Landhuizenroute in de Utrechtse Heuvelrug bij Doorn en Driebergen

Fietsroute 181401

Aangeboden door:

3169 135

Omschrijving

Deze fietsroute neemt je mee door het hart van de Utrechtse Heuvelrug. In dit nationaal park wisselen heidevelden, open zandvlakten en loof- en naaldbossen elkaar af in een licht glooiend landschap. Het is een heerlijk gebied om eens lekker tot rust te komen en de alledaagse drukte achter je te laten.

Je rijdt onder meer door Boswachterij Austerlitz. Aan het begin van de negentiende eeuw was dit een groot heidegebied waar het Franse leger in 1804 Kamp Zeist aanlegde. Toen de Fransen het gebied verlieten, werden er sparren, dennen, eiken en beuken aangeplant. Er verrezen fraaie parken met luxe landhuizen. De statige beukenlanen geven je nog een doorkijkje naar het verleden. Je komt ook door het dorpje Austerlitz dat als gevolg van het Franse legerkamp ontstond. Het dorpje is vernoemd naar de voormalige Tsjechische plaats waar Napoleon in 1805 een belangrijke veldslag won.

Deze streek heeft een grote aantrekkingskracht gehad op bouwers van landhuizen en kastelen. Zo kom je in de waterrijke polder tussen Doorn en Langbroek langs buitenverblijf Leeuwenburgh dat uit 1657 stamt. Aan de rand van Maarn ligt Huize 't Stort. Deze buitenplaats werd gebouwd in 1903 door Daniël David Stuten. Door de jaren heen heeft de buitenplaats veel verschillende eigenaren gehad. Elke eigenaar bouwde wel een stukje aan, zoals te zien is bij de linkervleugel.

Op landgoed De Hoogt staat een markant landhuis op een hoger gelegen gedeelte van het terrein. Het vroegere pand bestond uit alleen het middelste gedeelte, in 1925 werd de woning zowel naar links als naar rechts uitgebreid. Met een balkon dat wordt gedragen door Toscaanse zuilen, meerdere dakkapellen in de dakschilden en drie openslaande deuren in de eerste bouwlaag maakt het landhuis nogal wat indruk.

Vlak onder Zeist kom je langs Kasteel Kerckebosch. Dit monumentale buitenhuis werd in 1904 gebouwd door jonkheer Egbert Lintelo de Geer op een opvallende plek: hier stond ooit de galg van Zeist. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van antieke gebruiksvoorwerpen en ornamenten die afkomstig waren uit gerestaureerde kerken, kloosters en kastelen in de omgeving. Zo zijn twee zeer oude deuren met smeedijzeren klopper gebruikt uit de Dom van Utrecht. De schouw met open haard in de oranjerie komt uit een achttiende-eeuws Amsterdams grachtenhuis. Ook het Landgoed Bornia in Driebergen is bijzonder. De oude oranjerie is gekoppeld aan een prachtige kas die bij de moestuin hoort. Samen vormen ze een rijksmonument.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

79
79 (Breullaan, 3971NG, Zeist, Utrecht, The Netherlands)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

79
Jouw startpunt
Knooppunt 79
Breullaan
3971NG Zeist
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hoofdstraat
3972 KA Utrechtse Heuvelrug

Station Driebergen-Zeist

Stationsweg 4
3972 KA Driebergen-Rijsenburg

Jozefklooster

Jagerspad 6
3972XL Driebergen-Rijsenburg
0343 - 51 18 15 06-155 409 68
Stuur een mail

VVV Zeist

Slotlaan
3701AE Zeist
030 697 40 07
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Boswijk

Boswijk

Landhuis
Geen foto van Huize 't Stort

Huize 't Stort

Landhuis

Huize ’t Stort en het bijbehorende koetshuis werden gebouwd in...

Meer informatie
Geen foto van Buitenplaats De Hoogt

Buitenplaats De Hoogt

Landhuis

Buitenplaats De Hoogt is een prachtig landgoed met een kasteel...

Meer informatie
Geen foto van Leeuwenburgh

Leeuwenburgh

Landhuis
Geen foto van De Horst

De Horst

Landhuis

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtige route"

 geplaatst op:

Schitterend

Hans

op:

John

op:

"Top app"

 geplaatst op:

Ok via tel zeer goed geholpen

Joyce , Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 181401 | Toegevoegd op 28-11-2014 | Laatst gewijzigd op 24-8-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding