Een tijdreis door Wieringen en Wieringermeer

Fietsroute 181565

Aangeboden door:

1734 15

Omschrijving

Deze fietsroute voert je over het oude, voormalige eiland Wieringen en over de oude bodem van de jonge Wieringermeerpolder. Heel jong en heel oud gaan samen in de route die archeologielocaties uit de steentijd combineert met die uit de Tweede Wereldoorlog. Wieringen wordt niet voor niets het geheime Waddeneiland genoemd. Het landschap lijkt dan ook niet op het Noord-Holland zoals wij het allemaal kennen. Het glooiend stuwwallenlandschap dat gevormd is tijdens de ijstijd is voor lange tijd een eiland geweest. Maar aan het eilandbestaan kwam in 1924 een einde toen het Amsteldiep werd afgesloten en Wieringen met een dijk werd verbonden met het vasteland van de Kop van Noord-Holland. De bijzondere overblijfselen uit de steentijd, waardevolle Viking schatten en de vele archeologische mysteries van dit gebied zorgen voor een verassende fietsroute. Tijdens deze heuse tijdreis kun je uitgebreid kennismaken met de geschiedenis van Wieringen. Het startpunt van deze route is het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen, gelegen naast VVV Den Oever. Hier zal je de eerste stap in het verleden maken en wordt je teruggevoerd naar de tijd van de Vikingen. Je vervolgt je reis diep de Wieringermeer polder in om vervolgens om te keren richting Wieringen. Je fiets vervolgens door Stoe, één van de oudste dorpen van het eiland. In de tiende eeuw was het zelfs een aanzienlijk dorp met 72 boerderijen en een eigen kerk. Lang de Waddenzee fiets je naar het oudste strand van Noord-Holland, aardkundige monumenten en de Wierdijk zo terug naar Den Oever.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Havenweg, 1779EM Hollands Kroon, Noord-Holland, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hollands Kroon
Havenweg
1779EM Hollands Kroon
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Beursdijk
1779AB Hollands Kroon

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Museum Jan Lont

Museum Jan Lont

Museum
Molen De Hoop-Den Oever

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 181565 | Toegevoegd op 4-12-2014 | Laatst gewijzigd op 1-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding