Door de bollenvelden, langs molen in Enkhuizen

Fietsroute 181396

Aangeboden door:

2892 62

Omschrijving

Deze route neemt je mee door een prachtige puntje van West-Friesland: Enkhuizen en omgeving. Dit gebied wordt omsloten door de West-Friese Omringdijk, de enige monumentale dijk ter wereld. Je rijdt hier door een agrarisch landschap van schapenweiden en authentieke stolpboerderijen. Op sommige plekken vormt de vruchtbare bodem van de lente tot de herfst een rijk kleurenpallet dankzij de bollenteelt. Een deel van de tocht rijd je langs het IJsselmeer. Je ziet leuke bootjes langskomen en er zijn genoeg rustige plekjes om even op een bankje een picknickje te nemen of gewoon wat over het water uit te kijken. Misschien komt er net een driemaster van de bruine vloot onder vol zeil langs, een majestueus gezicht. Tijdens het fietsen door de polder ontbreken ook de molens niet.
De Vogelhoeksmolen in Enkhuizen is een kleine poldermolen uit 1855. Oorspronkelijk stond hij in het Friese Hemelum om daar tot 1947 de Vogelhoekspolder te bemalen. In 1984 werd hij verplaatst naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Bij Wervershoof kom je langs molen De Hoop. Al in 1630 stond hier een molen, maar deze werd in 1889 door een ander exemplaar vervangen. Deze molen werd in 2010 gekozen tot de mooiste van Noord-Holland. Sinds 2013 huisvest de molen een museum dat gewijd is aan de legendarische sportverslaggever Theo Koomen.
In Bovenkarspel fiets je langs Ceres, een achtkante stellingmolen uit 1849. Tot aan 1968 heeft de molen regelmatig graan gemalen. Toen de molen in verval raakte, werd er een stichting opgericht die in 1992 grootschalige herstelwerkzaamheden liet uitvoeren. De restauratie duurde zes jaar, sindsdien maalt de molen weer graan op vrijwillige basis. De route neemt je mee door karakteristieke plaatsjes als Venhuizen, Hoogkarspel en natuurlijk haringstad Enkhuizen. Het pittoreske centrum van Enkhuizen wordt doorsneden door grachten en omsloten door een vestingwal. Je vindt er jachthavens, het Zuiderzeemuseum en veel gezelligheid. Enkhuizen is niet voor niets één van de leukste toeristische plaatsjes van Nederland.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

30
30 (Wilhelminabrug, 1601GK, Enkhuizen, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

30
Jouw startpunt
Knooppunt 30
Wilhelminabrug
1601GK Enkhuizen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Paktuinen
1601CZ Enkhuizen

Oplaadpunt

Zuiderspui
1601GH Enkhuizen

VVV Enkhuizen e.o.

Stationsplein
1601EM Enkhuizen
0228 31 31 64
Stuur een mail

enkhuizen

Deense Ossenmarkt
1601EN Enkhuizen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Vuurtoren De Ven-Enkhuizen

Vuurtoren De Ven

Vuurtoren

Vuurtoren De Ven in Enkhuizen is gebouwd in 1699 - 1700. Daarm...

Meer informatie
Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

Deze achtkante stellingmolen werd gebouwd in 1889. Daarvoor st...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 181396 | Toegevoegd op 28-11-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding