De Oersetters Pontjesroute

Fietsroute 181523

Aangeboden door:

14651 174

Omschrijving

'De Oersetters' is dè fantastische pontjes-fietstocht die voert door Nationaal Landschap Zuidwest- Friesland. 'De Oersetters' heeft vanwege de hoge culturele belevingswaarde het predicaat LCH 2018 SWF ('Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 Sudwest-Fryslan). Door 'Vrienden van de Voetveren' is, in samenwerking met de ANWB, 'De Oersetters' inmiddels uitgeroepen tot de leukste pontjes-fietstocht van Nederland 2014.

De opdracht van 'de Vrienden van de Voetveren' was om een fietstocht te ontwikkelen waar minimaal twee oversteken met een voet- of fietsveer moeten worden gemaakt. Langs de route zouden bezienswaardigheden en natuurlijk mogelijkheden om te eten en drinken moeten zijn. Dit is bij ˜De Oersetters’ zeker het geval. Er is veel te zien en u treft langs de gehele route verschillende picknickbanken aan maar u kunt ook gebruik maken van aanwezige horeca, al dan niet aan het water. Aan de route zijn verder verschillende oplaadpunten voor de elektrische fiets.

De naam ´De Oersetters´ verwijst naar twee voet- en fietsveren die in deze fietsroute door het Friese Merengebied zijn opgenomen. Deze pontjes geven de tocht een bijzondere dimensie. Voor wie het prachtige landschap van Zuidwest- Friesland op de fiets wil ontdekken en beleven, biedt de fietsroute 'De Oersetters' volop mogelijkheden. Het ene moment fietst u door het afwisselende waterrijke landschap van het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland, het andere moment passeert u een dorp of die historische Friese stad om vervolgens al fietsend door weidse weilanden opnieuw te genieten van het Friese landschap. ´De Oersetters´ is een echte beleeftocht! 'De Oersetters’ start in Bolsward. De tips zijn beschreven met de klok mee. U vertrekt richting knooppunt 8 en 24. Veel fietsplezier met 'De'Oersetters'.

Tip 1 Koop voor onderweg een verse Friese turf-gerookte worst bij slagerij Yde de Boer aan de Jongemastraat (u komt er langs). Deze Friese droge turfgerookte worst is een prijswinnaar. Gewoon doen! (na knooppunt 6).

Tip 2 Na een half uurtje fietsen kunt u, bij Kootje bij de Brug koffie of thee drinken met heerlijk appelgebak. Een fantastische theetuin aan het water. Ook kunt u er terecht voor zelfgemaakte jams en chutney of een coupe boerenijs. Kootje bij de Brug is tevens VVV informatiepunt (tussen knooppunt 13 en 12) van VVV Waterland van Friesland.

Tip 3 Breng in Blauwhuis een bezoek aan de Vituskerk van bouwmeester Kuipers. Een bezoek meer dan waard (Knooppunt 12).

Tip 4 Sta, na de passage van de spoorlijn, even stil bij het fantastische uitzicht over de Oudegaaster Brekken en geniet vervolgens van het 5 kilometer lange 'Brekkenpaad’ langs het water (knooppunt 15).

Tip 5 Bij de Pont van Renema wordt u overgezet over de Grons. Dat is genieten! (na knooppunt 16).

Tip 6 In Gaastmeer kunt u lunchen bij Herberg Yn è Ielaak aan het water (In Gaastmeer doorfietsen tot aan het water). De Herberg is tevens VVV agentschap en heeft een oplaadpunt. Neem ook even een kijkje in het kerkje van Gaastmeer (na knooppunt 34).

Tip 7 Bij pontwachter en (Groot-) Ambassadeur van Zuidwest-Friesland Menno Sappé kunt u tijdens uw overtocht genieten van verhalen, folders en snoep. Op uw verzoek vertelt Menno u het verhaal van het kerkje van Gaastmeer (tussen knooppunt 34 en 23).

Tip 8 In Workum is veel te doen. Aan de Begine 9-11 treft u Pottebakkerij Kunst. Wij hebben voor u geregeld dat u bij aankoop van een aandenken in Workumer aardewerk het atelier kunt bezichtigen. Aan de Merk in Workum kunt u even een terrasje pakken. In Workum kunt u verder een bezoek brengen aan het landelijk bekende Jopie Huisman Museum (knooppunt 17).

Tip 9 In Allingawier kunt u een bezoek brengen aan museumboerderij 'de Izeren Ko’ (met horeca). In Exmorra zet u de tijd honderd jaar terug met een bezoek aan het museum-schooltje en kruidenierswinkeltje. Deze musea zijn onderdeel van de Aldfaers Erf Museumroute (na knooppunt 3).

Tip 10 Teruggekomen in Bolsward kunt u genieten van het Titus Brandsma Museum en Gysbert Japicx Museum. Maar 'De Oersetters’ is niet af zonder een bezoek aan Brouwerij 'Us Heit’ aan de Snekerstraat (richting knooppunt 8), aan de oostgrens van Bolsward, u kwam er eerder langs. Aart van der Linden laat u kennis maken met het brouwproces van zijn Friese bieren en natuurlijk kunt u hier een bijzonder glas 'Us Heit’ bier bestellen! U heeft het verdiend (na knooppunt 6).

Meer informatie over de regio Zuidwest Friesland is te vinden op de website van VVV Waterland van Friesland: www.waterlandvanfriesland.nlFoto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

6
6 (Rijkstraat, 8701JT, Súdwest-Fryslân, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

6
Jouw startpunt
Knooppunt 6
Rijkstraat
8701JT Súdwest-Fryslân
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Raadhuisplein
8701HZ Súdwest Fryslân

Oplaadpunt

Dijkstraat
8701KG Súdwest Fryslân

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Aldfaers Erf Route

Aldfaers Erf Route

Museum
Geen foto van Klokhuis

Klokhuis

Klokkenstoel

Klokhuis met piramidedak, gietjaar klok 1465.

Meer informatie
Geen foto van Titus Brandsma museum

Titus Brandsma museum

Museum
Geen foto van Nijhuizum  (romp/restant)

Nijhuizum (romp/restant)

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Geweldig"

 geplaatst op:

Wat een supermooie route leuk met de 2 pontjes erbij.

"Route voor mooi weer en dat was het vandaag!"

  op:

VVV Waterland van Friesland

geplaatst op:

Wij hebben deze prachtige beleeftocht in juni 2014 gefietst. Wij komen zeker het komende seizoen terug om deze tocht nogmaals te fietsen. De overtocht met de pont van Gaastmeer over de Yntemasleat en het leuke gesprek met pontwachter Menno Sappé was voor ons een highlight! Wij zien er weer naar uit! Familie Visser

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 181523 | Toegevoegd op 2-12-2014 | Laatst gewijzigd op 21-12-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding