Genieten in en om Zuidzande

Fietsroute 182482

Aangeboden door:

1946 26

Omschrijving

Een dagje Zeeuws-Vlaanderen ervaar je bijna als een dagje in een ander land. En dat is niet gek: het gebied is cultureel gezien sterk beïnvloed door onze zuiderburen. Je hoort het ook terug in de Vlaamse tongval van de inwoners. Dat maakt je fietstocht meteen al bijzonder, want in Zeeuws-Vlaanderen beleef je het beste van twee culturen. De route neemt je mee door het westelijk deel van deze eigenzinnige en gezellige streek. Je fietst over oneindige landweggetjes en slingerende dijken. Om je heen liggen natte graslanden, nauwelijks zichtbare kreken en meanderende beekjes. De bomen staan altijd iets uit het lood, geteisterd als ze van jongs af aan worden door de wind. De route neemt je mee door het middeleeuwse Sluis. Neem gerust een omweggetje om het centrum van dit fraaie vestingstadje te bekijken. De grootste blikvanger is het veertiende-eeuwse stadhuis, het enige belfort in Nederland. Vanuit de top van de toren heb je een ongekend uitzicht over de omgeving. Je doet ook Cadzand-Dorp aan, een middeleeuws ringdorp met in het midden de gotische Mariakerk uit het begin van de veertiende eeuw. De kerk en de pittoreske oude huizen doen denken aan vervlogen tijden. In de voormalige legioensplaats Retranchement (Frans voor een verschansing in de vorm van een aarden wal) stuit je natuurlijk op de militaire historie. Het vestingdorp is een overblijfsel van een versterking die in 1604 door Prins Maurits werd aangelegd. Aanvankelijk woonden er slechts enkele soldaten met hun gezinnen, later werden er in de buurt twee forten aangelegd. Retranchement zelf kreeg een omwalling met drie bastions die het dorp nog steeds omsluiten. In het dorp kom je langs de Retranchementse Molen. Deze korenmolen stamt uit 1818 en verving zijn omgewaaide voorganger uit 1643. De route start en eindigt bij B&B De Willemshof in het plaatsje Zuidzande. De gerestaureerde boerderij uit 1923 herbergt twee comfortabele kamers. Op verzoek kun je een lunchpakket meekrijgen voor een gezellige picknick onderweg. De kust ligt op slechts vier kilometer afstand, ideaal dus als je ’s avonds nog van de zonsondergang aan zee wilt genieten. Na een goede nachtrust wacht je een uitgebreid ontbijt. Je voelt je weer helemaal opgefrist en dat komt goed uit, want vanuit deze locatie kun je ook route 182481 fietsen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

B&B De Willemshof (Bruggendijk, 4505PP, Zuidzande, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
B&B De Willemshof
Bruggendijk
4505PP Zuidzande
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Pastoor van Genklaan
4501AH Sluis

VVV Oostburg in het Ledeltheater

Schouwburgstraat
4501BN Sluis
0117 45 72 35

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/bedandbreakfast168.png

B&B De Willemshof

Bed & Breakfast

Onze B&B is een boerderij uit 1923 die we door de jaren heen a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182482 | Toegevoegd op 12-1-2015 | Laatst gewijzigd op 29-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding