Landhuizen en molens bij de Loosdrechtse Plassen

Fietsroute 181762

Aangeboden door:

4132 67

Omschrijving

Verken de Loosdrechtse Plassen en geniet van de statige landhuizen en klassieke molens die sfeerbepalend zijn in het gebied. De Loosdrechtse Plassen zijn het kloppend hart van de natuur die je tijdens de fietstocht ontdekt. Water kreeg steeds meer ruimte door vervening en tussen de plassen liggen dijken en kleine eilandjes. Vanaf het startpunt fiets je vijf kilometer, totdat je de eerste drie historische buitenplaatsen aan de route ziet liggen: Oud Over, Bijdorp en Vegtlust. Langs de oostoever van de Vecht vormen een historisch park, een tuinkoepel, een tuinmanswoning/paardenstal/koetshuis en een prachtig hoofdgebouw samen Oud Over. Het geheel is afgezet met toegangshekken. Johannes Willem van Reenen kocht in de negentiende eeuw vier buitenplaatsen die naast elkaar lagen aan de Vegt. Bijdorp was er één van, een andere was Vegtlust, dat in de achttiende eeuw werd gebouwd. De andere twee werden afgebroken en op het vrijgekomen stuk grond werd een prachtig park aangelegd. In 1981 werd Vegtlust verbouwd en werden er zes appartementen in gebouwd, maar Bijdorp is één van de best bewaarde buitenplaatsen van het gebied. Diverse delen van deze buitenplaats zijn beschermd omdat het rijksmonumenten zijn, zoals het hoofdgebouw uit 1700 en de historische tuin- en parkaanleg. Drie kilometer verder zijn de buitenplaatsen Vreedenhoff en Middenhoek te vinden. Beide buitenplaatsen worden omringd door fraaie parkachtige tuinencompleet met vijver, boomgroepen, bospercelen en open ruimtes. Het hoofdgebouw van Middenhoek brandde in 1956 af, maar de koetsierswoning, tuinmanswoning, personeelswoning, theekoepel en koetshuis zijn nog altijd te bewonderen. Als laatste bezienswaardigheid staat molen Gabriël op het programma. De molen, die ook bekend staat als de Voorste molen, werd in 1635 gebouw. De grondzeiler is nog draaivaardig, maar bemaalt de polder niet meer. Het gaande werk en scheprad zijn verwijderd, maar kunstschilder Paul Joseph Constantin Gabriël vereeuwigde de molen verschillende malen op het canvas.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

5
5 (Moleneind, 1231NX, Wijdemeren, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

5
Jouw startpunt
Knooppunt 5
Moleneind
1231NX Wijdemeren
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Horndijk
1231NV Wijdemeren

VVV Kortenhoef in Ottenhome

Zuwe
1241NC Wijdemeren
035 582 33 31
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Gabriël

Gabriël

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Gemna

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 181762 | Toegevoegd op 15-12-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding