Vanuit de stad naar de duinen

Fietsroute 181394

Aangeboden door:

5499 98

Omschrijving

Lekker uitwaaien met de zilte zeelucht die je haren streelt en fantastisch natuurgebied dat zijn weerga niet kent. De Schoorlse Duinen hebben een schitterend uitzicht over de Noordzee, maar ook de het uitstrekte landschap van akkers, duinen en bossen biedt rust. De heidevelden, die ook in dit gebied te vinden zijn, zijn uniek in combinatie met de duinen. Nergens in Nederland zijn die overigens breder of hoger dan hier. Met een beetje geluk zie je hier een zandhagedis tussen de duinen scharrelen, hoor je een fazant of een nachtzwaluw fluiten en kan je genieten van een tienduizenden bloeiende orchideeën of 800 verschillende soorten paddenstoelen. Een leuk contrast vormen de oude grachten, de gezellige hofjes en de nauwe straatjes van Alkmaar. Bij een bezoek aan Alkmaar mag je een bezoekje aan de traditionele kaasmarkt niet overslaan: hiermee werd de “Kaasstad” bekend mee werd! De sfeer in het historische centrum is pittoresk en authentiek, met honderden schitterende gemeentelijke en rijksmonumenten. De binnenstad en het Westerhoutkwartier zijn niet voor niets beschermd stadsgezicht! Bezichtig de Molen van Piet, ofwel molen De Groot. De achtkante stellingmolen domineert als oude walmolen nog altijd het stadsbeeld. In 1884 kocht Cornelis Piet de molen en liet onder in de korenmolen een woning maken. Nog altijd bemaalt een lid van de familie Piet de molen. Daarna kom je langs de Varnebroeker molen, een wipwatermolentje dat een voorganger had die de polder het Maalwater bemaalde. De molen staat karakteristiek in een weiland en heeft daardoor een grote landschappelijke waarde. In het eerste half jaar van de 2013 wordt de molen gerestaureerd, zodat het molentje weer mee kan gaan draaien in de waterhuishouding van de Baafjespolder. Je fietst door een gebied met bloembollenvelden. Via de zee van kleuren kom je in de buurt van Egmond aan den Hoef, waar de Koffiemolen (romp/restant) staat. Deze achtkante beltmolen werd gebouwd in 1899 voor het malen van koren. Een eerste blik op de molen vertelt je direct dat deze niet meer maalvaardig is. Voor een leuk aandenken aan deze dag stap je binnen bij de Alkmaarse Fan en Giftshop. Deze winkel heeft typische souvenirs, maar ook spullen voor de échte voetbalfan.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Alkmaarse Fan- en Giftshop (1811 KV, Alkmaar, Hollande-Septentrionale, Pays-Bas)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Alkmaarse Fan- en Giftshop
1811 KV Alkmaar
Plan route naar startpunt

doelenveld

Lombardsteeg
1811LA Alkmaar

VVV Alkmaar

Houttil
1811JN Alkmaar
072 511 42 84
Stuur een mail

alkmaar

Stationsweg
1815 CB Alkmaar

Twuyverhoek

Bovenweg 142
1834CJ Sint Pancras
072 - 567 99 50
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Alkmaarse Fan- en Giftshop

Alkmaarse Fan- en Giftshop

Leuke afstappers

De Alkmaarse Fan- & Giftshop is de leukste, uitgebreide en gez...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Molen van Piet

Molen van Piet

Windmolen

Midden in Alkmaar vind je de Molen van Piet. Deze stellingmole...

Meer informatie
Geen foto van Varnebroeker

Varnebroeker

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van t Roode Hert

t Roode Hert

Windmolen

Korenmolen ‘t Roode Hert stamt uit 1925. Het is de derde molen...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Nancy, Anders

op:

Willem

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 181394 | Toegevoegd op 28-11-2014 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding