Genieten van de omgeving van Winterswijk

Fietsroute 182285

Aangeboden door:

2978 103

Omschrijving

Deze rit neemt je mee door het halfopen coulisselandschap van Nationaal landschap Winterswijk. In deze schilderachtig mooie streek rij je door bosjes, lanen en langs meanderende beken in smalle dalen. Her en der zie je houtwallen en authentieke boerderijen. Je fietst door een dunbevolkte streek, ideaal dus om even terug te schakelen en tot rust te komen. Alleen het dorpje Meddo en de rand van Winterswijk liggen op je route. Wees gerust: onderweg zijn er voldoende leuke gelegenheden voor een pitstop. Al vrij snel na de start van je route kom je door Meddo. Je vindt hier de Molen van Sellink. Van deze voormalige windmolen uit 1873 is alleen nog maar de stenen romp te zien: de rest van de molen brandde in 1933 af. De molen werd vernoemd naar de eerste molenaar, Jan Hendrik Sellink. De molen is altijd in handen van zijn nabestaanden gebleven. Tegenwoordig maakt de romp deel uit van een mengvoederfabriek. Opvallend genoeg zijn twee van de grootste zwerfkeien in Nederland in Meddo gevonden. De lichtste kei, met nog altijd een gewicht van 38.000 kg, staat bij de kantine van de plaatselijke voetbalclub. De zwaarste kei (43.000 kg) is als pronkstuk naar het oude gemeentehuis van Winterswijk verplaatst. Bij knooppunt 22 fiets je langs een open steengroeve. Hier zijn nog geologische afzettingen uit het Tertiair gevonden die relatief dicht bij het oppervlak lagen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw vond verzamelaar Gerben Diepenbroek hier zelfs de resten van een voorhistorisch zeedier, een zogeheten placodont. Het ging om een nog onbekende soort die die naam van de vinder meekreeg: Pararcus diepenbroeki. Van de drie groeves, waar sinds 1932 gegraven werd, is er nog één in gebruik. De andere twee worden beheerd als natuurgebied. Uit de oostelijke en oudste groeve wordt het grondwater weggepompt. Hier hebben zich allerlei bijzondere dieren en planten gevestigd. Net ten zuiden van Winterswijk passeer je De Oliemölle, een voormalige watermolen aan de loop van de oude Berkel. Even verderop staat de Venemansmolen. Op het huidige molenerf stond ooit een standerdmolen die tot 1659 Duits bezit was en in 1827 verbrandde. Aan het einde van de negentiende eeuw kocht een zekere J.D. Venemans de hele boel op – inclusief de molenrechten – en bouwde hij in 1898 een nieuwe molen. Tot 1992 hebben hier 5 generaties Venemans het molenaarsbedrijf uitgeoefend.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

2
2 (Geldereschweg, 7104AL, Winterswijk, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

2
Jouw startpunt
Knooppunt 2
Geldereschweg
7104AL Winterswijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Knibbelbrug
7104GE Winterswijk

Oplaadpunt

Beuksveld
7104BD Winterswijk

Zwolse Markeweg 5
7142HX Groenlo

Biologisch Station Zwillbrock e.V.

Zwillbrocker Straße 10
48691 Vreden
+49 2564 98600
Stuur een mail

winterswijk west

Rondweg West
7101BJ Winterswijk

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Wijngaard Valkeniersbulten

Wijngaard Valkeniersbulten

Wijngaard
Molens Den Helder_olie- en korenmolen_Winterswijk

De Olliemölle - Watermolen Den Helder

Waterradmolen

Een voormalige dubbele watermolen uit de veertiende eeuw aan d...

Meer informatie
Geen foto van Venemansmolen

Venemansmolen

Windmolen

Een achtkante stellingmolen, waar op vrijwillige basis gemalen...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182285 | Toegevoegd op 5-1-2015 | Laatst gewijzigd op 30-11-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding