Genieten in en om Hengelo

Fietsroute 181756

Aangeboden door:

4872 105

Omschrijving

De gemeente Hengelo zoals we die nu kennen ontstond in 1811, maar het gebied waar Hengelo ontstond wordt al duizenden jaren bewoond. Het begin van Hengelo gaat terug tot ongeveer 1802, toen boerderijen en kleine landarbeiderhuisjes bij elkaar gebouwd werden. In de negentiende eeuw begon het inwoneraantal gestaag te groeien, toen de Industriële Revolutie opkwam. Vooral de textielindustrie in Hengelo deed het in die tijd goed, maar toen Hengelo steeds meer concurrentie van Enschede kreeg op dit gebied, concentreerde het plaatsje zich steeds meer op de technische industrie. Dat legde het dorp geen windeieren en Hengelo begon steeds meer op een stad te lijken. Het Molenven bij Saasveld ontstond door de turfwinning in de middeleeuwen. Anno 2014 is het weer een hoogveengebied. Door het kalkrijke water bloeien er bijzondere planten. Waterviolier is slechts één van de vele soorten die je er aantreft. Het is een paradijs voor vogels van alle soorten en maten. Zo trekt de rust roofvogels naar deze plek en heeft het dode hout een ongekende aantrekkingskracht op spechten. Aan de rand van het Molenven tref je de Soaseler Möl. Deze grondzeiler dateert uit 1870 en deed dienst als korenmolen. De molen werd gebouwd in opdracht van Augustinus Bootsveld, wiens vorige molen tijdens een storm was verwoest. Dit rijksmonument heeft een spanwijdte van maar liefst 22 meter, maar wordt helaas niet meer in bedrijf gesteld. Havezate Grotenhuis ligt in de buurtschap Hertme. De eerste vermelding dateert uit 1417 en sindsdien hebben veel welgestelde families het huis in hun bezit gehad. De havezate is altijd in particulier bezit gebleven. Hotel Jachtlust is de uitvalsbasis van deze tocht, die goed gecombineerd kan worden met route 181757. Je kunt er voor en na je fietsroute lekker eten of een kopje koffie drinken, maar natuurlijk is een verblijf ook leuk. Zo kun je in een ongedwongen sfeer op een ontspannen manier ook de omgeving van Almelo leren kennen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7626 LJ, Borne, Overijssel, The Netherlands
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

STICHTING BELEEF BOEIEND BORNE

Ennekerdijk 11
7622 ED Borne
+31 (0)6 48 45 93 11
Stuur een mail

Parkeerplaats

Dunantstraat
7622LZ Borne

Treinstation Borne

Parallelweg 1
7622 NB Borne

Erve Groot Buren

Bornsestraat 7
7495VL Ambt Delden
074 - 266 20 49
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Soaseler Möl

De Soaseler Möl

Windmolen

De Soaseler Möl werd in 1870 gebouwd als vervanging van een ee...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Grotenhuis

Kasteel Grotenhuis

Kasteel

De naam doet anders vermoeden, maar dit was een relatief klein...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Sebastian, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 181756 | Toegevoegd op 15-12-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding