Genieten van het groen in Bloemendaal en hartje Haarlem

Fietsroute 182282

Aangeboden door:

5307 66

Omschrijving

Deze route neemt je mee door de groene en waterrijke omgeving van Bloemendaal en Haarlem. Tijdens het fietsen kijk je je ogen uit: niet alleen in Bloemendaal, maar ook in dorpjes als Driehuis en Velsen-Zuid kom je langs eeuwenoude boerderijen, buitenhuizen en andere monumentale gebouwen. En wat te denken van Haarlem, de charmante stad die bijna 1200 rijksmonumenten telt! Al snel na de start van je route passeer je de Ruïne van Brederode, een restant van het dertiende-eeuwse Kasteel Brederode. Sinds de burcht tijdens de Tachtigjarige Oorlog in brand werd gestoken, is hij niet meer hersteld. In de negentiende eeuw werd het kasteel als ruïne gerestaureerd en ging het als eerste rijksmonument de boeken in. Vlak voor Velsen-Zuid rij je door het park dat Huis Velserbeek omringt, een van oorsprong zestiende-eeuwse hofstede. Het statige park is eind jaren dertig van de vorige eeuw opnieuw ingericht door de bekende tuinarchitect Leonard Springer. Je waant je hier even terug in de tijd. Als je Velsen-Zuid bent gepasseerd, zie je juist een heel modern beeld: je hebt een weids uitzicht over het Noordzeekanaal, de achterliggende havens en de polders. Even verderop fiets je recreatiegebied Spaarnwoude binnen. Je rijdt hier door bossen, veenweidegebieden en polderlandschappen die aan het water grenzen. Hoewel dit gebied in de jaren zestig van de vorige eeuw een recreatieve functie kreeg, zijn er nog verkavelingspatronen te zien uit de tiende en elfde eeuw. Deze patronen zijn destijds door de boeren aangebracht bij de ontginning van de veenmoerassen. In de omgeving zie je nog meer restanten van de eeuwenoude strijd tegen het water, zoals dijken, molens en gemalen. In Santpoort fiets je langs De Zandhaas, een windmolen die aan het einde van de achttiende eeuw gebouwd is. Een groot deel van je tocht door Haarlem rij je langs de loop van het riviertje Het Spaarne. Je schakelt hier vanzelf terug om zoveel mogelijk van het uitzicht te genieten. Grachten, monumentale panden, een ontspannen en gezellig sfeertje: Haarlem is een ideale stad om lekker doorheen te fietsen. Aan het Spaarne rij je langs De Adriaan, een stellingmolen die oorspronkelijk in 1779 gebouwd werd en toen nog aan de rand van de stad stond. In 1932 ging de molen in vlammen op. Pas zeventig jaar later – na veel getouwtrek over geld – verrees de molen uit zijn as.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7
7 (Middenduinerweg, 2082LA, Santpoort-Zuid, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

7
Jouw startpunt
Knooppunt 7
Middenduinerweg
2082LA Santpoort-Zuid
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Duin- en Kruidbergerweg
2082LC Velsen

santpoort zuid

Van Dalenlaan
2082VR Velsen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Adriaan

De Adriaan

Windmolen

Deze stellingmolen werd gebouwd in 1779 aan de rivier het Spaa...

Meer informatie
Geen foto van Korenmolen de Zandhaas

Korenmolen de Zandhaas

Windmolen

Korenmolen De Zandhaas is een levendig en eigentijds bedrijf i...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 182282 | Toegevoegd op 5-1-2015 | Laatst gewijzigd op 10-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding