestad die ooit aan de Zuiderzee lag. Neem de tijd om even af te stappen en rond te kijken naar de vele prachtige historische gebouwen. Let ook op de karakteristieke en door Monumentenzorg beschermde keitjesstoepen die voor sommige oude huizen liggen. Deze stoepen zijn gemaakt van witte keitjes en hebben ingelegde figuren van zwarte keitjes. Het verhaal gaat dat de stoepen gelegd zijn van zwerfstenen die in de buurt gevonden werden. Ook het even verderop gelegen dorpje Nooreinde heeft zijn sporen nagelaten in onze geschiedenis. Tijdens de Franse bezetting aan het begin van de negentiende eeuw bevond zich in de voormalige basisschool op de dijk een Franse douanepost. Deze was hier ingericht omdat er tijdens de bezetting veel over de Zuiderzee werd gesmokkeld. De route start en eindigt bij A. Vogeltuinen/ Zorgboerderij Westbroek in het dorpje ’t Harde. Op het vernieuwde terras kun je genieten van een heerlijk kopje koffie, thee of frisdrank. Ook zijn er lekkere koeken en biologisch ijs te krijgen. In de landgoedwinkel kun je terecht voor onder meer eieren, honing en producten van A. Vogel.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

A. Vogeltuinen/ Zorgboerderij Westbroek
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
A. Vogeltuinen/ Zorgboerderij Westbroek
Eperweg
8084 RB 't Harde
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Rozenbergerweg
8084PB Elburg

Inloop de Voord

Veldbloemenlaan 25
8081DL Elburg
06 - 15 63 53 10
Stuur een mail

t harde

Eperweg
8084JG Elburg

VVV Elburg

Jufferenstraat
8081CD Elburg
0525 68 15 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

A. Vogeltuinen Zorgboerderij Westbroek

A. Vogeltuinen/ Zorgboerderij Westbroek

Leuke afstappers

In de A.Vogeltuinen, verscholen in de bossen van Landgoed Zwal...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Landgoed en Huize IJsselvliedt

Landgoed en Huize IJsselvliedt

Landgoed
Geen foto van Huize Schouwenburg

Huize Schouwenburg

Landhuis

Huis Schouwenburg is een Historische Buitenplaats, gelegen tus...

Meer informatie
Geen foto van Landgoed en Huize Morren

Landgoed en Huize Morren

Landgoed

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182485 | Toegevoegd op 12-1-2015 | Laatst gewijzigd op 6-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding